סגור
בית משפט פטיש שופטים שופט פסק דין

הסדר טיעון נוסף בקרטל ההסעות: 6.5 חודשי מאסר לבעלי שירן הסעות

קובי קקון, המנכ"ל והבעלים של חברת ההסעות, הודה והורשע בהסדר טיעון בעבירות הסדרים כובלים, מרמה והלבנת הון. על קקון והחברה הוטלו קנסות וחילוטים בהיקף של כ-2.8 מיליון שקלים. על פי האישומים בפרשה 16 חברות בתחום תיאמו באופן שיטתי מכרזים ממשלתיים בתחום ההסעות

הסדר טיעון שני בפרשת קרטל ההסעות לאחר גיוס 2 עדי מדינה.
חברת שירן נסיעות הנתנייתית וקובי קקון, המנכ"ל והבעלים שלה, הודו שלשום (א') בבית המשפט המחוזי בירושלים בתיאום עם מתחריהם של 4 מכרזים ציבוריים להסעות. כתוצאה מהתיאומים האסורים המעורבים קיבלו לידיהם, כך לדברי רשות התחרות, 12 מיליון שקל.
במסגרת ההסדר, הורשעו קקון וחברת שירן הסעות בעבירות של ביצוע הסדרים כובלים בניגוד לחוק התחרות, עבירות של קבלת דבר במרמה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון. השופט מרדכי כדורי קיבל את ההסדר בין רשות התחרות לסנגורו של קקון, עו"ד אורי דניאלי, וגזר על קקון עונש של 6.5 חודשי מאסר בפועל, והטיל עליו ועל והחברה קנסות בסך 850 אלף שקל. בנוסף הורה בית המשפט על חילוט רכוש בסך של כ-2 מיליון שקל.
"אני אחראי על מעשיי וזה לא יקרה יותר", אמר בטרם גזר הדין קקון, כאמור הבעלים של חברת שירן הסעות. "מדובר בפרשה חמורה מאוד, שבית המשפט נחשף לחלק ממנה", אמר בדיון נציג הרשות, עו"ד אייל פרזון. הוא הוסיף לעניין העונש כי: "אנו נותנים משקל לחרטה שהיא כנה ואמיתית". השופט כדורי שקיבל כאמור את ההסדר כתב כי: "הנאשם, אשר נטל אחריות באופן מיידי וחסך את הצורך במשאבים (ניהול משפט, ת.ג), ראוי להקלה בעונשו כפי שבאה לידי ביטוי בהסדר הטיעון".
כאמור, מדובר בהסדר טיעון שני לאחר שגויסו שני עדי מדינה בתיק שכולל גם האזנות סתר בהיקף נרחב. כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", הרשות גם חתמה על הסדר עם רונן חירק, המנכ"ל והבעלים של חברת רון-גל הסעות מראש העין, שהודה בעבירות מרמה ועבירות על חוק התחרות, ירצה 8.5 חודשי מאסר בפועל וישלם קנס של 100 אלף שקל. על חברת רון-גל יוטל קנס של 400 אלף שקל. בנוסף, כך עולה מפרטי ההסדר, המדינה תחלט מחירק והחברה שבבעלותו סכום נוסף של כ-2 מיליון שקל – 1.4 מיליון שקל שנתפסו אל ידי המשטרה בחשבונות, וכ-600 אלף שקל במקום כספים שנתפסו בפקדונות באלטשולר-שחם והראל.
פרשת קרטל ההסעות עוסקת בתיאום שיטתי של הצעות במכרזים ממשלתיים. בסך הכל זומנו לשימועים 16 חברות ו-18 נושאי משרה בחברות. על פי כתבי החשדות וכתבי האישום שהוגשו עד היום, החשודים קיבלו לכאורה במרמה כ-200 מיליון שקל ששולמו על ידי גופים הציבוריים שאת מכרזיהם הם תיאמו.
במהלך השנים 2018-2015, נטען, החברות ונושאי המשרה בהן תיאמו באופן שיטתי מכרזים שפורסמו על ידי רשויות מקומיות, בתי חולים ציבוריים וחברת החשמל. החברות הגיעו להסכמים שונים ביניהן לגבי החברה הזוכה, מחיר הזכייה, חלוקת הזכייה במכרז בין החברות ועוד. התיאומים בוצעו, בין היתר, באמצעות פגישות, שיחות טלפוניות והתכתבויות.
מדובר במכרזים להסעת תלמידים במערכת החינוך והחינוך המיוחד וכן מכרזים להסעת תלמידים ופעוטות בעלי מוגבלויות למוסדות שונים. המדינה משתתפת במימון שירותי ההסעות לתלמידים באמצעות העברת כספים ממשרד החינוך וממשרד הרווחה והביטחון החברתי לידי הרשויות המקומיות.