"בזמן שלחמתי בעזה, משרדי עוה"ד כבר סגרו את ראיונות ההתמחות"
"בזמן שלחמתי בעזה, משרדי עוה"ד כבר סגרו את ראיונות ההתמחות"
המירוץ להתמחות בעריכת דין מתחיל, אבל מה עם המילואימניקים? עבורם, ובמיוחד עבור הלוחמים, זה כמעט בלתי אפשרי לתאם ראיונות, להגיע לסדנאות הכנה או לימי ההיכרות. על אף ההירתמות מצד הלשכה וחלק ממשרדי עורכי הדין, המילואימניקים עדיין חווים קשיים. "מי שחושב שתהליך מציאת התמחות אורך שבוע לא מבין במה זה כרוך"
לפני שבוע סיים ג', בן 26, סטודנט למשפטים בקריה האקדמית אונו (אשר ביקש לא להזדהות בשמו) שרות מילואים של חודש וחצי. זאת, אחרי שעד מרץ היה ברצף במילואים מאז ה-7.10. הוא נמצא בשנה השלישית ללימודיו, השנה שבה מתמיינים הסטודנטים להתמחות על מנת להפוך בסופה לעורכי דין. הדרך שבה מתבצעים המיונים להתמחות היא בדרך כלל הגשת מועמדות למשרדים ולמוסדות ציבוריים כמו הפרקליטות, רשות ניירות ערך וכו' דרך מערכת קודקס ואז נערך מרתון אינטנסיבי של ראיונות אצל מעסיקים פוטנציאליים.
השנה, שנת מלחמה, בגלל המילואים התהליך הופך למורכב: ישנם סטודנטים שלא יוכלו להגיע בגלל המילואים, אחרים לא יכלו לתאם ראיון בגלל המילואים או להשתתף בהכנה ובימי ההיכרות.
"השנה למדתי במצטבר חודש, ויש את עניין ההתמחות, שזה השלב הקריטי והמלחיץ יותר, בטח שבמצב שבו אני לא מעורה בשלב הגשת קורות החיים. נעזרתי בחברים שלא גוייסו כדי שיגישו עבורי מועמדויות מכיוון שלא היה לי רגע של פנאי לזה. אני יודע שלשכת עו"ד כן התחשבה ודחתה מחודש פברואר ליוני אבל עדיין, לא יצא לי להיות בכל שלב ההכנות והסדנאות אז זה יותר מלחיץ עבורי", הוא מספר.
הדרך שבה מתבצעים המיונים להתמחות היא בדרך כלל הגשת מועמדות למשרדים ומוסדות ציבוריים כמו הפרקליטות דרך מערכת קודקס ואז נערך שבוע אינטנסיבי של ראיונות אצל מעסיקים פוטנציאליים. השנה, בעקבות המלחמה דחתה לשכת עורכי הדין את מועד המיונים מפברואר ליוני, בזמן שאף אחד לא דמיין שעדיין נהיה במלחמה.
חבריו של ג' הצליחו להכין לו תיק מועמדות לקודקס כדי שיוכל להגיש מועמדות להתמחות אבל הוא לא הספיק להגיש את מועמדותו בזמן לכל המקומות אליהם רצה לנסות להתקבל. חבר העלה את הסיפור שלו לפרוייקט המילואימניקים של חנוך דאום מה שסייע לו לקבל פניות ממשרדי עורכי דין על מנת לקבוע לו ראיון. "אלה תהליכים שרוב המשרדים כבר סגרו את כל הלו"ז עבורם אבל היו משרדים שפנו אלי בעקבות הפרסום על מנת לזמן אותי לראיון. זה הוריד מהלחץ", הוא מספר.
ר', היא סטודנטית למשפטים בשנה ג' ברייכמן (גם היא ביקשה להישאר בעילום שם). היא שירתה במילואים ביחידת לוט"ר אילת במשך מספר חודשים החל מנובמבר. "מי שחושב שתהליך מציאת התמחות אורך שבוע לא מבין במה זה כרוך. עובדים על זה חודשים, למלא את הטפסים, ליצור קשר עם המשרדים. חברת ההשמה קודקס יוצרת את הקשר בין המשרדים לסטודנטים כאשר השיחה הראשונה הייתה בדצמבר. המילואים השפיעו על הלימודים ועל ההכנות של הקודקס, לא הצלחתי להגיע לפגישות אישיות עם המשרדים וההכנות", היא אומרת.
היא מספרת על חבר שלה ללימודים שנפל במלחמה, לוחם שהיה חודשים רבים במילואים. "אני קצינת מטה והיה לי אינטרנט אז ניסיתי לסייע לו להירשם לראיונות, הוא לא מילא את הטופס של קודקס והיינו צריכים להרים טלפון למשרדים ולנסות לספר את הסיפור שלו. זה היה תלוי אך ורק בטוב ליבם. ללוחמים זה כמעט בלתי אפשרי לסגור התמחות. בסופו של דבר החבר שלי נותר עם שני ראיונות, מישהו שהיה מצטיין דיקן, סופר מוכשר והגיע לכל כך מעט ראיונות. בדרך כלל סוגרים סביב ה-12", היא אומרת.
במקרה של ר' היא פנתה בעצמה למשרדים והצליחה לקבוע ראיונות. "החלטתי שלא אתן למילואים להפריע לי לסגור התמחות וגם הייתה לי את הגמישות שהמפקד שלי נתן לי לצאת לראיונות. ברור שכל עוד היחידה הייתה בפעילות מבצעית רצינית לא יכולתי לצאת אבל ברגע שהייתה הפוגה שיחררו אותי. תיעדפתי את זה וגם עכשיו כשביקשו שאבוא למילואים אמרתי להם שבשבוע הבא מתקיימים הראיונות והם איפשרו לי דחייה", היא מספרת.
עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין אומר כי מיד בתחילת המלחמה התייחסו לנושא הסטודנטים והמילואימניקים שנמצאים בהתמחות. הלשכה דחתה את מועד המיונים להתמחות ליוני. "הדבר העיקרי שאנחנו עושים זו החלטה שהעברנו שמי שיש לו צו מילואים מותר לראיין אותו מהרגע שקיבל את הצו. הלשכה אמנם לא אחראית על קבלת עורכי הדין להתמחות אבל מהכרת השטח, גם בשירות הציבורי וגם בפרטי יש הרבה מאוד מילואימניקים שמקבלים גיבוי. לגבי קבלת מתמחים, כמו כל מעסיק במדינת ישראל הפיצויים לאנשי מילואים לא מספיקים והמעסיקים נושאים על גבם נטל כלכלי, ולמרות זאת לא ידוע לנו על עורכי דין או מתמחים שנפגעו בעקבות שירות המילואים. כן צריך לתת לאותם סטודנטים את התנאים הכי טובים כדי שיוכלו להתראיין באופן שיוויוני. הוצאנו פנייה שאנחנו מבקשים לא להתחשב בציונים של כל השנה הזו. עשינו מה שאנחנו יכולים כי אנחנו מייצרים את הפלטפורמה החוקית של איך מראיינים אז ניסינו לתת את מירב הגמישות למילואימניקים שיוכלו להתראיין בלי מגבלות".
הבעיה עם האפשרות להתראיין מרגע קבלת צו המילואים היא שבמקרים רבים ללוחמים אין צו מילואים מספיק זמן מראש והם לא יכולים לנצל את האפשרות הזו.
משרדי עורכי הדין, מצידם, קיבלו פניות מסטודנטים שמשרתים במילואים והבינו את הצורך בגמישות. "בשיחות רבות עם משרתי המילואים, הם מספרים לנו שהם חווים קושי לא רק במציאת מקום התמחות, אלא ששירות המילואים גם השפיע על יכולתם לתפקד בשנת הלימודים האחרונה ובהלימה, על הציונים שלהם.
נתקלנו במקרים רבים של סטודנטים במילואים שהיה להם קושי לתאם מועד לראיון מראש, כשהם לא יודעים מתי ישוחררו, כמו גם, סטודנטים שהיה קושי בכלל לתקשר איתם כי היו באזורים ללא קליטה או בשירות מבצעי שלא איפשר להם זמינות לשיחות מן הסוג הזה", מספרת עו"ד טל רון, שותפה במשרד פרל כהן ובצוות שאחראי על המתמחים.
לדבריה, על מנת לתת מענה לאותם סטודנטים שמשרתים במילואים, המשרד מאפשר גמישות בתיאום מועדים לראיונות עבורם. "אנחנו משריינים מועדים טנטטיביים ביומני המראיינים לצורך ראיונות של משרתי המילואים וקיימנו סיורים אישיים לכל מועמד שמשרת במילואים שרצה לבקר במשרד בימי הסיורים ולא יכל להגיע".
עו"ד אביטל ברוקר-ימין, השותפה האחראית על המתמחים במשרד ארנון, תדמור-לוי, אומרת כי במשרד הבינו כבר מהשלבים המוקדמים של ההיערכות לראיונות ההתמחות, שניהול תהליך ראיונות בתקופת מלחמה, מצריך גמישות, על אחת כמה וכמה כשמדובר בחיילי ובחיילות המילואים. "הבנו שמדובר באוכלוסיית מועמדים שדורשת יחס אחר, שכן רבים מהם ומהן לא היו זמינים בעת התקופה שבה זימנו לראיונות ולא לקחו חלק בפעילויות ההשמה השונות, שמכינות מועמדים לראיונות".
במשרד עורכי דין פירון מעידים כי נתקלו השנה בקושי ואתגרים רבים סביב הסטודנטים והסטודנטיות מגוייסות ומגוייסי המילואים בכל שלבי תהליך גיוס המתמחים ועד עכשיו. "החל ממציאת מועד שיוכל להתאים ללו"ז של המילואימניקים בשלב הראשוני של קיום הסיורים וההדרכות שנעשו לסטודנטים במשרדנו, ובהמשך האתגר סביב הגשת המועמדות לראיונות ועד השיבוץ עצמו לימי הראיונות.
בשלב שבו נפתחו ימי הזימונים לראיונות, נתקלנו בסטודנטים מילואמניקים שלא הצליחו להגיש את מועמדותם בשל חוסר פניות וזמינות, ולצערי גם אלו שהספיקו להגיש מועמדות בזמן לא תמיד היו זמינים טלפונית, מטעמים ברורים, לצורך תיאום הריאיון בפועל", אומרת עו"ד חדוה כהן הרמתי, שותפה ואחראית גיוס מתמחים במשרד פירון.
לכן, הם יצרו קשר באופן אישי עם מועמדים שפנו אליהם וזימנו אותם לסיורים במשרדם וכן גם לאחר שהפסיקו לזמן מועמדים, בשל מספר רב של ראיונות, המשיכו לנסות ולסייע למילואימניקים.
במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' אף פנו אקטיבית בפרסומים ברשתות החברתיות למילואימניקים והזמינו אותם ליצור קשר ולהגיע לסיורים עצמאיים. "שוחחנו עם הסטודנטים שלנו שהיו צפויים להתחיל התמחות במרץ 2024, מרביתם ענו לנו מעזה, רפיח, איו"ש ושאר זירות המלחמה ושיתפו שבשטח לא חושבים בכלל על חזרה לספסל הלימודים וסיום התואר ניראה כמו חלום רחוק עבורם. הבנו שבבוא העת נידרש להתחשב בהם ולאפשר חופשים לבחינות וכך היה. עם דחיית פתיחת שנת הלימודים האקדמאית נדחו גם ימי תיאומי הראיונות להתמחות והראיונות בפועל. האתגר גדל אפילו יותר עם ההחלטה לקיצור ההתמחות של מתמחי 2024.
חלק מהסטודנטים היו כה עמוק במילואים ולא ערוכים למציאת מקום התמחות שהחלטנו גם לשתף את תיקי המועמדות שלהם עם משרדים מקבילים לנו, מתוך תפיסה שמגיעה להם הזדמנות אמיתית", אומרת מיה שובל, מנהלת משאבי אנוש ואחראית גיוס מתמחים במשרד עמית פולק מטלון.
עו״ד טלי אשד אלומות, סמנכ"לית פרויקטים והון אנושי במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, אמרה כי "מתוך ההבנה שבקרב הסטודנטים נתוני הגיוס גבוהים במיוחד, השקענו רבות בבחינת הצרכים הייחודיים של המילואימניקים והפערים שנוצרו עבורם. שריינו מקומות ייעודיים להגשה מאוחרת של מועמדות להתמחות, קיימנו סיורים אישיים למילואימניקים – פיזיים וגם בזום, קיימנו סדנת כתיבת קורות חיים בזום למילואימניקים ומפגשי הכנה לראיונות, שכללו סדנה פרקטית עימי וכן סימולציות אחד על אחד של ראיונות דמה עם עורך דין מהמשרד".