סגור
בר כץ ו אפי נוה בית המשפט המחוזי לוד 28.5.23
אפי נוה ורעייתו. ערעורם נדחה (צילום: יריב כץ)

הסדר מקל לאפי נוה: יושעה לחודשיים מעבודתו כעו"ד - בעת פגרת בתי המשפט

מדובר בהסדר שהתקבל בהליך המשמעתי נגד ראש לשכת עורכי הדין לשעבר בפרשת "מעברי הגבול", בה הורשע בכניסה וביציאה לישראל שלא כחוק; במסגרתו יודה נוה בעבירה וייקנס ב-5,000 שקל, אך מרבית תקופת השעייתו תהיה ממילא בעת הפגרה

הסדר מקל לראש לשכת עורכי הדין לשעבר עו"ד אפי נוה בהליך המשמעתי נגדו: ועדת האתיקה של מחוז ירושלים בלשכת עורכי הדין הגיעה להסדר טיעון עם נוה לפיה הוא יושעה בפועל לחודשיים מעבודותו כעורך דין וישלם קנס של 5,000 שקל.
זאת בעקבות הרשעתו הפלילית בקבלת דבר במרמה ובעבירה של כניסה ויציאה מישראל שלא כחוק בפרשת "מעברי הגבול". במסגרת ההסדר הנוכחי בהליך המשמעתי נגד נוה, הוא יודה בעבירה של כניסה ויציאה מישראל שלא כחוק, וכאמור יושעה לתקופה קצרה בלבד.
באופן מעורר תהיות, לפי ההסדר עם נוה, מרבית תקופת השעייתו תהיה בעת פגרת בתי המשפט: ההשעיה שלו בפועל תהיה ל-60 ימים החל מיום חמישי הקרוב, 11 ביולי, ועד 9 בספטמבר.
בחודש מאי הרשעתו של נוה הפכה לחלוטה לאחר שערעורו השני על ההרשעה - לבית המשפט העליון - נדחה. או אז הודיע פרקליט מחוז ירושלים בוועדת האתיקה של הלשכה, עו"ד חנן רובינשטיין, כי "לאחר שפסק הדין הפך חלוט לאור דחיית בקשת רשות הערעור שהגיש הנילון לביהמ"ש העליון, תובא התלונה לישיבתה הקרובה של הוועדה, בתחילת חודש יוני הקרוב, לצורך מתן החלטה בדבר נקיטת הליך משמעתי נגד הנילון".
הודעתו זו נשלחה במכתב לתנועה לאיכות השלטון, אשר פנתה לועדת האתיקה ודרשה ממנה לפעול ולקדם הליך משמעתי נגד נוה. "הגשת קובלנה נגד עו"ד נוה מטעם הגופים האמונים על התנהלותם האתית של עורכי הדין נדרשת על מנת לשמור על כבוד המקצוע ועל טוהר המידות בלשכת עורכי הדין", כתבה אז התנועה. "למעלה מכך, הדבר הכרחי על מנת להעביר מסר ציבורי בגנות מעשיו של נוה אשר פעל באופן בלתי הולם בעליל לתפקידו, ובכך למזער את הנזקים שכבר נגרמו לתדמיתה הציבורית של לשכת עוה"ד בעצם התמודדותו של נוה לראשות הלשכה".
נוה, שפרש מראשות הלשכה בשנת 2019, הורשע, כזכור, בספטמבר 2022 ביחד עם בת זוגו בר כץ בבית משפט השלום בראשון לציון, בכך שכאשר יצאו במעבר הגבול בנתב"ג לחופשה בתאילנד, פעלו כדי להסתיר את יציאתם ביחד מהארץ בשל סכסוך הגירושין שניהל אז נוה, ולפיכך האחרון העביר את כץ במעבר הגבול בעזרת אישור המעבר שלו, כאשר הוא עצמו עבר תוך היצמדות לנוסעת אחרת. כך יציאתה מישראל של כץ וכניסתה אליה לאחר מכן לא תועדה. השניים נתפסו בשדה כאשר חזרו לישראל. על נוה וכץ הוטל עונש של חודשיים מאסר על תנאי וקנס של 2,000 שקל. נוה וכץ טענו לכל אורך הדרך לאכיפה בררנית וביקשו לבטל את ההרשעה הפלילית שלהם בפרשה.
ערעור שהגישו השניים לבית המשפט המחוזי נדחה, וכך גם בקשת רשות ערעור נוספת שהגישו לבית המשפט העליון. בין לבין נוה התמודד ביוני 2023 בבחירות ללשכת עורכי הדין, והובס בידי עו"ד עמית בכר, שזה ברוב של 73% לעומת 19% בלבד מהקולות שקיבל נוה.
ההרשעה הפלילית לא היתה סוף פסוק, ולאחרונה כאמור הותנע גם ההליך המשמעתי נגדו. יצוין כי סעיף 75 לחוק לשכת עוה"ד קובע ש"עורך דין שהורשע בבית משפט או בבית דין צבאי בפסק סופי בשל עבירה פלילית, רשאי בית דין משמעתי מחוזי, על פי בקשת קובל, להטיל עליו אחד העונשים האמורים בסעיף 68, אם מצא שבנסיבות העניין היה בעבירה משום קלון". סעיף 68 בחוק לשכת עורכי הדין מסמיך את בית הדין להטיל את מי שהורשע בבית הדין של הלשכה בעבירת משמעת עונשים כמו אזהרה, נזיפה, קנס (עד 25 אלף שקל), השעייה לתקופה קצובה (עד עשר שנים) והוצאה מהלשכה.
לאחרונה נוה שוב הגיע לחדרי החקירות של המשטרה, בלהב 433, לאחר שנחקר במשך שעות ארוכות במקביל לחקירתו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר, השופט בדימוס איתן אורנשטיין. השניים חשודים בפרשת שוחד, מרמה והפרת אמונים, בעקבות הקלטת שיחות שחשפו יחסי "תן וקח" לכאורה בין השניים, בנוגע לסיוע של נוה כראש לשכה ב-2016 לאורנשטיין במינויו לנשיא המחוזי, בתמורה לכאורה להיענות לבקשות של נוה "להנדס" מחדש את מחלקת הנזיקין בבית המשפט המחוזי בתל אביב בהתאם לצרכיו של נוה. השניים נחקרו, הכחישו את החשדות נגדם ושוחררו אחרי שעות ארוכות בתנאים מגבילים.
נזכיר גם שחקירת שחיתות אחרת נגד נוה בפרשת "מין תמורת מינוי" (מינוי אתי כרייף לשופטת) הסתיימה בהחלטת הפרקליטות ב-2021 לסגור את תיק החקירה ולא להגיש נגד נוה כתב אישום. בפרקליטות ציינו אז שאין סיכוי סביר להרשעה אף שעלו ממצאים עובדתיים קשים מהחקירה העולים לכדי מעשים פליליים.