סגור
חיילים כוחות צה"ל ב רצועת עזה 7.11.24 מלחמת עזה 2
חיילים ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)

בצעד חריג: S&P לא פרסמה את הסקירה החצי שנתית לכלכלת ישראל

סוכנות הדירוג היתה אמורה לפרסם אתמול את הסקירה, אך החליטה לא לעשות זאת מסיבה לא ברורה; אין בה פעולה של שינוי הדירוג - אחרת היא היתה צריכה לדווח על כך; בתחילת אוקטובר הורידה S&P את דירוג האשראי של ישראל

סוכנות הדירוג S&P החליטה שלא לפרסם את הסקירה החצי שנתית על כלכלת ישראל שנקבע בלו"ז הרשמי של החברה לאתמול (ו') בערב. חברת הדירוג מפרסמת כל שנה שתי סקירות (חצי שנתיות), וכמובן שנשמרת לה הזכות לפרסם דו"חות, הודעות או סקירות אחרות (לרבות פעולות דירוגיות) בכל רגע שתמצא לנכון.
נזכיר כי S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל ב-1 לאוקטובר – מרמה של A+ לרמה של A והותירה את התחזית כ"שלילית" , משמע כי היא שוקלת להוריד שוב את הדירוג בטווח הקצר (עד שנה וחצי). החלטה זו, התבצעה באופן מפתיע ושלא מן המניין על רקע החרפת המלחמה בישראל.
הסקירה על ישראל היתה צריכה להתפרסם יחד עם אלו של איסלנד ובוריקנה פאסו. מנגד, הסקירה על פולין פורסמה במועד. גורמים בחברה ציינו כי אין חובה לחברת הדירוג לפרסם את הסקירה (למרות שהיא אכן קיימת), ובעבר היו מקרים שהחברה הסתפקה בפרסום דו"ח אחד.
עם זאת, בשל הרגישות בתקופה הנוכחית בה ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה ומצבה הפיסקאלי הוא מהרעים אי פעם, כל סטייה מהלו"ז מעוררת תהיות, קל וחומר אחרי שגורמים בחברה סברו בתחילת השבוע כי החברה אכן מתכוונת לפרסם את הסקירה בזמן. לא הצלחנו לקבל תשובה מהסוכנות מה הסיבה לדחייה, למעט הערה כי אין מדובר באירוע "חריג". עם זאת, אין בסקירה של החברה פעולה דירוגית, אחרת היא היתה צריכה לדווח על כך.
"אנו רואים סבירות הולכת וגוברת שהסכסוך הישראלי עם חיזבאללה, בהתחשב בהסלמה האחרונה בלחימה, יהפוך לממושך יותר ויתעצם, מה שמהווה סיכון ביטחוני לישראל", נכתב בסקירה האחרונה מאוקטובר (שכאמור לא היתה מן המניין). עוד הוסיפו באותו דו"ח כי "הפעילות הצבאית בעזה ובהתגברות הלחימה לאורך הגבול הצפוני של ישראל – כולל פלישה קרקעית ללבנון – עלולה להימשך גם ב-2025, תוך סיכון של פעולת תגמול נגד ישראל. זאת, במיוחד, בעקבות מתקפת טילים של איראן על ישראל בתחילת אוקטובר".
לפיכך, הסקירה הרלוונטית על כלכלת ישראל נכון להיום, היא זו שראתה אור בראשית אוקטובר שם נקבע תחיזת צמיחה של 0% לכלכלה הישראלית לשנה הנוכחית ושל 2.2% בלבד לשנה 2025. מדובר בתחזיות הנמוכות ביותר שהונפקו על ידי גוף כלכלי –הן בארץ והן בחו"ל.