מחר: בתי המשפט חוזרים לפעילות כמעט סדירה
מחר: בתי המשפט חוזרים לפעילות כמעט סדירה
הדיונים יחזרו להתקיים כרגיל, למעט דיונים למגויסים בצו 8, פצועים מהמלחמה, בני משפחות חטופים, תושבים שפונו וכדומה. בתי משפט השלום בקריית שמונה, מסעדה, דימונה וכפר סבא יישארו סגורים, כמו גם ביהמ"ש לתעבורה בפתח תקווה, אך ניתן יהיה לבצע פעולות באופן מקוון
בתי המשפט ברחבי הארץ יחזרו החל ממחר (ו') לפעילות כמעט סדירה, לראשונה מאז פרוץ המלחמה - כך הודיעה הבוקר הרשות השופטת. הדיונים יתקיימו כרגיל, למעט דיונים הנוגעים לקבוצות אוכלוסייה שונות ובאי כוחם כמו מגויסים בצו 8, פצועים מהמלחמה, בני משפחות חטופים, תושבים שפונו וכדומה.
הרשות השופטת עדכנה על "פקיעת הכרזה על מצב חירום מיוחד בבתי המשפט ובתי הדין" בעקבות תקנות עליהן חתם אתמול שר המשפטים יריב לוין בנוגע לפעילות בתי המשפט, בתי הדין לעבודה ולשכות ההוצאה לפועל.
עוד עדכנו ברשות השופטת כי בתי משפט השלום בקריית שמונה, מסעדה ודימונה יישארו סגורים לקבלת קהל מטעמי ביטחון ואבטחה, ושירותים בקשר להליכים המתנהלים בהם יינתנו בבתי משפט אחרים באותו מחוז. גם בית משפט השלום (פלילי) בכפר סבא יישאר סגור וכך גם בית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. ברשות השופטת מעדכנים כי גם בבתי המשפט הסגורים ניתן יהיה לפתוח הליך או להגיש כתבי בית דין באופן מקוון, באמצעות מערכת "נט המשפט".
במסגרת התקנות עליהן חתם השר לוין, עד לסוף 2023, בבוא בית המשפט או בית הדין לעבודה לקבוע דיון בהליך או מועד להגשת מסמך, הוא ישקול את הנסיבות של כלל המעורבים בהליך ואת דחיפותו, בשים לב למצב המיוחד בעורף. כמו כן, נקבע בתקנות שעל בעלי דין ובאי כוח שמשתייכים לקבוצות אוכלוסייה מיוחדות יחולו הסדרים מיוחדים שיאפשרו דחיית דיונים והגשת מסמכים ולא יתקיימו בעניינם דיונים, אלא אם כן כל בעלי הדין הסכימו אחרת.
על פי התקנות, אל קבוצת האוכלוסייה המיוחדת משתייכים בעלי הדין ובאי כוח הבאים: משרתים במילואים מכוח צו 8; בעל דין או בא כוח שהוא חטוף או נעדר; בעל דין או בא כוח שהוא הורה, בן זוג או בן משפחה אחר (ילד, אח וכו') של חטוף או נעדר; בעל דין או בא כוח שהיישוב שבו התגורר התפנה כתוצאה מהכרזה על מצב מיוחד בעורף; בעל דין שהוא בן משפחה מקירבה ראשונה של אדם שנהרג בפעולות האיבה או בפעולות המלחמה.
על מנת למנוע מתן פסקי דין בהיעדרם של קבוצות אלה או מחיקת כתבי טענות של אותן קבוצות, נקבע כי בית המשפט או בית הדין לעבודה לא ייתן כל החלטה או פסק דין גם אם לא הוגש מסמך שעליו הורה בית המשפט או בית הדין, או שבעל הדין או בא כוחו לא התייצב להליך או לא פעל לפי הוראה אחרת בדין. החריג לכך הוא דיונים שמתקיימים מכוח הוראות תקנות סדרי דין בחירום, אשר מתייחסים בין היתר לדיונים בעניינו של סעד זמני דחוף, שחרור בערובה, עתירות דחופות לבג"ץ ועוד.
מנהל בתי המשפט הנחה גם את כלל השופטים והרשמים לנהוג בהתחשבות בבעלי דין ובאי כוח מאוכלוסיות אחרות שלא נכללו במסגרת התקנות, כגון פצועי מלחמה ופעולות האיבה וכן בני או בנות זוג של המגויסים לשירות מילואים, בפרט ביחס לבקשות לדחיית מועדי דיון או הגשת מסמכים שיוגשו על ידם.
בנוסף, נקבע שדיוני קדם משפט בהליכים אזרחיים יתקיימו בדרך של היוועדות חזותית, אלא אם כן הסכימו הצדדים לקיום הדיון בנוכחות באי כוחם. כמו כן, על מנת להקל על הציבור ועורכי הדין בעת הזו, הרשות השופטת הצהירה כי "תעשה כל מאמץ להמשיך ולהרחיב את השימוש באמצעים טכנולוגיים במסגרת פעילותה".
בתי המשפט ובתי הדין לעבודה פועלים מפרוץ המלחמה במתכונת של מצב חירום, שהוארכה מעת לעת בצווים על ידי שר המשפטים יריב לוין, כאשר בהדרגה החלו להתווסף יותר ויותר סוגי דיונים שחזרו להישמע. תחילה התקיימו רק סוגי דיונים דחופים, כמו הליכי מעצר ושחרור, עתירות דחופות לבג"ץ, בקשות לסעדים זמניים דחופים בבתי המשפט ובבתי דין למשפחה ועוד. באמצע נובמבר הורחבו סוגי הדיונים ונקבע, בין השאר, שבבתי המשפט יתקיימו גם דיוני קדם משפט בהליכים אזרחיים באמצעות היוועדות חזותית, אלא אם הצדדים הסכימו לקיים את הדיון פיזית באולם. בנוסף חזרו אז להתקיים דיונים בעתירות מנהליות ובערעורים מנהליים, גם כן בהיוועדות חזותית ועוד.
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר כי הלשכה תעמוד באופן מלא לצד עורכי דין שמשרדיהם לא חזרו לפעילות מלאה בשל המצב, ותסייע בכל דבר שנדרש כולל דחיות ובקשות, גם אם אינם עונים במדויק לקטגוריות. בלשכה הובילו בשבועות האחרונים קו שקרא להשבת הפעילות המלאה במערכת המשפט, זאת לאור הפגיעה הקשה שחוו עורכי הדין העצמאים שנמנע מהם לייצג את לקוחותיהם בחודשיים האחרונים בבתי המשפט וההשלכות של השבתת מרבית ענף עריכת הדין על הפעילות הכלכלית במשק.
בכר בירך על המתווה ומסר כי "יש בו הגנה מוחלטת על משרתי המילואים שנמצאים בשטח ולא יצטרכו להיות מודאגים ממועדים של תיקים בניהולם. לשכת עורכי הדין תפעל כדי להביא את זעקתם של עורכי הדין במילואים, שפונו ואלו שלא יכולים לשוב לעבודה סדירה עקב המצב המיוחד בעורף אשר זקוקים למתווה שיפצה אותם על הירידה העתידית בהכנסות, בשל העובדה שמשרדם סגור בתקופה זו והם מנועים מלגייס לקוחות חדשים בשל הלחימה".