סמוטריץ' עוצר את הדיבידנדים של רוזנבוים
סמוטריץ' עוצר את הדיבידנדים של רוזנבוים
באוצר מתכוונים לשנות את מדיניות הדיבידנדים עליה הכריזה מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים. המדיניות החדשה מבקשת להבחין בין החברות השונות בדרישה לדיבידנד. כמו כן, מבקש האוצר לגבות יותר מנמל אשדוד - צעד מקדים להפרטה
מאז נכנס לתפקידו כשר האוצר בצלאל סמוטריץ' מותח את גבולות היכולת של עובדי המשרד עם ישיבות שנקבעות ל־12 בלילה ונמשכות לפעמים עד 3 לפנות בוקר. פגישה אחת שהתקיימה בערב יום רביעי, היתה "פגישת פסגה" בין מנכ"ל האוצר החדש שלומי הייזלר ואנשי האוצר למנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים ואנשיה. הפגישה עסקה בציפור הנפש של רוזנבוים, מדיניות הממשלה בכל הנוגע למשיכת דיבידנדים מהחברות הממשלתיות השונות. במהלך הפגישה הייזלר ואנשי האוצר הבהירו כי המדיניות שאותה הנהיגה רוזנבוים עד כה והתמקדה במקסום הדיבידנד שמחלקות החברות הממשלתיות צפויה להסתיים.
מדיניות חלוקת הדיבידנדים, היא אחד הדברים הראשונים שרוזנבוים הכריזה עליהם עם כניסתה לתפקיד. מדיניות זו באה לידי ביטוי בין היתר בדרישתה של רוזנבוים, כי 50% מרווחי כל חברה ממשלתית יועברו כדיבידנד למדינה וכי הדבר יהווה תנאי סף לחברה לחלוקת בונוס לבכירים.
מדיניותה של רוזנבוים באה לידי ביטוי גם בהודעות דוברות שמדגישות את רווחי החברות הממשלתיות. כך לדוגמה ביולי האחרון הכריזה רוזנבוים בעקבות חלוקת דיבידנד של 655 מיליון שקל למדינה מהתעשייה האווירית כי "אנו נמשיך ליישם את מדיניות שר האוצר ונקפיד על תשלומי דיבידנדים שוטפים כפי שכל חברה עסקית נוהגת כלפי בעלי מניותיה".
אך שר האוצר התחלף ואיתו המדיניות. בשונה מאביגדור ליברמן, סמוטריץ' והייזלר לא רואים היגיון במשיכת דיבידנדים מכלל החברות הממשלתיות. הדוגמה הבוטה ביותר לכך היתה במסיבת עיתונאים משותפת של סמוטריץ' עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבה הצהיר סמוטריץ' כי הוא מבטל את ההחלטה למשוך דיבידנד ממקורות וזאת על בסיס הטענה שאין היגיון במשיכת דיבידנד שתוביל לעלייה תעריף המים.
גם אם ה"אובר רולינג" של סמוטריץ' במסיבת העיתונאים לא היה מכוון, הוא בסופו של דבר בישר על הבאות. במהלך הישיבה שהתרחשה בשבוע שעבר, הובהר לרוזנבוים ולאנשי רשות החברות כי באוצר מתכוונים מעתה לבחון את מדיניות חלוקת הדיבידנדים של כל חברה בנפרד.
ניתן לחלק את מדיניות הדיבידנדים המסתמנת לשלוש: ברשות החברות ובאוצר הסכימו כי חברות מתוקצבות דוגמת חברות התחבורה הממשלתיות לא יחלקו דיבידנד, למעט במקרים חריגים; בכל הקשור לחברות מתוערפות, דוגמת מקורות וחברת חשמל, בהן כל משיכה של דיבידנד תוביל להעלאת תעריף המים והחשמל – מדיניות האוצר החדשה היא שהמדינה לא תמשוך דיבידנד; חברות למטרות רווח כמו חברות התעשייה הביטחונית הממשלתיות ונמל אשדוד – ימשיכו לחלק דיבידנד למדינה.
רוזנבוים ענתה לאוצר כי אם ברצונם לשנות את מדיניות חלוקת הדיבידנד, יש צורך לשנות את החלטת הממשלה. עד כה טענה הרשות כי המדיניות לעניין חלוקת דיבידנד נקבעה "בהתאם להחלטות הממשלה והחוק" בחוזר הרשות מדצמבר 2018, וזו וקובעת כי כל חברה ממשלתית תחלק 50% מרווחיה השוטפים מדי שנה. עוד נטען, כי מדיניות זו חלה על כל חברה ממשלתית, למעט חברות מעטות שלגביהן אישרה הממשלה פטור חריג מתשלום.
במהלך הדיון התנהל שיח ממוקד על חלוקת הדיבידנד בנמל אשדוד. לעומת השיח כלפי החברות האחרות, באוצר דווקא ביקשו להגדיל את הדיבידנד שיימשך מנמל אשדוד, ואילו רוזנבוים ורשות החברות הם אלו שהסתייגו מכך. לנמל אשדוד יש עודפים של 1.3 מיליארד שקל במאזן, והנמל יושב על יתרת מזומנים של 188 מיליון שקל (כך לפי הדו"ח הכספי לרבעון השלישי של 2022). באוצר סבורים כי משיכת דיבידנד גדול בסכום של מאות מיליונים תיאלץ את הנמל ההפסדי להתייעל, מה שעלול להוות צעד נוסף בכיוון של הכנת הנמל הממשלתי האחרון להפרטה.
רוזנבוים עצמה מנועה מלעסוק בעניינים הקשורים להפרטת נמל אשדוד, עקב שירותים עסקיים שסיפק בן זוגה, אלי קמיר, לנמל המפרץ, נמל מתחרה המופעל על ידי חברה סינית בחיפה.
משרד האוצר מסר בתגובה: "בשנה האחרונה הכריזו החברות הממשלתיות דיבידנדים בהיקף שיא של 1.4 מיליארד שקל. שר האוצר מברך על כך כי רווחי החברות הממשלתיות ישמשו למאבק ביוקר המחיה ויפעל כי החברות ימשיכו להתנהל בסטנדרטים מקצועיים ועסקיים. בדיון שהתקיים השבוע בראשות מנכ"ל האוצר בעניין מקורות החליט המנכ"ל לייעד את הדיבידנד שהוכרז לטובת הורדת תעריף המים לציבור במדינת ישראל. לגבי כלל החברות המתוערפות ייבחן אופן חלוקת רווחיהן באופן פרטני בעת הצורך ובהתאם לנסיבות המקרה. בנוגע לנמל אשדוד, עמדת הנהלת משרד האוצר ורשות החברות היא כי יש למקסם את הדיבידנדים כפי שכבר נמשכו מהחברה".