פתאום יש מקום: 2,000 מגה וואט מאנרגיות מתחדשות יתווספו לרשת החשמל
פתאום יש מקום: 2,000 מגה וואט מאנרגיות מתחדשות יתווספו לרשת החשמל
לאחר דחייה של אינספור בקשות של יזמי מתקנים סולאריים להתחבר לרשת המקומית, משרד האנרגיה הכריז על תוספת הספק משמעותית בצעד שמעיד בעיקר על אוזלת היד של הרשויות עד כה. האם ישראל, המפגרת אחרי העולם בתחום, סוף סוף תגיע ליעד שהציבה ל-2020?
משרד האנרגיה, רשות החשמל, חברת החשמל וחברת נגה הודיעו הבוקר: יותר מ-2,000 מגה וואט חשמל מאנרגיות מתחדשות יתווספו לרשת החשמל. מדובר בבשורה משמעותית, שכן בשנים האחרונות הלכה רשת החשמל ונסתמה לחיבור של מערכות סולאריות חדשות ברחבי הארץ. במשך השנה האחרונה כמעט כל אזורי הארץ, מלבד מספר אזורים במרכז בהם לא ניתן לחבר מערכות ענק, הפכו ל"אדומים״ לחלוטין לחיבורים ויזמים שביקשו להקים מערכות נדחו בזה אחר זה בשל חוסר מקום ברשת.
רק 9.8% מהחשמל בארץ בשנת 2022 יוצר באמצעות אנרגיה מתחדשת, בשעה שישראל התחייבה להגיע ל-10% עוד בשנת 2020. מדובר ביעדים שמרניים ביחס לעולם, אבל ישראל טרם הצליחה להשיגם. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא עיכובים גדולים בעבודות פיתוח רשת החשמל, שהלכה והתמלאה במתקנים שונים.
ואולם, בזמן שהרשת הוגדרה כחסם מרכזי לשילוב אנרגיה מתחדשת, הבוקר התברר שבאמצעות שינוי הנחות היסוד שעליהן הסתמכו הגופים המקצועיים (חברת החשמל, נגה ורשות החשמל, שתפקידה לתכלל בין הגורמים ולספק פתרונות משקיים בתחום), יש לא מעט מקום ברשת לחיבור מתקנים נוספים - ליתר דיוק, 2000 מגה וואט. כיום, אגב, מחוברים לרשת החשמל מתקנני אנרגיה מתחדשת שמספקים כ-5000 מגה וואט.
אף על פי שמדובר בבשורה משמעותית שתאפשר להאיץ את השוק הסולארי בישראל המצוי במשבר קשה לאחר שרוב העסקים נאלצו להתמודד עם תשובות שליליות של חברת החשמל לחיבורי מתקנים ולהפסיד עסקאות בזו אחר זו, יזמים בתחום תוהים הבוקר כיצד "צצו" 2000 מגה וואט ברשת הבוקר מבלי שנעשו עבודות משמעותיות לפיתוחה והאם הנחות יסוד שמרניות או שגויות של הגורמים האמונים היו יכולות להשתנות כבר לפני חודשים ארוכים ובכך לאפשר הקמה של מתקנים רבים.
לפי דוח רשות החשמל שפורסם בשבוע שעבר, רק 29% מבקשות החיבור לרשת של מתקנים סולאריים נענו בחיוב באופן מלא בשנת 2022, כשמספר הפעמים בהן חזרה חברת חשמל ליזמים עם החלטה כזו או אחרת אשתקד צנח ב-50% בהשוואה לשנת 2021.
הבוקר, כאמור, עודכן הציבור כי בעקבות הנחיית שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ ולאחר עבודת מטה משותפת ומאומצת של משרד האנרגיה והתשתיות, רשות החשמל, חברת נגה וחברת החשמל, ״הושגה הסכמה״ שתאפשר הזרמה נוספת של יותר מ-2,000 מגה וואט מאנרגיות מתחדשות ברשת החשמל הקיימת. לפי משרד האנרגיה, ההחלטה תאפשר לחברת החשמל לחבר מספר רב של מתקני אנרגיה מתחדשת בהיקפים גדולים, בעיקר בפריפריה, בצפון ובדרום הארץ, ותשחרר באופן מיידי את הפקק שהכביד על קידום האנרגיות המתחדשות בשנים האחרונות.
במשרד האנרגיה אומרים כי המהלך יוצא לפועל לאחר ״בחינה מחודשת של הנחות היסוד והנתונים באמצעות עבודת מטה מקיפה״, כשין השאר נלקחה בחשבון הקמה של קווי מתח חדשים שחושמלו בתקופה האחרונה ויחושמלו בשנים הקרובות, ויאפשרו לתת תשובות חיוביות למתקנים שצפויים לקום.
דניאל ביטון מנכ"לית ובעלים של אי.די.איי אנרגיה בע"מ, טוענת ששוק האנרגיה המתחדשת בישראל "יובש" על ידי הרשויות בשנים האחרונות.״אני מברכת על ההחלטה שהתקבלה עכשיו", היא אומרת. "אין עוררין על כך שצריך לפתוח את הרשת, אבל למה הרשת הייתה סגורה? הרי זו לא קופסה שאפשר כל פעם לפתוח ולמצוא עוד מקום להכניס מתקנים. נמצאו 2 ג’יגה שהיו שם כל הזמן, בשעה שאנחנו כיזמים קיבלנו תשובות שליליות למיזמים שהיו יכולים היום להיות מניבים.
"אני מקווה שעם ההצהרות על מציאת המקום ברשת תגענה גם תשובות חיוביות ואני יותר מקווה שהגופים השונים ימשיכו להיות בקשר עם יזמים ולפתור את הבעיות מהשטח בזמן סביר קשה לי לחשוב על תחושותיהם של העסקים שלא שרדו את התקופה הקשה הזו כיוון שהם נאלצו לסגור את הדלת בשל ריבוי תשובות שליליות״.
ההסדר החדש טעון של אישור מליאת רשות החשמל שתפרסם בימים הקרובים את האסדרה הרלוונטית בנושא. לכם, טרם ידועים הפרטים הנוגעים לאופן שבו ישולבו מתקנים רבים יותר ברשת החשמל במצבה הנוכחי ומה תהיה השפעת המהלך על תעריפי החשמל. לפי משרד האנרגיה, המהלך יאושר "כבר בשבועות הקרובים" ויאפשר "פתרון מיידי לציבור".
מרשות החשמל נמסר: ״הרשות כבר תקופה ארוכה פועלת למציאת פתרונות למיצוי הרשת יחד עם כלל הגורמים, התהליך המקצועי הבשיל לידי החלטות שיעלו לשימוע במליאות הרשות בשבועות הקרובים״.