עשרות סופרים ומשוררים: לעצור את ההתערבות הפוליטית בספרייה הלאומית
עשרות סופרים ומשוררים: לעצור את ההתערבות הפוליטית בספרייה הלאומית
גילוי הדעת יוצא נגד הצעת החוק של שר החינוך יואב קיש, לפיה יוכל לשלוט במינויים לדירקטוריון הספרייה ובכך לשנות את המעמד העצמאי שממנו נהנתה מאז הקמתה; החשש הוא כי מדובר בניסיון לנקום בפרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, המכהן כרקטור הספרייה
עשרות סופרים ומשוררים חתמו על גילוי דעת נגד הצעת החוק שתכפיף את הספרייה הלאומית לפוליטיקאים. "אנו – סופרות וסופרים, משוררות ומשוררים – מתנגדים בכל תוקף לכל התערבות פוליטית בבחירת ההנהלה של הספרייה הלאומית, ודורשים את המשך תפקודה העצמאי והמקצועי", נכתב בגילוי הדעת. בין החותמים דויד גרוסמן, חיים באר, אלי הירש, דרור משעני, מיכל בן-נפתלי, יעל נאמן, שרי שביט ונועם פרתום.
"אם היוזמה להכפפת הספרייה הלאומית לגורמים פוליטיים תצא לפועל", נכתב, "לא נפקיד בה את הארכיונים שלנו, נסרב לאשר למו"לים להעביר אליה עותקים מספרינו, כפי שדורש מאיתנו החוק, ולא ניתן יד לכל פעילות שלה".
אתמול אושרה בממשלה הצעת החוק שהעלה שר החינוך יואב קיש, ולפיה השר יוכל לשלוט במינויים לדירקטוריון הספרייה, ובכך לשנות את המעמד העצמאי שממנו נהנתה מאז הקמתה. התיקון לחוק, שבאופן חריג הוכנס לחוק ההסדרים, נתפס כמאמץ נקמה פוליטי בפרקליט המדינה לשעבר שי ניצן, המכהן כיום כרקטור הספרייה. אם התיקון יתקבל הוא יאפשר לשר החינוך, בין היתר, לפטר את ניצן מתפקידו. הצעת החוק אושרה בישיבת הממשלה, חרף התנגדות היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, שקבעה כי ההצעה לא עברה את ההליך המתאים והיא מעוררת שאלות כבדות משקל על עצמאות הספרייה הלאומית.
גילוי הדעת של הספרים והמשוררים מתייחס גם לניסיון מצד הממשלה לפגוע בתאגיד השידור כאן: "אנו מתנגדים לכל השתלטות פוליטית על תאגיד השידור הציבורי בכלל, ולכוונה לסגור את תחנות התרבות ברדיו התאגיד בפרט, ולכל חקיקה שתסרס את מערכת המשפט ותפגע ביסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל", נכתב בגילוי הדעת.