האלוף שיוביל את התוכנית הרב שנתית: אייל הראל מונה לתפקיד ראש אגף התכנון בצה"ל
האלוף שיוביל את התוכנית הרב שנתית: אייל הראל מונה לתפקיד ראש אגף התכנון בצה"ל
הראל יהיה אמון על יישום התר"ש של הרמטכ"ל הרצי הלוי, שההסכם שנחתם לאחרונה בין צה"ל למשרד הביטחון בגובה 68 מיליארד שקל בשנה, הוא חלק ממנה. בנוסף יעסוק במערכה בחלל, יכולות בינה מלאכותית בצה"ל, טכנולוגיות ועוד; ירון פינקלמן מונה לתפקיד מפקד פיקוד דרום
דרגות אלוף הוענקו לאייל הראל שייכנס לתפקיד תפקיד ראש אגף התכנון ובניין כוח רב-זרועי בצה"ל. הראל יהיה אמון על יישום התוכנית הרב שנתית (תר"ש) של הרמטכ"ל הרצי הלוי.
כמו כן, יעסוק בין השאר בתחומים דוגמת המערכה בחלל, יכולות בינה מלאכותית בצה"ל, טכנולוגיות ויכולות אסטרטגיות.
מינוי נוסף הוא של ירון פינקלמן, שמונה קודם גם לתפקיד אלוף וייכנס לתפקיד מפקד פיקוד דרום.
בשבוע שעבר נחתם הסכם בין משרד הביטחון וצה"ל לבין האוצר שמהווה חלק מהתוכנית הרב-שנתית של הרצי הלוי. ההסכם יעניק למשרד הביטחון כ-68 מיליארד שקל בממוצע בשנה.
ההסכם מכיל ויתורים והישגים משני הצדדים, כאשר בין השאר האוצר הסכים "להלבין" את הגדלות הרמטכ"ל השנויות במחלוקת, ובמשרד הביטחון לעומת זאת הסכימו לקצר את משך שירות חיילי הסדיר, ולהגדיל את הבקרה התקציבית מצד האוצר על הוצאות כוח האדם בצבא. עיקרי ההסכם נחשפו בחודש פברואר האחרון.
לפי הודעה משותפת של האוצר ומשרד הביטחון, החל ממתגייסי יוני 2024 גברים בשירות החובה יגויסו ל-32 חודשים. בהמשך משך השירות יקוצר בחלק מהתפקידים, כאשר המטרה היא שעד שנת 2030 משך השירות הממוצע יעמוד על 28 חודשים, ושירות מלא יוגדר כ-24 חודשים. ברגע שחיילים יסיימו את שלב השירות המלא (החל מהחודש ה-25 לשירות) דמי הקיום שלהם יעלו: מיוני 2024 יועלו דמי הקיום ב-25%, מינואר 2025 יועלו דמי הקיום ב-50%, ומיוני 2026 תינתן תוספת מותאמת תפקיד ושירות. כמו כן סוכם על מתווה בו יוצע לחלק ממשרתי הקבע "מסלול תגמול מיוחד", שיכלול העלאת שכר משמעותית ומענקים במקום פנסיית הגישור, בדומה להסדר שסיכם משרד האוצר עם המוסד.
בכל הקשור לסוגיות פנסיית הגישור, הוחלט כי קצבת הגישור לפורשי הפנסיה הצוברת תשולם עד גיל 60 ותכלול "רשת ביטחון" מצד האוצר שתבטיח כי גובה הקצבה הראשונה מקרן הפנסיה הצוברת לא יפחת מגובה קצבת הגישור האחרונה של המשרת. לפי הסיכום שהושג, אם רשת הביטחון לא תגשר על הפער, המענק לא יינתן וקצבת הגישור תמשיך להיות משולמת מהמדינה עד גיל 67.
אף שהדבר לא מוזכר בהודעה המשותפת, ההסכם כולל את "הלבנת" הגדלות הרמטכ"ל. הגדלות הרמטכ"ל הן תוספות שכר המשולמות לפורשי צה"ל הזכאים לפנסיה תקציבית. לאורך השנים הצבא העניק הטבות באופן מלאכותי ו"ניפח" את סך הפנסיה שאנשי קבע רבים קיבלו, אף שמדובר בנוהל שהיה אמור להתבצע רק במקרים מיוחדים. לפי האוצר, להגדלות הרמטכ"ל הללו יש עלות תקציבית של כ-15 מיליארד שקל לעשור הקרוב.
הראל הוא בוגר קורס חובלים וחיל הים ושירת בין היתר כמפקד שייטת 3 (שייטת הסטי"לים), ראש מספן ים בזרוע הים וכראש חטיבת התכנון באגף התכנון ובניין כוח הרב-זרועי. הראל הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ובמנהל עסקים מטעם אוניברסיטת חיפה ומוסמך בהצטיינות במדעי המדינה וביטחון לאומי מטעם המכללה לביטחון לאומי ואוניברסיטת חיפה.
אלוף אייל הראל: "אתגרים גדולים לפנינו. מדינת ישראל מאוימת מכל עבר, ובמוקד ניצב האיום האיראני המתעצם. בניין הכוח שלנו, תכנון המשאבים, ומעל לכל - טיפוח היתרון האנושי - כל אלו צריכים להתבצע תוך הלימה והתאמה לאיומים הלובשים ופושטים צורה.
"ויש עוד עובדה שחשוב לזכור, גם כשעוסקים בסוגיות כמו המעגל השלישי, התעצמות בחלל או פלטפורמות לחימה חדשניות: החיבור והדאגה לאחרון החיילים בשטח, זה שכרגע עולה למיטה שלו בירכתי הספינה בסיום משמרת, במוצב על קו הגבול, בטנק או בכל מקום אחר - חשובים לא פחות מהמרדף אחר הטכנולוגיה הבאה, אחרי הפיתוח פורץ הדרך".