כלכלני S&P: "צופים שההתאוששות הכלכלית של ישראל תידחה ל-2026"
כלכלני S&P: "צופים שההתאוששות הכלכלית של ישראל תידחה ל-2026"
סוכנות הדירוג מפרסמת את הדו"ח החצי שנתי שלה, ומעריכה שהמלחמה עם חמאס וחיזבאללה תימשך אל תוך 2025; עוד כותבים שם שהגירעון ימשיך להיות גבוה מאוד, והחוב הממשלתי יגיע ל-70% מהתוצר ב-2027, ומביעים חשש משחיקת התמיכה בישראל מצד בנות בריתה
"אנו מצפים שהמלחמה עם חמאס וחיזבאללה תימשך אל תוך 2025 ושההתאוששות הכלכלית של ישראל תידחה עד 2026", כך כותבים כלכלני סוכנות הדירוג S&P בדו"ח החצי שנתי שהיה צפוי להתפרסם ביום שישי האחרון, ופרסומו נדחה.
בסקירה לא ננקטה פעולה דירוגית כלשהי אחרי שבתחילת אוקטובר הורידה הסוכנות - שוב - את דירוג האשראי של ישראל מ-A+ ל-A והשאירה תחזית דירוג "שלילי".
בסוכנות הדירוג מניחים כי "הפעילות הצבאית של ישראל בעזה ולרוחב הגבול הצפוני של ישראל - כולל פעולות קרקעיות בלבנון נגד חיזבאללה - עשויה להימשך אל תוך 2025, מה שמשאיר סיכוי גבוה יותר לתקיפות טילים נוספות בין ישראל לאיראן, ומהווה סיכון ביטחוני". ב-S&P חוזרים על תחזית הצמיחה של ישראל -0% ב-2024 ו-2.2% 2025 – הכי גרועה מבין כל הגופים שניפקו אחת כזו. "אנו צופים כי כלכלת ישראל תעמוד בסטגנציה ב-2024", כתבו שם ומציינים כי "הסכסוך המתמשך כנראה מכביד על הצמיחה הכלכלית של ישראל בטווח הארוך".
ב-S&P מדברים על תרחיש חלופי: סכסוך רחב או אינטנסיבי יותר שעלול להיות בעל השפעה משמעותית על הביצועים הכלכליים, הפיסקאליים ומאזן התשלומים של ישראל.
גם הנתונים שסיפקו לגבי המצב התקציבי של ישראל "שיישאר חלש", לדברי כלכלני S&P, נותרו על כנם: גירעון עתק של 9% תמ"ג השנה וגירעון של 5%-6% תמ"ג עד 2027 – כלומר, מעל ומעבר לתקרה שקבעה הממשלה בדיוני התקציב 2025 (4.3% עד 4.8% תמ"ג). אך גם בשנים 2026 ו-2027 הם צופים גירעון גבוה מאוד של 5%. "מעמד חזק של מאזן התשלומים של המשק והגמישות המוניטרית (בנק ישראל) אמורים לסייע לבלום את זעזועים ואת ההשפעות השליליות של המלחמה" נכתב והם מנפיקים תחזית שלילית מאוד לחוב: "החוב הממשלתי הכללי נטו יגיע ל-70% מהתוצר עד 2027". עם זאת מסייגים שם ומסבירים כי המבנה שלו חיובי שכן מדובר בחוב שהונפק בטווחים ארוכים והוא מוחזק על ידי משקיעים ישראלים ונקוב במטבע מקומי. בסוכנות חוזרים על כך שהם צופים שהסכסוך המתמשך יביא לגידול מתמיד בהוצאות הביטחון.
עוד כותבים כלכלני הסוכנות שהם צופים ש"כלכלת ישראל תתאושש רק באופן הדרגתי, וזה יפעיל לחץ על התקציב (מצבה הפיסקאלי של הממשלה), שכבר הדוק בגלל הוצאות ביטחון גבוהות יותר". כלומר, ב-S&P לא צופים התאוששות מהירה כמו אחרי משבר הקורונה.
בסקירה מתייחסים להצעת התקציב לשנה הבאה ולמרות שהכלכלנים לא מאמינים שהממשלה תעמוד בתקרה שנקבעה, הם מברכים על צעדי התייעלות. "אנו מבינים שהממשלה ניסחה את תקציב המדינה לשנת 2025 עם יעד גירעון של 4.3% מהתמ"ג ושואפת להגישו לכנסת בחודש הבא. אנו צופים שהמו"מ התקציבי עלול להיות ארוך לנוכח חילוקי הדעות בקואליציה בנושאי מדיניות מסוימים. למרות חוסר הוודאות בנוגע למסגרות התקציביות אחרי המלחמה, לרבות הוצאות שיקום, נראה כי הרשויות מחויבות לקונסולידציה פיסקאלית (הפחתת הגירעון והחוב - א.פ). הדבר בא לידי ביטוי במגוון צעדים שמציעה הממשלה, לרבות קיצוץ בהוצאות המשרדים, התאמת שיעורי מס, הקפאת הצמדות וצעדים נוספים שמטרתם היא לעצור את העלייה בחוב הממשלתי".
ב-S&P מדגישים את חשיבות הקשר בין ישראל לבעלות הברית שלה – לרבות ארה"ב - וההתפתחויות האחרונות מטרידות את אנשיה: "אנו רואים סיכון שהיחסים בין ישראל ובעלות ברית עלולים להידרדר וסיוע עתידי יהיה פחות ודאי. המצב ההומניטרי החמור בשל הסכסוך בעזה ובלבנון הוביל לחילוקי דעות פתוחים בין ראש הממשלה נתניהו לבין בעלות ברית מרכזיות, כולל ארה"ב ובריטניה. היעדר תוכנית ישראלית למסגרת פוליטית בעזה לאחר המלחמה עלול לשחוק עוד יותר את רגשות הציבור כלפי ישראל בקרב בעלות הברית, עם השלכות אפשריות על הסחר ו/או הסיוע הפיננסי והצבאי לישראל".
גם מההתפתחויות הפוליטיות בתוך ישראל חוששים ב-S&P: "מעבר להמשך המלחמה, עדיין קשה לחזות את ההתפתחויות הפנימיות. לישראל יש היסטוריה של ממשלות קצרות מועד ובחירות תכופות. הבחירות הכלליות האחרונות בסוף 2022 היו החמישיות במדינה בארבע שנים. סקרים עדכניים מצביעים על כך שהתמיכה הציבורית במפלגת הליכוד של ראש הממשלה נתניהו התאוששה בהשוואה לשפל בסוף 2023. עם זאת, תמיכה כזו עדיין לא תספיק לקואליציה הקיימת - הכוללת מפלגות חרדיות וימין קיצוני - כדי להקים רוב בכנסת".