סגור
מיגון ב צפון מרחב מוגן מגן הצפון ממ"ד משרד הביטחון 3.11.24
בניית ממ"ד בצפון (ארכיון) (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)

אחרי הפסקת האש: המדינה תמגן מבנים בצפון בעלות של 1.2 מיליארד שקל

בשלב הראשון, שאמור להתחיל בתחילת השנה הבאה, ימוגנו כ-10,000 מבנים במרחק של עד 5 קילומטר מהגבול עם לבנון. בהמשך ימוגנו עוד 10,000 מבנים במרחק של עד 9 קילומטר מהגבול בהיקף כספי דומה. התוכנית תבוצע בהליכים מקוצרים, במטרה לעודד את המפונים לשוב לבתיהם

אחרי שנה וחודשיים של לחימה אינטנסיבית, פינוי המוני וחסר תקדים של תושבים ואלפי טילים ורקטות ששוגרו לעבר הגליל, משרדי האוצר והביטחון ופיקוד העורף סיכמו על מבצע מידי למיגון בתים ומבני ציבור בצפון בכ-1.2 מיליארד שקל.
המבצע למיגון הצפון אמור לצאת לדרך בתחילת השנה הבאה ובשלב הראשון מתוכנן להתמקד ב-28 יישובים שנמצאים במרחק של עד 5 קילומטר מהגבול עם לבנון, בהם קריית שמונה. זאת, כשבכל בית עם פער במיגון יוקם ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) במימון המדינה, בעלות של כ-130 אלף שקל.
מיפוי שעשו פיקוד העורף ואגף ההנדסה והבינוי של משרד הביטחון העלה כי מדובר בכ-10,000 בתים ומבני ציבור שאמורים להיכלל בתוכנית המיגון, שפרטיה סוכמו היום בתום התדיינות עם משרד האוצר. זאת, כשבמקביל לביצוע העבודות בשטח המדינה אמורה להיערך לקראת השלב השני שלה, ובמסגרתה ימוגנו כ-10,000 בתים ומבנים נוספים ביישובי קו העימות שמרוחקים עד 9 קילומטר מהגבול עם לבנון, וזאת בהיקף כספי דומה. לפי ההסכם, מתוך סכום של 1.2 מיליארד שקל למימוש התוכנית, 875 מיליון שקל יוקצו למיגון הבתים והשאר למיגון מוסדות ציבור.
במערכת הביטחון מאמינים כי מיגון הבתים ומבני הציבור ביישובי קו העימות ישפר את תחושת הביטחון הכללית של תושביו, ויקל על שובם של יותר מ-60 אלף תושבים שפונו מבתיהם בעשרות יישובים עם תחילת הלחימה בצפון, ב-8 באוקטובר. מיגון המבנים מתוכנן להיעשות בהליכים מקוצרים מתוקף של הוראת שעה שאושרה במינהל התכנון, ומאפשרת קבלת פטור מאישור בנייה וזאת תוך פיקוח של פיקוד העורף, שאמור לפקח על כך שהממ"דים נבנים בהתאם לתקני המיגון שקבע.
ברוב היישובים שבהם תואץ תוכנית המיגון במהלך השנה הקרובה מדובר במבנים צמודי קרקע, כשקריית שמונה היא העיר היחידה הכלולה במתווה שבה כ-700 דירות שנמצאות בבנייה רוויה אמורות לקבל תוספת של ממ"דים. זאת, לצד עבודות לחיזוק המבנים מפני רעידות אדמה. הקמת הממ"דים תוך פטור מרישיונות בנייה אמורה להתאפשר במבנים צמודי קרקע ובמבנים של עד שתי קומות.
כיום עיקר עבודות המיגון בצפון מתמקדות ב-21 יישובים שנמצאים במרחק של עד קילומטר מהגבול עם לבנון ומרוכזות במנהלת "מגן הצפון" שבאגף ההנדסה והבינוי של משרד הביטחון. מדובר בכ-1,700 ממ"דים שעם שוך הקרבות בצפון, לאחר שבשבוע שעבר הושגו הסכמות להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה, הקמתם צפויה להיכנס לשלב מואץ, כשעוד ועוד קבלני ביצוע אמורים להצטרף למאמץ להרחבת המיגון, במקביל לעבודות לשיקום ההריסות הרבות ביישובים אלה. לצד מיגון הבתים, ימוגנו גם מוסדות ציבוריים ובהם בתי ספר וגני ילדים, וזאת כדי להוות תשתית שתתמוך בחידוש השגרה ביישובי הצפון עם שובם של רבבות תושביו שפונו ממנו.
מלאכת הקמת הממ"דים ביישובים שמעבר לקו של עד 5 קילומטר מהגבול אמורה להיות מורכבת יותר, שכן בקו של עד 9 קילומטר ממנו נמצאים ריכוזים עירוניים ובהם מעלות תרשיחא ונהריה שבהם דירות בבנייה רוויה. כך, אתגרים צפויים גם במיגון של יישובים ערביים הסמוכים לגבול, שבהם רווחת תופעה של בנייה לא חוקית שנעשתה ללא תב"ע.
גורם מקצועי שמעורב בנושא מתרשם כי תקן הממ"דים הקיים הוכיח את יעילותו במהלך המלחמה המתמשכת בצפון. פיקוד העורף מתכוון לערוך בתקופה הקרובה סדרה של ניסויים הכוללים פיצוצי בטון בהתאם לסוגי החימושים שאתגרו את צה"ל בלחימה בצפון, כדי לבחון אם יש צורך לעדכן את תקני המיגון הנוכחיים. בהתייחס לאיום טילי הנ"ט ששוגרו לעבר בתים בגליל בכינון ישיר מכפרים בדרום לבנון וזאת ללא התרעה מוקדמת, הגורם המקצועי אמר כי הפתרון מפניהם אינו במיגון – אלא בסיכול מוקדם שלו.
תוכנית הממשלה למגן את יישובי הצפון בקו של עד 9 קילומטר בשנים הקרובות תצטרך לעמוד במבחן הביצוע בשטח. כבר ב-2018 הממשלה החליטה על מיגון נרחב של הצפון במסגרת התוכנית "מגן הצפון" והיא אף אושרה בקבינט המדיני–ביטחוני. היקף התוכנית שאושרה אז היה כ-5 מיליארד שקל במתווה רב-שנתי, אך בפועל תקציבים שהיו אמורים לאפשר את מימושה לא הוזרמו, וגם במלחמה הזאת הצפון לא היה ממוגן.