עשר עובדות על סרטן השד
עשר עובדות על סרטן השד
שבירת מיתוסים על גורמי הסיכון, הסימנים והטיפול העדכני בסרטן השד
סרטן השד הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל, וגם בעולם. המודעות הגוברת בציבור לסיכוני המחלה ולחשיבות הגילוי המוקדם הביאה בשנים האחרונות לשיפורים מעודדים בנתוני ההחלמה ולצמצום שיעורי התמותה; ולמרות זאת, עדיין קיימות עובדות שאינן ידועות מספיק ומיתוסים שגויים שעלולים להיות מבלבלים במקרה הטוב ומסוכנים במקרה הרע. בואו נעשה מעט סדר בדברים:
1. כל אישה עלולה לחלות בסרטן שד.
זאת לא "מחלה של נשים מבוגרות", ולא "רק של נשים עם היסטוריה של סרטן במשפחה". אמנם נכון שסרטן השד פחות נפוץ בקרב נשים מתחת לגיל 35 והסיכון רק עולה עם הגיל; ונכון שנשים עם היסטוריה רפואית משפחתית נמצאות בסיכון גבוה יותר – ובכל זאת, סרטן שד עלול להופיע גם אצל נשים צעירות וגם אצל נשים שמעולם לא היה מקרה של סרטן במשפחתן (למעשה, כ-80% ממקרי סרטן השד מאובחנים בקרב נשים ללא היסטוריה משפחתית של סרטן). באופן כללי, ההמלצה היא לגשת להיבדק החל מגיל 25-30 ומעלה באופן קבוע, וככל שקיימים יותר גורמי סיכון כך לבצע בדיקות באופן יותר תכוף ויותר מעמיק.
2. ולא רק נשים.
גם גברים עלולים לחלות בסרטן שד. זה אמנם יותר נדיר, אבל בהחלט קורה. לכן רוב ההתייחסות בתקשורת, וגם בשורות הללו, היא בעיקר לנשים – אך נכונה ברובה גם לגברים.
3. גורמים שעלולים להכניס אותך לקבוצת סיכון:
הסיבות המדויקות להיווצרות סרטן השד עדיין לא הוכחו מדעית, אולם כן הוכח שקיימים גורמים שעשויים להגדיל את הסיכון לחלות במחלה.
בין 10% ל-15% ממקרי סרטן השד קשורים לגנטיקה: קיימים גנים מסוימים (BRCA1 ו-BRCA2) שמוטציות בהן מגבירות את הסיכון לחלות בסוגים מסוימים של סרטן, ביניהם סרטן השד. בנוסף, אישה שסבלה מסרטן מסוג אחר (למשל סרטן ריאות או סרטן רחם), נמצאת בסיכון גבוה יותר לחלות גם בסרטן שד.
גורמים נוספים שמאפיינים נשים בסיכון הם גיל מבוגר; עודף משקל; צריכה מופרזת של אלכוהול, מזונות שומניים ועישון, והיעדר פעילות גופנית. גם נשים שמקבלות טיפולים הורמונליים מסוימים, בעיקר בגיל מבוגר, נמצאות בסיכון; ויש מחקרים שמעידים על כך שנשים שמעולם לא הניקו נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד.
חשוב לציין שזו רשימה חלקית בלבד, וכאמור יש נשים שיחלו בסרטן השד גם ללא אף אחד מהגורמים הללו.
4. שמירה על אורח חיים בריא עשויה להוריד את הסיכון לחלות בסרטן שד (לא ב-100%).
זה מעין פועל יוצא של הסעיף הקודם: ככל שתרבי בפעילות גופנית, תשמרי על משקל תקין, תימנעי מצריכת חומרים מזיקים כמו אלכוהול וסיגריות וכן הלאה – כך תצמצמי את הסיכויים לחלות בסרטן השד, כמו גם במחלות רבות אחרות שיש להן קשר ישיר או עקיף לאורח החיים שלך. עם זאת, למרבה הצער, אין בשמירה על אורח חיים בריא כדי להבטיח הימנעות מן המחלה.
5. קיימת בדיקת נשאות גנטית בסל התרופות
בשנת 2020 הוכנסה לסל התרופות בישראל בדיקת נשאות גנטית הבודקת את קיומן של מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 שהוזכרו לעיל. הבדיקה מיועדת לנשים בלבד, יהודיות ממוצא אשכנזי (לאור שיעורי הסיכון הגבוהים בקרב קבוצה זו באוכלוסייה), גם אם אין במשפחתן היסטוריה רפואית של מקרי סרטן וגם ללא ייעוץ גנטי. מדובר בבדיקת דם פשוטה יחסית והזכאות היא חד פעמית לאורך חיי האישה.
6. יש לך גוש בשד? זה עדיין לא אומר שחלית בסרטן.
אם מיששת את השדיים והרגשת גושים חשודים, זה לאו דווקא אומר שהם ממאירים. למעשה רוב הגושים המורגשים במישוש הם לא סרטניים. יכול להיות שמדובר בציסטה או בגוש שפיר אחר, וזה עשוי לקרות פשוט בגלל שינויים הורמונליים בגוף. לכן אין סיבה להיכנס ללחץ, אבל כן חשוב לגשת לרופא ללא דיחוי על מנת לבדוק את הגושים הללו בצורה יסודית ומקיפה כדי לשלול את האפשרות שמדובר בגוש ממאיר.
7. "לא הרגשתי גוש בשד, אז אין לי סרטן" – לא נכון!
בסעיף הקודם עסקנו בכך שלא כל הוא פירושו סרטן, וגם ההיפך נכון: קיימים סוגי סרטן שאינם מתבטאים בצורת גוש בשד (כגון סרטן שד דלקתי, שבו התאים גדלים לא כגוש אחד אלא לאורך צינורות הלימפה). בנוסף, במצבים מסוימים יתכן שקיים גוש בשד שפשוט לא מורגש במישוש.
8. ממוגרפיה היא רק בדיקה אחת מתוך שורת בדיקות אפשריות.
בשנים האחרונות אפשר לראות יותר ויותר פרסומים בתקשורת שמטרתם לעודד נשים לגשת לבדיקת ממוגרפיה של השדיים – אך לעיתים תוצאות בדיקת ממוגרפיה יכולות להיות מטושטשות או לא חד משמעיות. לכן גם אם תוצאות בדיקת הממוגרפיה יצאו תקינות, יש בדיקות נוספות שכדאי לעבור: כגון בדיקת שד ידנית שמתבצעת על ידי כירורגית שד, אולטרסאונד ועוד.
9. כריתת שד מניעתית עשויה לצמצם את הסיכון לחלות.
אישה שנושאת מוטציות בגנים הבעייתיים BRCA1 או BRCA2, ואשר יש במשפחתה היסטוריה רפואית של סרטן השד, נמצאת בסיכון של עד 80%(!) לחלות בסרטן השד. עבור אישה כזו, הסרה מניעתית של השדיים עשויה להוריד את הסיכון באופן דרסטי אל מתחת ל-3%.
10. אפשר להחלים מסרטן השד.
הרפואה של ימינו טובה מאי פעם, וככל שמגלים את הסרטן מוקדם יותר כך גוברים סיכויי ההחלמה. לכן גם אם חלילה התגלה בגופך סרטן השד, זה אמנם אומר שמצפה לך התמודדות לא פשוטה – אבל אל תמהרי להרים ידיים. את בהחלט יכולה לנצח אותו.
גשי להיבדק!
בשורה התחתונה, אחת מכל שבע וחצי נשים בישראל עלולה לחלות בסרטן השד, אך זו מחלה שאפשר לטפל בה. ככל שתגלי אותה מוקדם יותר, כך הסיכויים להתמודד איתה בהצלחה גבוהים יותר.
לכן אם הגעת עד כאן ואת לא זוכרת מתי נבדקת בפעם האחרונה – גשי להיבדק בהקדם. זה יכול להציל את החיים שלך.
ד"ר סמדר פקר – ניר, מומחית בכירורגיה, כירורגית שד אונקולוגית, מנהלת מרפאת שד באסותא רמת החייל.
ניתן לקרוא עוד על סרטן השד באתרי https://pekernir.co.il