צפיית פני העתיד: ייפוי כוח רגיל, מתמשך, ייפוי כוח רפואי או לפי הוראות חוק החולה הנוטה למות
צפיית פני העתיד: ייפוי כוח רגיל, מתמשך, ייפוי כוח רפואי או לפי הוראות חוק החולה הנוטה למות
כיום ניתן "לתפור" ייפוי כוח בהתאמה אישית, וכך להגן על עצמינו בעתיד
כיום, יותר מבעבר, קיימים מגוון כלים המאפשרים לאדם להיערך מראש תוך התאמת "חליפה אישית" התפורה לפי רצונו, צרכיו ויכולותיו, אם יגיע חלילה למצב שבו הוא זקוק לסיוע ולתמיכה בניהול ענייניו, מכיוון שהגיע למצב שבו "אינו מבין בדבר".
אבל המפתח הוא "מבעוד מועד", לצפות פני עתיד ולתכנן מראש באופן אקטיבי. מי שלא מתכנן ופועל מראש – מפסיד את זכותו ויכולתו להשפיע מראש, ככל שהדבר תלוי בו, על הניהול התקין והשוטף של חייו כפי שהוא רוצה שייראו, היה ויחדל "להבין בדבר". לשם כך, כדאי להבחין בין סוגי יפויי הכוח השונים, ולעמוד על מהותם.
יפוי כוח הוא כלי משפטי שיוצר יחסים של שליחות בין הממנה ובין מיופה הכוח. באמצעות יפוי הכוח, הממנה מסמיך את מיופה הכוח לבצע עבורו, במקומו ובשמו פעולות, ולקבל החלטות שונות, כפי שהוגדר ביפוי הכוח שניתן לו.
קיימים סוגים שונים של יפוי כוח. יפוי הכוח הרגיל פוקע כאשר הממנה חדל "להבין בדבר". כאשר הממנה אינו יכול לפקח יותר על מיופה הכוח, הכוונה היא להגן על הממנה, ולמנוע פעולות חד צדדיות מצידו של מיופה הכוח. בנקודת זמן זו, נכנס לתמונה יפוי הכוח המתמשך. יפוי הכוח הרגיל אמנם פקע, אך במידה שהממנה התכונן כיאות, וערך יפוי כוח מתמשך, הרי שבשלב הזה כאשר איננו "מבין בדבר" ניתן יהיה להפעיל את יפוי הכוח המתמשך שהוכן והופקד מראש במשרד המשפטים. במידה שלא הוכן כזה מבעוד מועד, יש לפעול למינוי אפוטרופוס, על כל ההליך הארוך והסבוך המשתמע מכך, שתוצאותיו אינן תמיד לטובת הממנה.
יפוי כוח רגיל ויפוי כוח מתמשך מהווים שני כלים משפטיים משלימים, המיועדים להסדיר מצבים שונים. האחד לא בא במקום השני, ותכנון נכון יחייב עריכה של שני הסוגים.
יפוי כוח רפואי הוא מסמך שנערך לפי חוק, המאפשר לכל אדם שהוא כשיר, בגיר ומבין את משמעות המסמך, לייפות מראש את כוחו של אדם אחר שהוא סומך עליו ועל שיקול דעתו, לקבל עבורו החלטות רפואיות, למקרה שיגיע יום שבו לא יוכל לתת הסכמה מדעת לטיפול בשל מצבו הגופני, הנפשי, הקוגניטיבי, או מכל סיבה אחרת. חתימה על ייפוי כוח מסוג זה יכולה לייתר את הצורך בפנייה לבית משפט לשם מינוי אפוטרופוס לגוף או קבלת הוראות לטיפול רפואי דחוף. הבדל אחד בין יפוי כוח רפואי ליפוי כוח מתמשך נעוץ בעובדה שייפוי כוח מסוג זה ייחתם בפני עורך דין, רופא, עובד סוציאלי, פסיכולוג או אח מוסמך. על אף שקיימים הבדלים נוספים בין שני סוגי יפויי הכוח, ההבדל העיקרי הוא שיפוי הכוח הרפואי מוגבל לעניינים רפואיים, ואילו ביפוי כוח מתמשך, האדם יכול לתת הוראות והנחיות מקדימות לגבי שלושה סוגי עניינים: עניינים רכושיים, עניינים אישיים ועניינים רפואיים, כך שיפוי כוח מתמשך מאפשר הסדרה כוללת של ענייניו.
מעבר לכך, אדם המעוניין להיערך מראש למצב שבו יהיה חולה הנוטה למות, יכול להכין הנחיות רפואיות מקדימות, או למנות מיופה כוח שייתן הנחיות במקומו, בהתאם להוראות חוק החולה הנוטה למות. המסמך יופקד במרשם המתנהל במשרד הבריאות. חשוב לציין כי ביפוי כוח רפואי או ביפוי כוח מתמשך לא ניתן לתת הוראות בנוגע למצב שבו האדם יהיה חולה הנוטה למות, וגם אם נרשמו הוראות כאלה, הן לא תהיינה בתוקף. ניתן לתת במסמכים אלה הנחיות בנוגע להחלטות רפואיות למצבים שבהם האדם לא יהיה מסוגל לקבל החלטות בעצמו, אבל לא הוגדר כחולה הנוטה למות. כך שמדובר בכלים משלימים שאינם באים האחד במקום השני.
• אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי פרטני וטוב אלא כל מטרתו לתת מספר הבהרות ורעיונות בנוגע לחוק, ככלי לתכנון עתידי.
מאת איריס רוכל וליאן קהת עורכות דין, ליאן קהת, משרד עורכי דין נוטריון