סגור
 בצלאל סמוטריץ' וחיים ביבס. "האוצר עסוק במחטפים"
בצלאל סמוטריץ' וחיים ביבס. "האוצר עסוק במחטפים" (צילום: גיל יוחנן, יריב כץ)

ראשי מרכזי השלטון המקומי והאזורי התפטרו ממועצת קרן הארנונה: "נועדה להלאים את כספי הרשויות"

במכתב ששלחו לשר האוצר טוענים יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס ויו"ר מרכז המועצות האזוריות שי חג'ג': "במהלך מתוכנן מראש ובזמן מלחמה, האוצר לא בוחל בשום אמצעי על מנת לרוקן את הקופה של הרשויות המקומיות ולהקריס את השלטון המקומי"

חיים ביבס, ראש העיר מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, ושי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות, שלחו היום מכתב נזעם לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ובו הם הודיעו על התפטרותם ממועצת קרן הארנונה, זאת בשל הניסיון "להלאים את כספי השלטון המקומי". אתמול היה המועד האחרון להגשת הערות הציבור לתקנות חוק קרן הארנונה, ולטענת השניים, "לא התקיים דיון מבעוד מועד עם ראשי השלטון המקומי, כפי שראוי היה בהליך תקין ובניקיון כפיים".
חוק הרשויות המקומיות, שמכונה גם חוק קרן הארנונה, אושר במאי 2023 כחלק מחוק ההסדרים מתוך מטרה להקים קרן לתמרוץ הגדלת היצע הדיור ברשויות מקומיות חלשות שאינן יכולות לממן את התשתיות הנדרשות לבנייה למגורים. משמעות המהלך היא שככל שרשות נהנית מהכנסות גבוהות מארנונה עסקית (שאינה למגורים), כך היא תעביר יותר לקרן שתיתן מענק של 1,000-1,850 שקל לכל היתר בנייה ליחידת דיור.
נוסח החוק קבע כי תוקם מועצה לקרן, שתכלול 3 נציגי ממשלה, 3 נציגי שלטון מקומי ונציג ציבור. ביבס וחג'ג' היו אמורים להיות שני נציגי השלטון המקומי, כשטרם נבחר נציג שלישי.
עתירת מרכזי השלטון המקומי והאזורי, שהוגשה לבג"ץ על ידי עוה"ד נועה בן אריה ואלי אליאס, הסבירה בצורה מפורטת כיצד "פוגע חוק קרן הארנונה בעצמאות השלטון המקומי ככלל ובעצמאותו הפיסקלית בפרט, וכן בחירות האישית לשלטון עצמי מקומי שהיא רכיב מהותי המשלים את הזכות לשלטון עצמי". לטענת הרשויות, "הגדלת היצע הדיור אינה מתפקידן הגרעיני של הרשויות המקומיות והארנונה לא נועדה לממן את קידומה, כי אם מסי המדינה. את הרחבת ההשקעה בתושב יכול השלטון המקומי להשיג באמצעות הגברת העצמאות הפיסקאלית שלו ותוך הרחבה מגמת ביזור הסמכויות כחלק מחתירה לשלטון מקומי עצמי".
עדיין לא נתקבלה החלטה של בג"ץ בעתירה של מרכזי השלטון המקומי והאזורי, אך ב-15.7 פורסם באתר החקיקה הממשלתי של משרד המשפטים עדכון לטיוטת תקנות הרשויות המקומיות המפרט כיצד תפעול מועצת קרן הארנונה. בין היתר מדובר שם על המועדים לכינוס המועצה בהתאם למועדים שנקבעו בחוק ביחס לתפקידים הנתונים לה, כיצד ייקבעו הנושאים לסדר היום ויובאו לידיעת חברי המועצה, כיצד יתנהלו, כיצד תתקבל הכרעה במצב של קולות שקולים וכיצד תכונס המועצה במצב שבו נמנע מיושב ראש המועצה לכנסה.
במכתבם לשר האוצר טענו ביבס וחג'ג': "הקרן נועדה להלאים את כספי השלטון המקומי והשלטון האזורי, ומשרד האוצר מוכיח, כל פעם מחדש, שהוא אינו בוחל בשום אמצעי. במהלך מתוכנן מראש ובזמן מלחמה, האוצר פועל על מנת לרוקן את הקופה של הרשויות המקומיות ולהקריס את השלטון המקומי. בעוד השלטון המקומי עסוק בימים אלה בהכנת העורף לקראת מתקפה צפויה, האוצר עסוק במחטפים לא ראויים ומקוממים, שחושפים את המניעים האמיתיים שיצרו את הקרן להלאמת כספי הרשויות המקומיות, בדיוק כפי שעשיתם בקרן הניקיון. התקנות מבקשות לדרוס את גופי השלטון המקומי, שהחוק עצמו קבע כגורמים היושבים במוסדות הקרן".
עוד הם כתבו: "זריתם חול בעיניי שופטי בג"ץ, כאשר הצגתם בפניו נתונים שקריים והצהרות לגבי ההשפעה של השלטון המקומי בקרן ואפילו לא חיכיתם להחלטת בג"ץ וכבר פרסמתם תקנות לשינוי החוק. למרות שהשלטון המקומי והשלטון האזורי התנגדו לחוק ולהקמתה של קרן הארנונה, הגענו לקרן בידיים נקיות, כינסנו את האסיפה הכללית של מרכז השלטון המקומי לבחירת הנציגה השלישית בקרן, והודענו לכם על המינוי. כל זאת בעוד אתם פועלים למחיקת מעמד השלטון המקומי והשלטון האזורי ממועצת הקרן, באצטלה של קביעת סדרי דיון".