סגור
מלחמת העצמאיים שחר מהרמ א-פיה הקסומה
(צילום: אוראל כהן)

מלחמת העצמאים
"במצב הנוכחי אנחנו יכולים להחזיק עוד חודש, גג חודשיים"

שחר גלפז, בעלת בית קפה א–פיה קסומה, בת 60 מקיבוץ עינת: "כמה שעושים יותר מעשים יותר טובים יש יותר הכנסה, גיליתי את זה די מהר אחרי שפתחתי והלוואי שכולם ינהגו ככה. תודה לכל מי שבא בכל זאת"

א־פיה קסומה היא בית קפה קטן השוכן בקיבוץ עינת במועצה אזורית דרום השרון. שחר מציינת שהם מעולם לא לקחו הלוואות עבור העסק וכי אין להם כוונה לעשות זאת כעת, "אנחנו חיים רק ממה שיש לנו".
מאז פרוץ המלחמה איך באה לידי ביטוי הפגיעה בעסק שלך?
"בעיקר העניין שאין לנו מטבח, כי הטבח במילואים. פחות אנשים מגיעים. כן באים להתנחם, אבל כל חייל שמגיע לא משלם וגם מקבל דברים לבסיס. מבחינת ההוצאות חומרי גלם והכל אני עוד לא יודעת, אבל לא תהיה ירידה גדולה כי בשבועיים הראשונים היו מתנדבים שעבדו פה והכינו כמויות ענקיות של עוגות ועוגיות לחיילים. בשבוע הראשון היתה פה נקודת איסוף של חיילים שאמרו להם 'תגיעו לעינת ויהיו לכם שאטלים', מאות מכוניות של מילואמניקים שהגיעו וחיכו לשאטלים שלא הגיעו אז אירחנו אותם פה ונתנו להם לשתות ולאכול וכמובן עוגות ועוגיות לדרך. מבחינת ההוצאות וחומרי הגלם לא תהיה ירידה גדולה, רכשנו אפילו יותר מהכמויות הרגילות. מעבר לזה משכורות גם אנחנו לא יודעים עדיין - יש לנו טבח ובריסטה שצריכים לשלם להם מילואים".
איזה מתווה פיצוי היה מאפשר לך לישון טוב יותר בלילה?
"לפי מה שאני רואה הולכים להחזיר 7% מההוצאות עד 22% מההוצאות הקבועות ועד 75% מהוצאות השכר. קשה לי להבין מה המתווה. אם היו אומרים שיפצו על כל הירידה כמובן שהייתי ישנה טוב יותר, אבל אני לא מצפה לזה. אנחנו מצפים שנוכל לשרוד. זה כבר המשבר מספר לא יודעים כבר כמה, בקורונה לקחנו כסף מהכסף הפרטי שלנו כדי לשלם את הוצאות המקום והמשכורות בחודשיים הראשונים, בהתחלה פשוט פתחנו חסכונות. מקווה שעכשיו לא נצטרך את זה. הבעיה היא שאין מטבח אז ההכנסות יותר נמוכות, אנשים באים ואין להם מה לאכול".
האם פנית לקבלת הלוואה מקרנות המדינה?
"לא, יש לנו החלטה במשפחה שאנחנו לא לוקחים הלוואות. אם העסק ייכנס למצב של חוב שאנחנו לא יכולים להחזיק אותו – נסגור. אנחנו חיים רק ממה שיש לנו. לא לקחנו ולא ניקח הלוואות אף פעם. אם אין אנחנו לא נהיה. לא נכנסים לחובות לא שלנו ולא מול המדינה, לא מול הקיבוץ, חלק מהתשלומים הם מול הקיבוץ, שכירות וכו'".
בכמה שבועות/חודשים כאלו העסק שלך יכול לעמוד בלי תמיכה חיצונית?
"לפי דעתי החודש נפסיד כסף, קשה לי להעריך עדיין, בעוד שבוע־עשרה ימים נדע. יש לנו קצת רזרבות של העסק עצמו. אנחנו יכולים להחזיק עוד חודש גג חודשיים".
האם היתה פגיעה בעסק קודם למלחמה בשל סימני המיתון?
"לא היתה פגיעה. במשך 20 שנה זה עסק שכל הזמן מתקדם ומרוויח, לא הרבה אבל כל השנים, גם בשנת הקורונה, לא הפסדנו כסף. קשה לדעת מה יקרה פה, שלושה חודשים אחרונים לשנה, לא יודעת מה יהיה, אין ספק שהשבוע הראשון של המלחמה היה אפס, והשבוע האחרון היה קצת יותר טוב, 40% של ירידה בוודאות יש, אולי אפילו יותר".
שחר מוסיפה ש"כמה שעושים יותר מעשים יותר טובים יש יותר הכנסה, גיליתי את זה די מהר אחרי שפתחתי והלוואי שכולם ינהגו ככה. תודה לכל מי שבא בכל זאת".
> ותק של העסק: 20 שנה
> מספר מועסקים: 25 עובדים (10 במשמרת) חלקם במילואים, אף אחד לא הוצא לחל"ת
> היקף ירידה בהכנסות באוקטובר: לפחות 40%
> לכמה פיצוי זכאית לפי נוסחת האוצר: עד 22% מההוצאות הקבועות ו־75% מהוצאות השכר, טרם נקבע