סגור

משק כנפי הטראמפ: כך תשפיע ההחרפה בסחר בין ארה"ב לסין על ישראל

כלכלת ישראל היא אמנם פסיק קטן במונחים גלובליים, אך היחסים הקרובים בין המדינות ואולי גם הרצון למצוא חן בעיני טראמפ, צפויים להוביל לכך שצעדי הממשל החדש בארה"ב נגד כלכלת סין ישפיעו באופן ישיר ומשמעותי גם על ישראל והישראלים

בין כל ענני חוסר הוודאות סביב המדיניות של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ בנושאים שונים וסימני השאלה סביב היכולת שלו להוציא לפועל את מה שהצהיר עליו במהלך הקמפיין – בכל מה שנוגע ליחסים הכלכליים הצפויים של ארה"ב עם סין, אין הרבה מקום לתהיות. כבר עכשיו ברור לכול כי עידן טראמפ יאופיין במלחמת סחר אגרסיבית בכלל, וכלפי סין בכלל.
כך, טראמפ כבר טרח להודיע עוד לפני כניסתו לתפקיד כנשיא הבא של ארה"ב כי יש בכוונתו לעלות את מכסים על מוצרים מיובאים מסין לארה"ב ב-10% נוספים וזאת בהמשך להעלאת מכסים משמעותית על מוצרים מיובאים מסין במהלך הכהונה הראשונה שלו. כבר היום שיעור המכסים על מוצרים המיובאים מסין נע בין 25% ל-100% (לדוגמה, במקרה של ייבוא רכבים חשמליים מסין). ממשלת סין כבר החלה בצעדי תגובה כאשר לפני מספר ימים הודיעה כי היא אוסרת על ייצוא לארה"ב של מתכות נדירות לשימוש, בין היתר, במוצרי אלקטרוניקה, ואף הכריזה על חקירה נגד ענקית השבבים אינבידיה בטענה להפרת דיני התחרות הסיניים. מכאן, קצרה הדרך לגלישת שתי המעצמות למלחמת סחר כוללת.
הכלכלנים הבוחנים את מלחמת הסחר המתרגשת עלינו בראייה מקרו כלכלית אבסולוטית, נוטים לרוב לקבוע כי כלכלת ישראל היא לא יותר מאפשר פסיק קטן מהכלכלה העולמית, ולכן ההשפעה של מלחמת הסחר הזאת עליה לא צפויה להיות משמעותית. אבל בעידן בו אנו נמצאים, לא רק לרציונליזציה יש מקום.
1 צפייה בגלריה
עו"ד מיקי שפירא
עו"ד מיקי שפירא
מיקי שפירא
(צילום: ניקי וסטפהל)
בהינתן שישראל רוצה למצוא חן בעיני טראמפ, ולא תוכל להתעלם מהמדיניות שלו כליל, כנראה שההשפעה של מלחמת הסחר על ישראל תהיה משמעותית הרבה יותר ממה שנהוג לסבור. מבחינת ישראל, ארה"ב וסין הינן שתי שותפות הסחר המרכזיות ביותר שלה. לפיכך, המדיניות המסורתית של ישראל הינה לשבת על הגדר ולא להתערב במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין אלא לנסות להנות משני העולמות. עם זאת ישראל זקוקה כיום לתמיכה של ארה"ב, למשל בחזית מול איראן ולהבדיל במוסדות האו"ם, ולכן התמריץ שלה לרצות את טראמפ עולה.
השלכה אחת מרכזית היא שהסבירות שנראה סינים מעורבים בפרויקטים לאומיים של תשתיות – כמו שהיה עד עכשיו למשל בנמל הימי בחיפה – נמוכה. הציפייה היא שעקב לחץ אמריקאי, בניגוד לשנים עברו, יהיה קשה הרבה יותר לחברות סיניות לזכות במכרזים לפרויקטים לאומיים של הקמת תשתיות, ונראה שלפחות לעת קרובה תם העידן שבו חברות סיניות זכו בתדירות גבוהה בחוזים ממשלתיים.
הסנונית הראשונה כבר ארעה, כאשר חברה סינית עתרה נגד פסילתה במכרז להקמת נמל התזקיקים החדש בחיפה ותביעתה נדחתה. מבחינה רשמית, לא קיימת החלטה הפוסלת השתתפות של חברות סיניות במכרזים ממשלתיים, אך ראוי להזכיר לענין זה את הקמת הועדה המייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי להשקעות הזרות במשרד האוצר אשר אמורה לייעץ לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות בישראל.
גם הכיס של הצרכן הישראלי צפוי להיות מושפע ממלחמת הסחר. הציפייה הטבעית היא שעצם המשכיות של מלחמת סחר בין ארה"ב לסין – בוודאי נוכח הודעתו האחרונה של טראמפ לפיה הוא מתכוון גם להשית מכסים חדשים בשיעור של 25% על יבוא מוצרים מקנדה ומקסיקו, שיחד עם סין מהוות את שלושת שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב – תוביל בהכרח להעלאת מחירים כלל עולמית שתשפיע גם על כיס של צרכן הישראלי.
אנחנו נכנסים, אם כך, לעידן חדש ושונה בתחום הסחר הבינ"ל בכלל, ובתחום הסחר של ישראל וסין בפרט. ישראל שכל הנראה לא תוכל להמשיך במדיניות שלה ותאלץ להיכנע לתכתיבים אמריקאיים אשר ישפיעו משמעותית על תחום הסחר בין ישראל לסין בשנים הקרובות. ככל שמלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תחריף, לא ניתן לפסול גם מצב שישראל תלך בעקבות ארה"ב ותטיל שיעור מיסוי גבוה יותר על ייבוא של מוצרים מסין מתוך מטרה לתעדף סחורה המיוצרת בישראל או לחילופין סחורות המיובאות מארה"ב או מאיחוד האירופאי על חשבון מוצרים סיניים, דבר שיכול להוות שינוי דרמטי מבחינת ייבוא מוצרים וסחורות לישראל.
עו"ד מיקי שפירא הוא שותף במשרד ארנון, תדמור-לוי, מומחה במיזוגים ורכישות וסחר בינלאומי