סגור
חיילים עם נשקים צה"ל ב עזה 7.2.24 מלחמת עזה
הקבינט חייב להכריע בין המשך התמרון הצבאי לבין הסדרה מדינית (צילום: דובר צה"ל)

דעה
אור בחשיכה: הסדר אזורי יביא בטחון אמיתי

החברה האזרחית היא ניצוץ של תקווה באפלת האסון ועליה להנהיג את המדינה אל עתיד שפוי

סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה (לראשונה בהיסטוריה) את דירוג האשראי של מדינת ישראל. ערעור מוסדות השלטון, חולשת הדרג המדיני והמקצועי בניהול המערכה וההתחמקות מהגדרת יעדים או תכנון היום שאחרי, לא נעלמו מהעיניים הקפדניות של כלכלני מודי'ס.
הגענו לרגע האמת: הקבינט חייב להכריע בין המשך התמרון הצבאי והשלמת כיבוש הרצועה, מדיניות שתחייב קבלת אחריות ישראלית צבאית ואזרחית על השטח, לבין הסדרה מדינית שתכלול עסקה לשחרור החטופים והשתלבות בקואליציה אזורית בגיבוי והובלה אמריקנית, והגנה המבוססת על שליטה ביטחונית מרחוק.
למעשה, הבחירה לא בידינו: הממשל האמריקני משקיע משאבים בקידום עסקת חטופים ותוחם את התמרון הצבאי. המצרים מבהירים כי מהלך אסטרטגי בציר פילדלפי בלי תיאום איתם מאיים על הסכם השלום. המערך הצבאי של החמאס ספג מכה קשה, אך לא קרס. מיטוט החמאס וטיפול במנהרות ההברחה על גבול מצרים, יחייבו פינוי של 1.3 מיליון פליטים הגודשים את מחנות האוהלים במרחב רפיח. שחרור כל החטופים, שהוצג בתחילת המערכה כמשימה עליונה, מתברר כמטרד המסכן את שלמות הקואליציה ואת שלטון נתניהו. לכוד בין הבטחות הסרק שפיזר לכל עבר, נתניהו אינו מתמודד עם השאלה כיצד ישראל תקבל אחריות על אוכלוסיית עזה או תבטיח את שלום תושבי ישראל שלמדו על בשרם ב-7 באוקטובר שכוח צבאי ללא הסדר מדיני לא יערוב לביטחונם.
סירובה של ישראל להצטרף לקואליציה בהובלת ארה״ב, והשותפות סעודיה, מצרים ואיחוד האמירויות, ולהירתם למהלך מדיני אזורי – מהלך שיביא לעצירת המלחמה, כינון מרחב מפורז מנשק ברצועה ומינוי שלטון פלסטיני אזרחי זמני וללא חמאס — נתפס בעולם כסרבנות ישראלית נטולת הגיון המאיימת על יציבות האזור והעולם. ועל כל אלה, שותפים בכירים מהימין (המשיחי) בקואליציה מעודדים חזרה להתנחלות בעזה ופרובוקציות שעלולות להבעיר את הזירה הפלסטינית בימי הרמדאן ולגרור את מדינת ישראל למלחמה רב-זירתית.
כלכלני מודי'ס מעלים ספקות לגבי יכולת הממשלה בניהול המשק בזמן חירום יחד עם השיקום הבטחוני, הכלכלי והחברתי של ישראל בשנים הקרובות. החשש מפריצה קשה בתקציב המדינה הביא להורדת רמת דירוג האשראי לישראל.
החלטת הקבינט שלא להחזיר את העובדים הפלסטינים לעבודה בישראל תאיץ את קריסת הכלכלה הפלסטינית יחד עם ענף הבנייה בישראל. זה אחד הגורמים שהביאו את סוכנות האשראי של מודי'ס להוריד גם את רמת האשראי של חמשת הבנקים הגדולים בישראל החשופים לשוק הנדל"ן. ממשלת ישראל איבדה אפוא בו-זמנית את אמון חלקים גדולים מהעם ואת אמון הקהילה הבינלאומית.
אך מבין שורות דו"ח מודי'ס העגום מבצבץ גם זיק של תיקווה: צוות האנליסטים של מודי'ס רואה בחברה האזרחית ובעצמאות בית המשפט העליון נכסים חברתיים מניבים ובסיס לחוסן לאומי. גילויי ההתנדבות וההתגייסות האזרחית, שמילאו את החלל הריק שהותירה אחריה המדינה, מעוררים תקווה ויכולים לשמש מנוף לשיקום ותקומה. זהו, אולי, סוד יציבות השקל והחוסן הכלכלי גם בזמן המלחמה.
במילים אחרות, את ירידת האשראי למדינת ישראל מאזנת עליית האשראי לחברה האזרחית הממלאת את החלל המנהיגותי שהותירה הממשלה. אך מודי'ס (העוקבת מקרוב אחרי ההתפתחויות הכלכליות והביטחוניות בישראל) לא תאחר לציין ירידה נוספת בדירוג האשראי הלאומי, שבתורו יחריף את הפגיעה בכלכלת ישראל. אם החברה האזרחית לא תממש את האשראי שניתן לה ותדחוף את הדרג הפוליטי למהלך של החזרת החטופים שיימשך בהסדרה מדינית במסגרת הסדר אזורי, מזהירים כלכלני מודי'ס, המשבר הרב זירתי ביטחוני-מדיני-כלכלי נמצא מעבר לפינה.
ד"ר בעז תמיר הוא יזם, תעשיין, מנהל, יועץ עסקי וארגוני, ואיש אקדמיה