פרסום ראשוןסמוטריץ' מקדם צעדים להקרסה כלכלית של הרשות הפלסטינית
פרסום ראשון
סמוטריץ' מקדם צעדים להקרסה כלכלית של הרשות הפלסטינית
לאחר צווי המעצר לנתניהו וגלנט שהוציא בית הדין הבינלאומי הפלילי, שר האוצר יציע בקבינט לקדם את הקפאת כספי הסילוקין לרשות וכן מהלך שיוביל לשיתוק הבנקים הפלסטיניים
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתכוון להעלות הערב (ה') בישיבת הקבינט צעדים שיובילו להקרסת כלכלת הרשות הפלסטינית, וזאת לכאורה כמענה לצווי המעצר של בית הדין הפלילי בהאג נגד נתניהו וגלנט. מדובר במדיניות שבמערכת הביטחון מתנגדים לה.
הצעדים שסמוטריץ' מקדם כוללים מניעת העברת כספי הסילוקין לרשות הפלסטינית. כמו כן, שר האוצר "שוקל בחיוב" שלא לחתום על הארכת הקורספונדנטים בחודש דצמבר – מהלך שיוביל לשיתוק הבנקים הפלסטיניים. בסביבת השר סמוטריץ' לא מסתירים כי צעדים אלו מהווים מכה קשה לכלכלת הרשות ואף עלולים להוביל לקריסתה.
סמוטריץ' "פלירטט" בשנה וחצי האחרונות עם ניסיון להקריס את כלכלת הרשות הפלסטינית, וכבר הקפיא את כספי הסילוקין לפני כחצי שנה ולאחר מכן שחרר אותם. כמו כן, סמוטריץ' החליט להאריך בחודש שעבר באופן חריג את הקורספונדנטים רק בחודש אחד, מה שהוביל לחשש מצד גורמים אמריקאיים ואירופיים.
מהם כספי הסילוקין?
בעקבות הסכם פריז משנת 1994, משרד האוצר מעביר מדי חודש לרשות הפלסטינית "כספי סילוקין", שמורכבים מהחזרי מס על עבודת פועלים פלסטינים ותנועה של סחורות, ומסכום זה מקוזזים חובות של הרשות לישראל – למשל לחברת החשמל ולמקורות. מדובר על מאות מיליוני שקלים בחודש שמהווים מקור הכנסה משמעותי לרשות הפלסטינית שסובלת ממשבר כלכלי עמוק מאז 7 באוקטובר.
עוד במסגרת הסכם פריז, ישראל התחייבה לשמש כ"בנק מתווך" (קורספונדנט) להם, ומאז בנק הפועלים ובנק דיסקונט מעבירים כספים לבנקים ברשות הפלסטינית (שאר הבנקים הישראליים משתמשים בשירותי הבנקים הללו), כשמדינת ישראל מעניקה שיפוי כלכלי ומשפטי למקרה שבו יתברר כי הבנקים הפלסטיניים היו מעורבים בהלבנת הון ומימון טרור. שר האוצר הוא זה שמעניק את השיפוי, וזה אמור לפוג בחודש הבא.
אלו אינם הצעדים היחידים שהממשלה קידמה שהובילו לפגיעה כלכלית משמעותית ברשות הפלסטינית, ורק בשבוע שעבר פורסם בכלכליסט כי הממשלה עיקלה 169 מיליון שקל מכספי הרשות הפלסטינית על רקע חוק חדש שמאפשר למשפחות של קורבנות טרור לתבוע מהרשות פיצויים על כך. לפני חודשיים בית המשפט המחוזי בירושלים הוציא צו עיקול בגובה 160 מיליון שקל על הכספים המיועדים לרשות הפלסטינית לבקשת עשרות משפחות שכולות אחרות.
בנוסף, בחודשים האחרונים מעבר אלנבי המשמש כצינור הסחורות המרכזי של הכלכלה הפלסטינית נסגר לסירוגין על רקע טענות לבעיות אבטחה, וזאת לאחר הפיגוע שבו נרצחו שלושה מעובדי המסוף על ידי מחבל ירדני.