סגור
תחנת כוח אורות רבין חדרה 9.7.24 חשמל
תחנת כוח אורות רבין חדרה. מבקר המדינה מתייחס להיקפים הנמוכים של המעבר לאנרגיות מתחדשות (צילום: שרון צור)

דוח המבקר
משק האנרגיה בישראל לא מתוכנן - ועלול להוביל לפגיעה באספקת החשמל

לפי דו"ח מבקר המדינה, קיימים קשיים רבים בתכנון משק החשמל בישראל, ובאי עמידה בתוכניות ביניהן ליעדי אנרגיה מתחדשת ואגירת חשמל, אפשרות למחסור בגז טבעי ועוד. חוסר התכנון עלול להוביל לעלייה בשעות אי-אספקת החשמל ובעליות מחירים לצרכן

החל ממשרד האנרגיה, דרך רשות החשמל וחברת החשמל, מבקר המדינה מעלה קשיים רבים בתכנון משק החשמל בישראל ובאי-עמידה בתוכניות של שנים קודמות. החל מאי עמידה ביעדי האנרגיות המתחדשות ואגירת החשמל, אפשרות למחסור בגז טבעי ותוכניות פיתוח קצרות טווח. חוסר התכנון במשק החשמל עלול להוביל לעלייה בשעות אי-אספקת החשמל לציבור (כלומר משך הזמן בו יש תקלות באספקת חשמל ללקוחות) ובעליות מחירים לצרכן.
הנקודה הראשונה אליה מתייחס המבקר היא שהתכנון במשק החשמל נעשה לטווח קצר במונחי תשתיות, עד שמונה שנים בלבד, למרות שברחבי העולם נהוג לייצר תוכניות אב למשק החשמל לתקופה של 10-20 שנה. כראייה מציין המבקר את העיכוב באישור תוכנית הפיתוח למשק החשמל. המבקר מציין כי בעוד חברת ניהול מערכת החשמל נגה אכן בנתה תוכנית פיתוח למשק החשמל, היא טרם אומצה במלואה על ידי רשות החשמל ובהמשך על ידי שר האנרגיה אלי כהן. גם תוכניות הפיתוח הקודמות - לא בוצעו במלואן על ידי חברת החשמל.
המבקר מציין גם את האפשרות למחסור עתידי בגז טבעי. לפי המבקר יש פער בין הערכת חברת נגה לזו של רשות הגז במשרד האנרגיה. בעוד שבמשרד האנרגיה לא צופים מחסור בגז טבעי, בנוגה צופים שיש סיכוי למחסור מסוים כבר ב-2026. מבקר המדינה מעריך את הנזק ב-186 מיליון שקל ב-2030. המבקר מציין לרעה גם את ההחלטה לאשר תחנות כוח רק ברגע האחרון - כשאישורן הכרחי למען המשך אספקה רציפה למשק החשמל בישראל.
מבקר המדינה מתייחס גם להיקפים הנמוכים של המעבר לאנרגיות מתחדשות, שעומד בסוף 2023 על 12.3% בלבד. כאמור, היעד הממשלתי ל-2025 עמד על כ-20%, והעיכוב בהקמת מתקני אגירת חשמל ברחבי הארץ.
מרשות החשמל נמסר: "רשות החשמל מצרה על כך שמבקר המדינה בחר להתעלם ממכתב התגובה ששלחה הרשות לטיוטת הדו"ח לפני כחצי שנה. מפאת קוצר היריעה נגיב בקצרה לטענות המרכזיות אותן בחר המבקר לפרסם תוך התעלמות מהתייחסות הרשות.
1. לעניין תכנית הפיתוח, רשות החשמל אכן סבורה כי התכנית שהוגשה על ידי נגה אינה מספקת את צרכי משק החשמל. התכנית אינה מספקת בהיבטי ההספק הנדרש למשק, אינה בוחנת את מלוא פוטנציאל הייצור הסולארי, מגבילה את כמות האגירה ועוד. הרשות פעלה להגדיל באופן ניכר את ההספק שיוקם בשנים הקרובות, מעבר להמלצות שהופיעו בטיוטת תכנית הפיתוח למקטע הייצור.
2. לעניין תכנון ארוך טווח, המבקר מוזמן להתעדכן בהחלטת הממשלה שעברה כחלק מהחלטות התקציב לשנת 2025 וביניהן קבלת המלצות הצוות הבין-משרדי בהובלת מנכ"ל משרד האנרגיה לעניין צרכי הקמת ההספק הקונבנציונאלי עד שנת 2040.
3. לעניין ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, הרשות ציינה במספר רב של מענים לדו"חות המבקר וגם הפעם כי בחירתו של המבקר לבצע השוואה פשטנית של ישראל למדינות אחרות מתעלמת מייחודיותה של ישראל ומהחלטות הממשלה הרבות שהתקבלו בנושא זה בשנים האחרונות.
4. לעניין מימון תכנית הפיתוח, מבקר המדינה אינו מעודכן במצב הפיננסי של חברת החשמל. בדיווח שפרסמה החברה ביום 15 לאוגוסט 2024 ניתן לראות כי החוב של חברת החשמל הוא הנמוך מזה עשור. על כן הקביעה כי 'מגמת ההרעה במצבה הפיננסי של החברה צפויה להימשך' היא הפוכה לחלוטין למציאות".
ממשרד האנרגיה נמסר: "עד שנת 2030 נדרשת הקמה של שתי יחידות ייצור חשמל מגז טבעי, זאת בהתבסס על תוכנית הפיתוח של חברת "נגה". תחנה אחת מקודמת באתר שורק באמצעות מכרז מדינה, אליו ניגשו בספטמבר כברר 3 מציעים. התחנה השנייה צפויה לקום לפי האסדרה שפרסמה רשות החשמל לפני מספר חודשים. בנוגע לעשור הבא (2030-2040), בשבוע שעבר ממשלת ישראל אישרה את מספר התכניות שיש לקדם כדי להקים תחנות ברחבי הארץ על מנת לעמוד בביקושים לחשמל וכן את הקריטריונים לקידומן של התחנות.
"משרד האנרגיה והתשתיות קידם מספר תכניות למספר תקופות וטווחי זמן, מתוך מטרה להתאימן למשק החשמל בצורה הטובה ביותר. כלל התכניות, המפרטות את הצעדים שיש ליישם במשק האנרגיה עד שנת 2030 וכן בשני העשורים הבאים, לוקחות בחשבון ומטמיעות בתוכן את העובדה כי התכנון מבוצע מתוך ראייה צופה פני עתיד ומתוך הבנה כי גם לאחר שנת 2030, הביקוש לחשמל, כלי רכבים חשמליים וייצור באנרגיה מתחדשת, צפוי לגדול. התוכניות כוללות את תכנית הפיתוח של חברת "נגה" עד שנת 2030, מפת הדרכים לקידום אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, תכנון המלאי התכנוני הנדרש להקמת תחנות כוח בין 2030-2040 ומפת הדרכים למשק אנרגיה דל פחמן עד שנת 2050.
מפורום יצרני החשמל מגז טבעי נמסר: "דוח המבקר צריך להדליק נורת אזהרה אצל כל מקבל החלטות בישראל. הדוח חוזר על הדברים שאנו מתריעים מפניהם זמן רב, המשק הישראלי זקוק בדחיפות לתחנות כוח נוספות. הן כדי להבטיח את אספקת החשמל והן כדי להרחיב את התחרות. לצערנו, לא רק שלא ניתן לקדם ייזום, תכנון והקמה של תחנות נוספות, בימים אלה רשות החשמל אף הוסיפה במסגרת שימוע שהוציאה חוסר וודאות רגולטורי שמקשה, מייקר ומעכב הקמת תחנות כח חדשות".