סגור
ערוץ 14
ערוץ 14 (צילום מסך ערוץ 14)

ועדת הכלכלה אישרה: עוד שנה וחצי של הטבות במיליונים לערוץ 14

מדובר בהארכת הוראת שעה שמקלה על הערוצים הקטנים, ומי שיהנה ממה בעיקר הוא ערוץ 14 התומך בראש הממשלה. בין ההטבות שאושרו: פטור מתשלום לרשות השנייה ומימון הפקות מקור

עוד שנה וחצי של הטבות במיליוני שקלים: ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית הארכה משמעותית של ההטבות הכספיות והרגולטוריות של ערוץ 14, שמזוהה עם תמיכה חד-צדדית ובלתי-מסויגת בראש הממשלה, בנימין נתניהו.
ב-2018, על רקע בקשה של ערוץ 14 (אז עדיין ערוץ 20) להמיר את רישיונו מרישיון שידור ייעודי (שחייב אותו בשידורי מורשת) לרישיון לשידורי טלוויזיה לפי חוק הרשות השנייה, ולפעול תחת פיקוחה של הרשות במקום פיקוח מועצת הכבלים והלוויין, חוקקה הכנסת הוראת שעה לחמש שנים שמעניקה לו פטור מחובות שונים שמוטלים על ערוצי השידור הגדולים, 12 ו-13. אלה כוללים: פטור מהעברת תשלומים לרשות השנייה (12 ו-13 מחוייבים בתשלום משותף של 20 מיליון שקל בשנה), פטור מהקמת חברת חדשות נפרדת, פטור מחובת מימון הפקות מקור כנגזרת של ההכנסות, פטור מתשלום ערבויות מעבר לאלו שכבר שילם, ופטור מהמגבלה של בעל שליטה יחיד עם נתח של יותר מ-49%.
אף שהקלות אלו חלו גם על ערוצים זעירים אחרים – ערוץ 9, ערוץ 24 והלא TV – ערוץ 14 נחשב לנהנה המרכזי שלהן, בפרט בכל הנוגע לפטור מהקמת חברת חדשות ומההקלה במגבלת בעל השליטה (בעל השליטה בערוץ, יצחק מירילשוילי, מחזיק לפי הערכות כשלושה רבעים ממניותיו). הפטורים מתשלום לרשות השנייה ומהעברת ערבויות נוספות שקולים להטבה כלכלית של מיליוני שקלים.
בעת חקיקת הוראת השעה הבטיחו יוזמיה שעד 2023 מצבו הכלכלי של ערוץ 14 יאפשר לו לשאת בחובות זהות לאלו של ערוצי השידור הגדולים, ושבמקביל יחוקק חוק תקשורת רחב שיעדכן את הרגולציה, יאחד את הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין ויסדיר סוגיות אחרות בעולם התקשורת הישראלית. ואולם, מבחינה כלכלית ערוץ 14 נחשב להפסדי ומייצר נתוני צפייה נמוכים, וחקיקת חוק התקשורת עוד רחוקה מסיום.
על רקע זה דנה היום ועדת הכלכלה של הכנסת בבקשת משרד התקשורת, בראשות השר ד"ר משה קרעי, להאריך את הוראת השעה בשנה וחצי נוספת, וכך למעשה להמשיך במתן ההקלות הניכרות לערוץ 14, תוך הבטחה שבתקופה זו תושלם חקיקתו של חוק תקשורת רחב.
"המטרה שלנו להאריך את הוראת המעבר, שכוללת מספר הקלות למי שהיה ערוץ ייעודי והפך לערוץ זעיר", אמרה בדיון היועצת המשפטית של משרד התקשורת, עו"ד ברוריה מנדלסון. "אם ההארכה לא תאושר, תסוכל הפעילות של הערוצים בשל המצב הכספי שלהם. המטרה היא לשמור על הפלורליזם במגוון השידורים".
נציגת קשת ורשת מחתה בדיון על המשך הטלת המימון של פעילות הרשות השנייה על כתפי שני הערוצים המסחריים הגדולים: "מעולם לא נכנסה לתוקף החובה של הערוצים הזעירים לשלם דמי רישיון לרשות השנייה. אם הייתה נעשית בדיקה כלכלית ביחס לכל ערוץ שמוצאת שצריך לממן את הפיקוח של הערוצים המסחריים הנוספים באמצעות גורם שלישי, ולא נעשתה, זה בסדר גמור. אבל הגורם הזה לא צריך להיות הערוצים המסחריים. למה על חשבון גורמים פרטיים אחרים? זה בסדר גמור שיתנו להם פטורים, שיתנו להם הקלות, אבל זה צריך להיות על חשבון המדינה".
בתום הדיון אישרה הוועדה את הוראת השעה והיא צפויה לעלות להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית.