הרפורמה בגיל הרך: 240 מיליון שקל יתווספו לתקציב השוטף ו-350 מיליון שקל לבניית מעונות יום
הרפורמה בגיל הרך: 240 מיליון שקל יתווספו לתקציב השוטף ו-350 מיליון שקל לבניית מעונות יום
שרת החינוך שאשא ביטון ושר האוצר אביגדור ליברמן הציגו את הרפורמה בגיל הרך בעקבות העברת המעונות למשרד החינוך בתחילת השנה. יתווספו סייעות ויוגברו הפיקוח וההדרכה. החלטת ממשלה שתעגן את הרפורמה צפויה ביום ראשון הקרוב. ליברמן: "חייבים לשפר את שכר הסייעות"
שרת החינוך והתרבות יפעת שאשא ביטון ושר האוצר אביגדור ליברמן הציגו היום (ד') אחר הצהרים במסיבת עיתונאים את רפורמת החינוך לגיל הרך, שתתלווה למעבר האחריות למעונות היום למשרד החינוך בתחילת השנה.
היקף הרפורמה: תוספת של 350 מיליון שקל לשנה לבניית מעונות יום ותוספת תקציב קבועה של 240 מיליון שקל לשנה. בחישוב ארבע שנתי מדובר בתוספת של 2.4 מיליארד שקל, לעומת 4 מיליארד שקל שביקשה שאשא ביטון. החלטת ממשלה בנושא תתקבל ביום ראשון.
עד היום היתה האחריות למעונות היום בידי זרוע העבודה של משרד הכלכלה. זאת מתוך תפיסה של המעונות כסוג של שמרטפייה שמסייעת לנשים למאת לעבודה. בשנים האחרונות הלכה וגברה הדרישה שהם יועברו לאחריות משרד החינוך. הדבר טורפד עד עכשיו בשל דרישות תקציב מאוד גבוהות של משרד החינוך והתנגדות של השרים האחראים למעונות לוותר על הסמכות. שאשא ביטון העדיפה קודם לקחת את המעונות ואז להיאבק על התקציב. יצוין שהאחריות למשפחתונים וכן לרישום ולגביית שכר הלימוד למעונות נותרה בידי משרד הכלכלה.
במסגרת הרפורמה יוקצו השנה 600 מיליון שקל לבניית 180 מעונות חדשים, לעומת 250 מיליון ב-2021 כלומר תוספת של 350 מיליון. עלות מעון (כולל השתתפות הרשות המקומית היא כ-3.5 מיליון שקל והתקן הוא של 78 חניכים, כך שמדובר בתוספת של 14,000 מקומות במעונות. עם זאת חשוב להדגיש שהניסיון מגלה שביצוע תקציבים להקמת מעונות יום, ביחוד ברשויות המקומיות הערביות איטי מאוד.
כן יוקצו 240 מיליון שקל בשנה ליישום חוק הפיקוח על מעונות היום, הכשרת מטפלות ותוספת צוותים במעונות. זאת, במקום 200 מיליון לשנה שהובטחו לשאשא ביטון מראש. בתחום הפיקוח התקציב ישמש להכפלת תקני הפיקוח על הגיל הרך במשרד החינוך מ-54 ל-105 וכן להעסקת 100 בקרים חיצוניים. המפקחים יהיו אחראים על בדיקת תקינות הרישוי, עמידה בדרישת הביטחון, עמידה בסטנדרטים החינוכיים ואכיפת חוק המצלמות. ימונה רכז לגיל הרך בכל רשות מקומית.
תקן אנשי הצוות לפעוט יגדל. מעכשיו יתווסף איש צוות בכיתה של בני עד 15 חודשים מהילד השישי, במקום מהילד השביעי כיום; בכיתה של פעוטות עד גיל שנתיים יתווסף איש צוות מהילד התשיעי, במקום העשירי כיום ובכיתה של בני שנתיים עד שלוש יתווסף איש צוות מהילד ה-11 ולא ה-12 כיום. עדיין מדובר בתקן נמוך ביותר. כן יורחבו ההדרכה והייעוץ החינוכי לאנשי הצוות.
השרה שאשא ביטון אמרה ש"אנחנו מתחילים במסע לבניית מסגרות חינוך מגיל לידה". לדבריה, השיפור בתקינה יקל על תנאי העבודה של המטפלות וגם נושא השכר שלהן יטופל בעתיד. בינתיים, אמרה, ניתן תקציב לשנתיים והוא יגדל במהלך השנים. לדבריה, "גם עכשיו אנחנו לא יודעים איפה כל מעונות היום. יש מעונות שאנחנו לא מכירים אותם", היא קראה להורים לשתף פעולה עם המשרד באיתור המעונות.
שר האוצר אביגדור ליברמן אמר ש"התחלנו עידן חדש. נושא העברת המעונות למשרד החינוך מתגלגל עשרות שנים ואני מכיר אותו מ-1996 כשהייתי מנכ"ל משרד ראש הממשלה". לדבריו, המהלך התאפשר הפעם בזכות הנכונות של שרת הכלכלה ארנה ברביבאי לוותר על הסמכות. עוד ציין ש"זה לא קרה קודם כי תמיד באוצר למה לא לתקצב. מדובר במהלך שיעלה מיליארדי שקלים ויחסוך תקציבי רווחה ועוגמת נפש". לדבריו אין לי ספק שאם יש מישהו שחייבים לשפר זה את השכר והתנאים של הסייעות בגני ילדים ומעונות היום". הוא סיפר שהוא מכיר את הנשוא מקרוב משום שרעייתו גננת. "לקחנו את הנושא של תנאי עבודה והשכר בחשבון. אי אפשר שתי מדרגות ביחד ואנחנו מתחילים לפחות במדרגה אחת. זה פרויקט לשנים".
שרת הכלכלה אורנה ברביאי אמרה ש"היה חשוב להעביר את המעונות למשרד החינוך כי זה המקום הנכון. שמנו את הפוליטיקה בצד".
משותפות ״בידיים טובות״, המאגדת 43 ארגונים חינוכיים וחברתיים, נמסר ש״סוף סוף מכירים בצורך החינוכי להשקיע בילדים בתקופת החיים המשפיעה ביותר על התפתחותם, ואנו מברכים את שרת החינוך על ההיענות לבקשתנו להשקיע את מירב התקציב ל-2022 בהכשרות ובהדרכות שיבוצעו על ידי מומחים לחינוך לגיל הרך". מנכ״לית עמותת 121, שמובילה את השותפות טלי ניר הזהירה עם זאת שיש להוסיף עוד תקציבים "כי מעבר האחריות לבדו לא יבטיח חינוך ציבורי איכותי החשוב כל כך לעתיד החברה הישראלית".
יו"ר נעמת חגית פאר אמרה ש"ייחלנו למעבר למשרד החינוך הרבה מאוד שנים. עם זאת, יש להפוך את הדיבורים למעשים ולפתוח כבר היום מו"מ על שכר המחנכות-מטפלות במעונות היום. אנחנו בקריסה מוחלטת".
מנהלת תחום חברה וכלכלה בקרן ברל כצנלסון יערה מן, חוקרת מדיניות הגיל הרך אמרה ש"משרד החינוך עשה טעות היסטורית כשהסכים לקבל על עצמו את האחריות המקצועית למעונות היום בלי תחום הסבסוד ובלי כל אפשרות להקצות כסף לשיפור אמיתי של המסגרות הקיימות". לדבריה, "הדרך היחידה לפתור את משבר כוח האדם ולתקן את ההזנחה רבת השנים של התינוקות והפעוטות שלנו, היא על ידי העלאת שכר המטפלות, הגדלת התקינה וגיוס נשות צוות נוספות. הבעיה היא שמשרד החינוך לא קיבל לא תקציב ולא סמכות לעשות זאת".
סגנית ראש עיריית תל אביב יפו ציפי ברנד, פעילה בתחום הגיל הרך אמרה ש"העברת מסגרות של גילאי לידה עד שלוש למשרד החינוך היא בשורה היסטורית. זהו צעד משמעותי לשיקום ביטחון ההורים במסגרות ולהבטחת איכות הצוותים. יש לקוות שבהמשך יעברו גם המשפחתונים לפיקוח מלא".