סגור

מדינה בלי אסטרטגיה

בעוד שאיראן מפעילה אסטרטגיה ברורה וכמעט מושלמת בדרך להשגת היעד של מחיקת ישראל, אנחנו פועלים כבר שנים רק במהלכים טקטיים שאין מאחוריהם אסטרטגיה ברורה, ומדשדשים גם בעימותים הצבאיים וגם בזירה המדינית הבינלאומית. הגיע הזמן להקים ממשלה שמורכבת מאנשים עם  הניסיון והכישורים להציל את המדינה ולפתח אסטרטגיה מחושבת ובת ביצוע

במהלך 30 השנים האחרונות כמשקיע, למדתי שהחברות המצליחות ביותר מנוהלות על ידי מנכ"לים עם חזון ברור, אסטרטגיה ברורה ויכולת לבצעה אסטרטגיה זו. נראה שהדבר נכון גם לגבי מדינות.
לאיראן יש חזון ברור: היא רוצה להשמיד את מדינת ישראל. יש לה גם אסטרטגיה ברורה: להקיף אותנו בפרוקסיים חמושים שתוקפים לפי דרישה, לממן מאמצים ברשתות החברתיות לערער את הלגיטימיות של ישראל ברחבי העולם, לבנות בלוק פוליטי וכלכלי חלופי עם סין ורוסיה שמנסה לבודד את ישראל דיפלומטית ולהפוך למדינה סף גרעינית.
הביצוע של איראן לאסטרטגיה זו כמעט מושלם.
למרות החלטה 1701 של מועצת הביטחון שמחייבת פירוק של קבוצות חמושות בלבנון, כולל חיזבאללה, איראן אפשר לחיזבאללה בעשרים השנים האחרונות לפתח הרתעה אסטרטגית נגד ישראל, תוך שהיא מחמשת אותו עם מאות אלפי טילים. מה עשינו? בחרנו טקטית לתקוף משלוחי טילים מסוימים לחיזבאללה דרך סוריה, אך מעולם לא בנינו אסטרטגיה שתבטיח שלבנון תעמוד בהחלטה 1701, בין אם דיפלומטית ובין אם צבאית.
שנית, איראן ושותפיה גם פיתחו אסטרטגיה תקשורתית להפוך את צעירי המערב למתנגדי ישראל. סוכנויות המודיעין של ארה"ב דיווחו שאיראן מממנת רבות מההפגנות של סטודנטים באוניברסיטאות בעולם. אך הרבה לפני כן, איראן, קטאר ובעלי ברית נוספים הבינו שרוב האנשים מתחת לגיל 30 מקבלים את החדשות שלהם בעיקר מרשתות חברתיות, והן פיתחו ויישמו אסטרטגיה של שימוש בבוטים וחשבונות פיקטיביים להפצת "חדשות פייק" על ישראל.
לישראל מעולם לא הייתה אסטרטגיה תקשורתית קוהרנטית או יעילה. ראש הממשלה מינה את גלית דיסטל-אטבריאן לשרת ההסברה, אך היא החליפה שלושה מנכ"לים בפחות משנה והתפטרה כמה ימים אחרי מתקפת ה-7 באוקטובר. ההשפעה של כישלון זה באה לידי ביטוי בסקר שפורסם לפני כמה ימים על ידי ה"ג'ואיש כרוניקל" הלונדוני שמצא ש-64% מהאנשים בגילאים 18 עד 24 חושבים שישראל צריכה להיות "מוחלפת" על ידי פלסטין.
שלישית, האיראנים ניצלו את המלחמה הרוסית עם אוקראינה ואת המתחים בין ארה"ב לסין בנוגע למסחר ולטייוואן, וסייעו לקדם קואליציה חלופית להתמודד פוליטית ודיפלומטית עם המערב ובמיוחד עם ישראל. הקואליציה האיראנית פעילה גם בדרום אמריקה ובאפריקה, מסייעת לקדם ולממן יוזמות אנטי-ישראליות בברזיל ובדרום אפריקה. שוב, משרד החוץ שלנו, שסובל ממחסור חמור בתקציבים, לא הצליח להתמודד עם האתגר הזה. יתר על כן, נראה שממשלת ישראל דחתה את התשובה האסטרטגית היחידה - השותפות ההגנתית האזורית עם ערב הסעודית. נדרש מאמץ אדיר ואף אומץ, בשנה של בחירות, מצד נשיא ארה"ב להסכים למטריית הגנה לאזור, רק כדי לראות איך הזדמנות זו לחיזוק הביטחון הפוליטי והכלכלי של ישראל לטווח הארוך, נדחית. בפגישה אחרונה, השגריר האמריקאי בישראל, ג'ייקוב לו, ציין שישראל לא הייתה צריכה להתחייב למדינה פלסטינית כדי להגיע להסכם הזה; היא רק הייתה צריכה להתחייב למשא ומתן על עתיד השטחים.
1 צפייה בגלריה
אלן פלד משקיע הון סיכון
אלן פלד משקיע הון סיכון
אלן פלד
(צילום: שלומי יוסף)
רביעית, עם קריצת עין ערמומית ובחיוך רחב, פוליטיקאים ישראלים רצו לתקשורת לדבר על כמה אנחנו חכמים בהריגת מדעני גרעין איראנים ואיך הוצאנו את קבצי מסמכי הגרעין האיראניים מאיראן. אבל, מה הרווחנו מאותן "ניצחונות" טקטיים? שר החוץ בלינקן דיווח לפני כמה שבועות שאיראן נמצאת שבועיים מהשגת החומר הדרוש ליצירת פצצה גרעינית. עם כל ההתרברבות שלנו, לא הייתה לנו אסטרטגיה ברורה למנוע מאיראן להפוך למדינה סף גרעינית.
לצערי, אנחנו רואים את היעדר האסטרטגיה הברורה גם בניהול המלחמה הנוכחית. ישראל הרסה במידה רבה את עזה אך אין לה אסטרטגיה ברורה או ריאלית לנהל את עזה קדימה או להבטיח שחמאס לא ייבנה מחדש. טובי בנינו "בילו" עשרה חודשים בלחימה בחמאס. מה הושג? החטופים עדיין שם ואין סוף ברור למבצע. איך אפשר להוריד את חמאס אם לא נוצרה חלופה לניהול עזה במקום חמאס?
בשבוע שעבר, הממשלה שוב ביצעה מהלכים טקטיים ללא אסטרטגיה ברורה. החיסולים של הנייה ושוכר גרמו בהלה ראשונית אצל האיראנים וחיזבאללה, אבל מה הם עושים לטובתנו מבחינה אסטרטגית? ישנה הנחה שההתקפות הללו הגדילו את ההרתעה. איך? האיראנים יכולים לגרום נזק עצום לכלכלה הישראלית פשוט על ידי המשך האיומים לתקוף את ישראל, מבלי לתקוף בפועל. כל עוד האיום ממשיך, חברות תעופה זרות לא יטוסו לכאן, משקיעים זרים לא ישקיעו כאן, וחיילי המילואים שלנו יישארו בשטח ולא במקומות העבודה שלהם. אי אפשר לקיים תעשיית תיירות בלי תיירים, רוב המשקיעים לא ישקיעו במקום שהם חוששים לבקר בו, ורוב העסקים לא יכולים לפעול בלי עובדים. אז מה האסטרטגיה של הממשלה אם האיראנים פשוט ימשיכו לאיים לתקוף מבלי לתקוף בפועל?
הגיע הזמן לעשות מה שכל ארגון שמתמודד עם האתגרים קשים היה עושה. הגיע הזמן להקים ממשלה שמורכבת מאנשים עם האינטליגנציה, הניסיון, הטמפרמנט והכישורים להציל את המדינה ולפתח אסטרטגיה מחושבת ובת ביצוע, כדי שלא נהרוס את המתנה המדהימה שהדור שלנו קיבל, מדינה משלנו.
אלן פלד הוא משקיע הון סיכון ופעיל חברתי