החברות הגדולות במשק מצטרפות לעתירה נגד ביטול פרס ישראל: "חשבונות פוליטיים פסולים"
החברות הגדולות במשק מצטרפות לעתירה נגד ביטול פרס ישראל: "חשבונות פוליטיים פסולים"
פורום העסקים עתר יחד עם כמה ארגונים אקדמיים ובתוכם עשרות בכירים באקדמיה נגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל השנה את הפרס בתחומי המדע, התרבות והיזמות. בהמשך פורסם כי ההחלטה התקבלה לאחר שאיל וולדמן, פעיל בולט במחאה נגד ההפיכה המשטרית, זכה בפרס. "ההחלטה פוגעת באופן אנוש במוסד פרס ישראל", נכתב בעתירה
עמותת "בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל", מטה מאבק האקדמיה, פורום העסקים של ישראל ועשרות בכירים באקדמיה בעולם העסקים עתרו הבוקר (ג') כנגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל את חלוקת פרסי ישראל בתחומי המדע, התרבות והיזמות. העותרים מבקשים מבג"ץ צו ביניים שיורה על המשך פעילות ועדות הפרס ותהליך בחירת הזוכים.
פורום העסקים, המייצג את 200 ראשי החברות הגדולות במשק, הסביר את הצטרפותו: "איל וולדמן, שהביא את מלאנוקס לשיאים ושכל את בתו דניאל ואת בן זוגה נועם באסון 7 באוקטובר, לא צריך להתמודד עם חשבונות פוליטיים פסולים". העתירה מצטרפת לעתירה שכבר הגיש האקטיביסט החברתי עו"ד שחר בן מאיר לפני כשבוע.
ב-15 בפברואר הודיע קיש על ביטול חלוקת פרסי ישראל השנה בתחומי המדע, התרבות והיזמות. הוא נימק ש"פרס ישראל יוענק השנה רק בקטגוריה תקומה: גבורה אזרחית וערבות הדדית למי שתרמו תרומה משמעותית לתקומה מהשבר הנורא שפקד אותנו ב-7 באוקטובר". מהר מאוד התברר שמדובר בעוד צעד במאבק הכוחני שמנהל קיש בממסד התרבות והאקדמיה, דוגמת הניסיון להשתלט על הספרייה הלאומית ויד ושם והניסיון למנות נציג של מכללה פרטית לתפקיד סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, שכולם נכשלו. התברר שההחלטה התקבלה רק לאחר שנודע לקיש על הכוונה להעניק את הפרס ליזמות למייסד מלאנוקס איל וולדמן, שהיה פעיל בולט במחאה נגד ההפיכה המשטרית.
העותרים טוענים ש"ההחלטה פוגעת באופן אנוש במוסד פרס ישראל, שהוא מוסד ממלכתי מהמעלה הראשונה ואשר ב-70 שנות קיומו מעולם לא נדרס באופן דומה". לטענת העותרים, "ההחלטה פגומה במישור המנהלי מאחר שיסודה בשיקולים זרים ופסולים אשר אין דבר וחצי דבר בינם לבין פרסי ישראל, לבין המלחמה ולבין טובת הציבור. היא שרירותית ובלתי סבירה באופן קיצוני ומתיימרת לבטל למפרע הליך בחירה שכמעט בא על סיומו".
עוד טוענים העותרים כי "החלטת השר העומדת במוקד העתירה אינה אלא ניסיון פוליטי להשפיע על זהות מקבלי הפרס". הם מציינים שלאורך ארבעה וחצי חודשי מלחמה לא עלה על דעת השר לבטל את הפרס. "רק באמצע חודש פברואר 2024, לאחר שכבר נמסר לשר על זהות אחד הזוכים, איש העסקים איל וולדמן, אשר היה פעיל במחאה האזרחית נגד פעולות הממשלה, ולאחר שנכשלו מאמציו להשפיע על חברי אותה ועדת הפרס לבחור זוכה חלופי, הודיע השר על ביטול הפרסים בכלל תחומי הדעת והיצירה". פרקליטת העותרים, עו"ד גלי שפר, טוענת כי "השיקול הזר שבהחלטת השר מבטל אותה מעיקרה, משמיט את הסמכות לקבלה, והופך אותה לבטלה מעיקרא, לבלתי חוקית ולבלתי סבירה באופן קיצוני".
לעתירה הצטרפו 76 אנשי אקדמיה בכירים ואנשי עסקים בכירים. העותרים מציינים שיותר מ-900 חברי סגל אקדמי הביעו עניין להצטרף אבל מפאת קוצר הזמן הוחתמו רק כמה עשרות, ורשימה מלאה של ה-900 צורפה לעתירה. בין העותרים: חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרון צ'חנובר; נשיאי אוניברסיטת בן גוריון לשעבר, אבישי ברוורמן ורבקה כרמי; נשיא אוניברסיטת תל אביב לשעבר, יוסי קלפטר; וחתני פרס ישראל. כן עתרו חברי פורום העסקים: ויקטור שמריך, מבעלי ווליו בייס; לילך אשר טופילסקי, שותפה בקרן פימי; איתן בר זאב, יו"ר ביג; נתן חץ, מנכ"ל אלוני חץ; וגיל גבע, מייסד ויו"ר תדהר. העתירה צפויה לחייב את היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גילי בהרב-מיארה, לנקוט עמדה בשאלה האם חרג שר החינוך יואב קיש מסמכותו כאשר ביטל את פרסי ישראל.
פורום העסקים, שמורכב מכמאתיים ראשי החברות מהגדולות במשק, מסר שהחליט להצטרף לעתירה "בשל החלטת קיש הפסולה לשלול מאיל וולדמן את פרס ישראל. וולדמן, חבר הפורום, הוא מקרה מובהק של אדם שתרומתו למדינת ישראל ולתעשיית ההייטק שלה מזכים אותו בפרס ישראל. איל, מג״ד חי״ר לשעבר, ומי שייסד וניהל במשך שנים את חברת מלאנוקס, הביא אותה לשיאים ולמקור גאווה מובהק לתעשיית ההייטק הישראלית, עד שהיא נרכשה על ידי אנבידיה - שכיום הינה אחת החברות בעלות שווי השוק הגבוה בעולם. איל, ששכל את בתו דניאל ואת בן זוגה נועם באסון 7 באוקטובר, לא צריך להתמודד עם חשבונות פוליטיים פסולים".
פרופ' חגית מסר ירון, יו״ר בשער, לשעבר סגן יו"ר המל"ג ונשיאת האוניברסיטה הפתוחה: "החלטת קיש פגומה, הן ערכית והן מנהלית, ואנו סמוכים ובטוחים שבית המשפט יקבל עתירתנו". פרופ' איתי אטר מאוניברסיטת תל אביב וד"ר יאיר שגיא מאוניברסיטת חיפה, ממובילי "מאבק האקדמיה" ומיוזמי העתירה: ״ההחלטה היא דוגמה נוספת להעדפת הבורות, הפלגנות והרדידות המחשבתית על פני היושרה, המקצועיות והקידמה המדעית".