כללי המשחק בשווקים הסחירים משתנים – וזו נקודת הזמן לפתרונות השקעה יצירתיים
כללי המשחק בשווקים הסחירים משתנים – וזו נקודת הזמן לפתרונות השקעה יצירתיים
אפיקים אלטרנטיביים כפתרונות השקעה המגלמים מנגנוני איזון והגנה מול תנודות השוק הסחיר, לצד יכולת להניב תשואה עודפת גם במציאות כלכלית מאתגרת
גאות מתמשכת בשווקי המניות, רצף עליות הארוך בהיסטוריה, ניפוץ רמות השיא ותנאים מאקרו כלכליים אופטימליים, בראשם סביבת ריבית אפסית, סיפקו למשקיעים הזדמנות לייצר תשואות נאות במהלך השנים האחרונות. אלא שכעת רצף סיכונים פיננסיים מאותתים על אפשרות לשינוי כללי המשחק בשווקים הסחירים. ברקע ההתפתחויות והרגישות הגוברת, הזרקור מופנה לאפיקים אלטרנטיביים, כפתרונות השקעה המגלמים מנגנוני איזון והגנה מול תנודות השוק הסחיר, לצד יכולת להניב תשואה עודפת גם במציאות כלכלית מאתגרת.
כל המנועים הכלכליים פעלו בסינרגיה מושלמת בדחיפת שווקי המניות בשנים האחרונות לגבהים חדשים. בנקים מרכזיים בעולם, בהובלת הפד', אימצו מדיניות אולטרה-מרחיבה שהתבטאה ברכישות מאסיביות בשוק החוב הסחיר (אג"ח), הדפסת כספים חסרת מעצורים, הזרמת נזילות בהיקפים חריגים וקיבוע רמת הריבית בסביבה אפסית. אלו סיפקו את האות לגל העליות הארוך בהיסטוריה ובהתאם להגברת תיאבון המשקיעים להעלאת החשיפה לנכסי סיכון, בעיקר דרך מניות.
עם זאת, הסיכונים הנערמים באחרונה, במקביל לשינוי הכיוון במדיניות הבנקים המרכזיים, צפויים לבשר על סיומו של מחזור כלכלי ארוך והתפוגגות תנאי השוק האידיאליים – מהלך שעשוי לטרוף את הקלפים ולהגדיר מחדש את החוקים בשווקים הסחירים. בין עומס ההתרחשויות, את מירב תשומת הלב מושכים לחצי האינפלציה בעולם כאשר המשוואה והסיכון ברורים – ככל שהאינפלציה מטפסת מעל גבול היעד, הפוטנציאל להעלאת ריבית, האיום הגדול ביותר על השווקים, גדל בהתאם.
בשלב זה ניצב הפד' בעמדת המתנה כדי לבחון האם מדובר באינפלציה טרנזיטורית (זמנית), הנובעת משיבושים בשרשראות האספקה העולמיות וביקושים כבושים המתפרצים נוכח דעיכת המגפה, או שמא הרמת הראש האינפלציונית תלווה אותנו עוד תקופה ארוכה. אם התרחיש האחרון יתברר כנכון, כלומר הגאות האינפלציונית לא תתמתן בקרוב, אז גם לא יהיה מנוס מהצעד המתבקש – העלאת ריבית לריסון האינפלציה. אפקט זה צפוי לספק את יריית הפתיחה לזעזועים בשווקי המניות, הרגישים במידה רבה לכל סממן של שינוי בסביבת הריבית.
ראוי לציין כי בנובמבר טיפסה האינפלציה בארה"ב ל-6.8%, השיעור הגבוה ביותר שנרשם זה ארבעה עשורים. הנתון הצית את חשש המשקיעים שקצב העלאת הריבית עשוי להיות אגרסיבי ומהיר במקרה והאינפלציה תצא משליטה. לכך מצטרפת גם דאגה נוכח הודעת הפד' על תהליך ניקוז של הנזילות בשווקים באמצעות צמצום הדרגתי בהיקף רכישות האג"ח. זו למעשה מנחיתה מכה נוספת על שוק החוב הסחיר, שכבר ספג שחיקה משמעותית בתשואות נוכח השפעת הריבית האפסית. על נקודה זו, ביחס לריבית האפסית, ראוי להתעכב.
לנצל את סביבת הריבית להלוואות ומינופים
ריבית אפסית משחקת לידיהם של משקיעים מתוחכמים ביכולת ליטול הלוואות בריבית זולה ולמנף את הכסף בצורה חכמה. כך לדוגמה, חוסכים בפוליסת חיסכון או קופת גמל יכולים לבחון אפשרות לקחת הלוואה מהגוף המנהל על מרבית הכסף שצברו, בריביות נמוכות המגיעות לרוב לאזור הפריים מינוס חצי, כלומר ריבית שנתית של קצת מעל ל-1%. את הכסף ניתן להשקיע באפיקי ההשקעה השונים, המגלמים פוטנציאל תשואה המתעלה פי כמה על ריבית החזר החוב השנתית.
לצורך המחשה, נעזר בדוגמה תיאורטית פשוטה למינוף פיננסי חכם. עבור מי שמבקש לרכוש נכס נדל"ן בכ-2 מיליון ש"ח וברשותו סכום נזיל גבוה יותר, יכול להשקיע 3 מיליון ש"ח בקופת גמל, לקחת הלוואה בתנאים אטרקטיביים בגובה סכום רכישת הנכס, לשלם ריבית שנתית של כ-1% על החוב, ולמעשה לייצר שני אפיקי השקעה מניבים – קופת גמל ונכס נדל"ן.
אסטרטגיה זו תלויה במידה רבה גם בטווח ההשקעה. ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר, עקומת הסיכון יורדת. כאשר מדברים על השקעה המיועדת לעשור ומעלה, רמת הסיכון פוחתת דרמטית ואף נושקת לאפס. על סמך נתונים היסטוריים, השווקים הפיננסיים נוטים לעלות ולהשיא תשואה לאורך זמן והמשמעות הינה שגם אירועי משבר ועתות של תנודתיות חריפה, שסביר ויצוצו במהלך התקופה, תהיה השפעה זמנית בלבד, שכן בפרק הזמן הארוך יותר צפויים השווקים לבצע תיקון ולהמשיך צפונה.
ומכאן בחזרה לנקודה ממנה עצרנו. הסימנים ההולכים ומצטברים בשווקים מאותתים כי המצב הנוכחי בשתי זירות ההשקעה העיקריות, מניות ואגרות החוב, מורכב ומאתגר, בייחוד כאשר רמות המחירים נעות סביב שיא כל הזמנים, אלמנט שעשוי לגרור תיקון חד ואגרסיבי במידה והחששות אכן יתממשו.
הסיטואציה הנפיצה מובילה בתקופה האחרונה רבים מהמשקיעים לצמצם חשיפה לשוק הסחיר ולהסיט את נתיב הכספים לאפיקי השקעה חלופיים, בראשם השקעות אלטרנטיביות. אלה הפכו שם נרדף לפיזור סיכונים, רב-גוניות בתיק ההשקעות ונטרול השפעת התנודתיות בבורסות, זאת בצד פוטנציאל להשאת תשואה עודפת.
תרומת הרכיב האלטרנטיבי בתיק ההשקעות
קשה להחמיץ את העניין הגובר בשנים האחרונות סביב המושג "השקעות אלטרנטיביות" והתאוצה שתפסו אחרי שנים שהיו עמוק מתחת לרדאר. למעשה, מדובר על אפיקי השקעה מחוץ לבורסה, כלומר השקעות בלתי-סחירות, המאופיינות בקורלציה נמוכה מאוד לתנודות השוק, ומכאן נושאות את שמן – אלטרנטיביות לנכסי ההשקעה המסורתיים בשוק הסחיר.
אפיקי השקעה אלטרנטיביים מיועדים למשקיעים כשירים\מסווגים ((Accredited Investor, כאשר סקאלת האפשרויות עצומה וכוללת, בין היתר, השקעה בקרנות פרייבט אקוויטי (PE), מיזמי ונכסי נדל"ן, סחורות, פרויקטי תשתיות ואנרגיה, קרנות גידור (Hedge Funds), הלוואות חברתיות במודל P2P והרשימה ארוכה. השקעות אלה מייצרות, מלבד פוטנציאל תשואה אטרקטיבית, גם מנגנון הגנה מול עתות של תנודתיות חריפה בשווקים.
אופציה מעניינת הנגישה גם למשקיעים שאינם עונים על תנאי הגדרת 'משקיע כשיר', מתאפשרת באמצעות Fund To Fund, כלומר אגד קרנות תחת קרן אחת. זו מייצרת אפשרות להשקעה בקרן אחת, ברף השקעה נמוך יחסית, כאשר היא מחזיקה ומנהלת תחתיה מספר קרנות, לעיתים בסגמנטים שונים. כך המשקיע זוכה לפיזור סיכונים מובנה וגיוון רחב של הפורטפוליו במכשיר השקעה בודד.
שוק שצפוי לנסוק לשווי של כ-17 טריליון דולר
Preqin, אחת מחברות המחקר מהגדולות בעולם, פרסמה באחרונה תחזית לתעשיית ההשקעות האלטרנטיבית. זו מעריכה כי החשיפה לנכסים אלטרנטיביים תצמח בשנים הבאות בעקביות ובקצב מרשים של כמעט 10% מדי שנה, כאשר היקף ההשקעות בתחום צפוי לנסוק בהתאמה לכ-17 טריליון דולר עד שנת 2025.
בנקודה זו אפשר להזכיר גם את אוניברסיטת ייל (Yale) ומדיניות ההשקעה שאימצה, וזוכה לתשומת לב עולמית. ייל מדורגת נכון לשנה שעברה כמוסד הלימודים השלישי בעושרו בארה"ב (עם תיק השקעות של מעל ל-30 מיליארד דולר) ובתמהיל ההשקעות שחשפה אשתקד זו הגדילה את היקף ההשקעה בנכסים אלטרנטיביים לכ-70% מהפורטפוליו, כאקט של הבעת אמון בתחום וביכולתם של נכסי השקעה בלתי-סחירים להניב תשואה עודפת במהלך הזמן.
בשורה התחתונה, הסיכונים הנערמים בשווקים מחייבים מכל משקיע חשיבה על פתרונות השקעה יצירתיים, בראשם שילוב רכיבים אלטרנטיביים, המייצרים יסוד של יציבות בתיק ההשקעות ויכולת להניב תשואה גם מול התערערות האיזון הכלכלי. ב'נטו פמילי אופיס' הקמנו מערך מקצועי המתמחה בעולמות האלטרנטיביים ומציע לציבור המשקיעים הכשירים ועתירי ההון מנעד רחב ואיכותי של נכסי השקעה בלתי סחירים, המנוהלים בידי מנהלי ההשקעות מהשורה הראשונה בישראל ומעבר לים.
כותב המאמר ויטלי פלוטינסקי, שותף, סמנכ״ל שיווק ומתכנן פיננסי cfp בקבוצת 'נטו תכנון פיננסי' וב'נטו פמילי אופיס'