דרכינו לאן?
דרכינו לאן?
האם שוק ההון הישראלי יצעד בעקבות האח הגדול מאמריקה וישפר ביצועים בשנת 2024? מה צפי הביצועים של שוק ההון באמריקה בשנת 2024, שוק שאך לפני כמה חודשים העלה חששות רבים אך הוא לא מספיק לשבור שיאים. דן אליס, מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי מספק תחזית בנוגע לשווקי ההון באמריקה ובישראל לשנת 2024
במשך שנים עקב שוק ההון בישראל אחר מה שנעשה בארצות הברית והושפע מתנודות שוק ההון של הכלכלה הגדולה בעולם, שהיא גם המדינה שאיתה מתקיימת שותפות הסחר הגדולה והחשובה ביותר של ישראל. ירידות בשווקים באמריקה גרמו לרוב לתגובה שלילית בישראל, בעוד עליות חיזקו לרוב את שוק ההון המקומי. אולם, החל משנת 2022, בסמוך לזמן שבו החלה להתקדם הרפורמה המשפטית, שוק ההון בישראל החל בהדרגה להתנתק מהאח הגדול באמריקה. יש כאלו שמסבירים כי זה קרה בגלל הרפורמה המשפטית, יש כאלה שגורסים שמדובר על סיבות גלובליות, וכנראה שמדובר על שילוב של מספר אלמנטים, אולם בסוף שנת 2023, לאחר שגם המשבר המקומי של אירועי השביעי באוקטובר התווסף לתמונה המורכבת, נראה שהקשר הגורדי הזה ניתק. בעוד בוול סטריט סגרו את שנת 2023 בצורה חזקה עם עלייה של כ – 24% במדד S&P 500 וכ- 44% במדד נאסד"ק, הבורסה בתל אביב רשמה עליות צנועות למדי שלא חיפו על הירידות החדות של השנה הקודמת. מדדי ת"א-35, ת"א-125 ות"א-90 עלו מתחילת שנת 2023 ב - 3.8%, 4.1% ו-4.3% בהתאמה.
ואכן, שוק המניות באמריקה הפך לאטרקטיבי מאוד עבור משקיעים ישראלים. אנשים שמעולם לא השקיעו מנתבים כספים, לפעמים חלק ניכר מהחסכונות שלהם, להשקעה במדדS&P 500 , בעוד רבים רואים את שוק ההון בישראל כלא אטרקטיבי בכלל בגלל ביצועיו הנמוכים. אולם, דווקא במצב הנוכחי עולות לא מעט שאלות: האם הטרנד הנוכחי הוא סימן לעתיד, או שמא אמירתו המפורסמת של וורן באפט "אני מפחד כשכולם גרידיים והופך לגרידי כשכולם מפחדים" אמורה להדהד לפני השקעה בשוק האמריקאי ואי השקעה בשוק ההון הישראלי? האם ההתאוששות הכלכלית באמריקה תגיע גם לישראל? כיצד המשך הורדת הריבית – מהלך שלפי חברת דן אנד ברדסטריט צפוי להימשך בישראל גם השנה עד לטווח של בין 3.75%-4% בסוף שנת 2024 – כמו גם גניזת תכנית הרפורמה המשפטית במתכונתה הנוכחית יסייעו לשוק בישראל לחזור למסלול העליות ממנה נהנתה ארצות הברית בשנה הקודמת, ויתכן ועוד תמשיך ליהנות גם בשנת 2024?
בראיון מיוחד מסביר דן אליס, מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי, מה המצב הנוכחי של כלכלית אמריקה ומה לדעתו יקרה לשווקי ההון בישראל ובארצות הברית בשנת 2024. דן מתאר מה המלצות הבנק למשקיעים סולידיים כמו גם למשקיעים אגרסיביים, ומספק תחזית לשנה הכלכלית שנפתחה החודש מבחינת הכיוון אליו צועדות הכלכלה הישראלית והאמריקאית.
דן, האם אתם מעריכים כי לכלכלת ארצות הברית צפויה 'נחיתה רכה' בשנת - 2024?
אם חששנו בעבר מפני מיתון וקיווינו לראות נחיתה רכה (האטה מדודה בפעילות הכלכלית), הרי שהדברים מקבלים כיום מפנה קצת מפתיע. למעשה, הנתונים הכלכליים שמגיעים מהכלכלה האמריקאית הם טובים מהצפוי וממשיכים לחזק את ההערכה שהכלכלה מצליחה להתמודד היטב עם האתגרים הקשורים בסביבת הריבית הגבוהה.
רבים מייחסים חשיבות גבוהה לדוח התעסוקה החודשי שנותן תמונת מצב למגמות בשוק העבודה. דוח התעסוקה לחודש ינואר שפורסם ביום שישי היה חזק מאוד וכלל גם תוספת משרות גבוהה, גם שיעור אבטלה נמוך וגם עלייה בשכר הריאלי. מכאן שמצב שוק העבודה האמריקאי אינו מרמז כלל על האטה. אם נביא בחשבון גם את קצב הצמיחה המהיר של הכלכלה האמריקאית (3.4% ברבעון הרביעי), נראה שהיא אינה במצב של "נחיתה רכה" ובטח שלא במיתון כי אם ממשיכה לצמוח בקצב איתן.
יחד עם זאת, אנו כן צופים האטה בקצב בהמשך השנה, כמו גם 3 עד 4 הורדות ריבית.
האם יש לשוק המניות בארה"ב עוד מקום לעליות?
אחרי הראלי של 2023, נראה שמכפילי הרווח לא נמוכים כלל. מכפיל הרווח הנוכחי במדד S&P500 בארה"ב קרוב ל-26, גבוה מעל הממוצע ארוך הטווח של 18-19. עם זאת, מכפיל הרווח החזוי לשנת 2024 נמוך מ-20 כך שבראיה קדימה, התמחור אינו זול אך גם אינו יקר במיוחד.
בנוסף, אם מסתכלים על התמונה הרחבה ולא מתמקדים רק במספרים ובפרטים טכניים, בראיה לשנה שלפנינו, ניתן לשאוב עידוד מכך שהכלכלה עודנה איתנה ושסביבת הריבית הנוכחית תחל לרדת בהדרגה. אנו צופים ירידה בריבית בארה"ב מ-5.5% כיום ל- 4.75%-4.50%.
בנוסף, אנו רואים חזרה של סנטימנט חיובי שנשען על מהפכת ה- AI שמגלמת ציפיות גבוהות גם בשנה שלפנינו. נציין כי ההתפתחות הטכנולוגית הזו אינה מגולמת באופן מלא למרות המכפילים הנדיבים. בנוסף לכך, אנו מצויים בעונת דוחות חזקה. בשורה התחתונה, אנו מעריכים שיש עוד מקום לעליות בשוק המניות בארה"ב אך מזהירים שהתנודתיות עשויה לחזור בכל רגע ולכן יש להקפיד על חשיפה מותאמת למניות וכן לפיזור נאות.
מה צפוי בכלכלת ישראל ב-2024 והאם שוק המניות המקומי אטרקטיבי?
לצד המחיר האנושי הכבד, האתגרים הביטחוניים והפיננסיים שעומדים מולנו הם משמעותיים. עם זאת, חשוב להדגיש כי בעבר המשק הישראלי הראה יכולות התאוששות מצוינות ממשברים שפקדו אותו לאורך השנים. הציבור הישראלי מתאפיין בעמידות, אופטימיות ויכולת יזמית יוצאת דופן שהיא הסיבה לכך שאנו מובילים בעולם הטכנולוגי הנוכחי. לכן יש מקום לשמור על אופטימיות גם בתקופה מורכבת זו ולהאמין שישראל תחזור לשגשג.
עם זאת, כדי להתגבר על ההשלכות הכלכליות והביטחוניות של המלחמה, יש להתנהל באחריות פיסקלית רבה ולמצוא את האיזון הנכון בין מימון הוצאות המלחמה לבין הצורך להמשיך ולהשקיע בהוצאות האזרחיות האחרות, בדגש על מנועי צמיחה.
להערכתנו, בראיה לשנת 2024, שוק ההון המקומי הוא זול יחסית וצופן בחובו הזדמנויות אטרקטיביות אולם במקביל קיים סיכון ולכן יש להתנהל בזהירות ולהקפיד על פיזור מספק לשוקי חו"ל.
אלו סקטורים מועדפים לדעתך להשקעה בארה"ב ובישראל בשנת 2024?
האתגר הגדול ביותר שעומד בפני בנקים מרכזיים ברחבי העולם כיום הוא תזמון וניהול נכון של המהפך המוניטרי, כלומר, ביצוע הקלות במדיניות המוניטרית המרסנת כדי לתמוך בכלכלה ובמקביל להימנע מכך שהאינפלציה תזקוף שוב את ראשה.
מכאן שתיק ההשקעות צריך להיות מגוון ולכלול גם חברות מסקטורים שמתמודדים עם תקופות של האטה בצורה טובה (בריאות, צריכה בסיסית וכדו') וגם סקטורים מחזוריים (טכנולוגיה, אנרגיה מתחדשת וצריכה מחזורית) שמגיבים בחיוב למגמת ריבית יורדת.
החלוקה תלויה באופי המשקיע: למשקיע הסולידי מומלץ להתמקד בעיקר במדדים המובילים, שמעניקים פיזור מאוזן וכן בחברות איתנות הנהנות מיתרון לגודל, ממינוף מוגבל ועם פעילות המניבה מזומנים ומאפשרת חלוקות דיבידנדים. מנגד, למשקיע האגרסיבי מומלץ להתמקד בחברות צמיחה שמתפקדות היטב בסביבת ריבית יורדת.
בישראל אנו מעדיפים להתמקד במדדים המובילים, בסקטור הבנקאות ובחברות איתנות הפועלות בתחום של נדל"ן מניב.
* כל הנאמר אינו מהווה המלצה, ייעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום ייעוץ המותאם אישית. הבנק הבינלאומי וחברות שבשליטתו עשויים להחזיק בניירות ערך אשר הוזכרו במסגרת הנאמר.
דן אליס הוא מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי
d&b – לדעת להחליט