ועידת האקלים בבאקו תשפיע לא רק על החדשנות אלה גם על הכיס שלנו
ועידת האקלים בבאקו תשפיע לא רק על החדשנות אלה גם על הכיס שלנו
VALUE²נגה לבציון נדן שותפה מנהלת
היום תיפתח ועידת האקלים COP29 בבאקו בירת אזרבייג'ן. כמעט 200 מדינות מתכוננות להשתתף בדיונים קריטיים שמטרתם להתמודד עם שינויי האקלים. לי אין ציפיות גדולות מהוועידה ולמרות השתתפותם של שחקנים מרכזיים לא תהיה לה תפקיד מכריע במאבק במשבר האקלים ובעיצוב הסביבה העולמית.
אבל תוצאה חיובית אחת שכן תתרחש היא הצגה של פלטפורמת סחר בפחמן חדשה שנועדה לתמוך במסחר במכסות פליטות, זאת לפי סעיף 6 של הסכם פריז. פלטפורמה זו עתידה להוות מסגרת שקופה ומוסדרת למסחר בפחמן, אשר צפויה למשוך השקעות מהמגזר הציבורי והפרטי כאחד, שמתמקדות בהפחתת פליטת פחמן ברחבי העולם.
פלטפורמת המסחר בפחמן החדשה שתושק ב-COP29 בבאקו שונה באופן משמעותי מהפלטפורמות הקודמות הן בהיקפה והן במנגנון. בעוד שלפלטפורמות הקיימות, כמו מערכת המסחר בפליטות של האיחוד האירופי (ETS) ושווקי קיזוז פחמן אזוריים שונים, התמקדו בעיקר בסחר חובה בפליטות בתוך מדינות או אזורים ספציפיים, הפלטפורמה החדשה במסגרת הסכם פריז תכוון להקל על עסקאות גלובליות.
פלטפורמה זו, המנוהלת על ידי סעיף 6.4 של הסכם פריז, מאפשרת שוק רחב יותר ווולונטרי להפחתת פליטות. זה יאפשר למדינות לסחור בזיכויים פחמן בינלאומיים, תוך התאמה עם תקנים מחמירים יותר שנועדו לשפר את השקיפות ולהבטיח 'תוספתיות' כלומר הזיכויים חייבים לייצג הפחתות פליטות אמיתיות, מדידות וארוכות טווח.
אחד החידושים העיקריים של הפלטפורמה הקרובה הזו הוא מסגרת האימות הגלובלית שלה. הפלטפורמות הקודמות התמודדו לעתים קרובות עם אתגרים הקשורים לחוסר עקביות ו"גרינווש" עקב סטנדרטים משתנים בין האזורים. פלטפורמת COP29 מטפלת בבעיות אלו על ידי אימוץ מתודולוגיות אחידות ותקני איכות, אשר אושרו לאחרונה על ידי גופי הפיקוח. פיקוח זה יסייע בהפחתת סיכונים וביסוס אמינות על ידי הבטחה שרק פרויקטים המספקים יתרונות סביבתיים ברורים יכולים לייצר זיכויים סחירים.
יתרה מכך, הפלטפורמה הזו שואפת לכלול מנגנונים חדשים ללכידת גזי חממה ופתרונות מבוססי טבע ולהרחיב את סוגי הפרויקטים הזכאים לזיכויים. הכוונה היא לא רק להפחית את הפליטות אלא לעודד פיתוח בר קיימא ברחבי העולם.
כמו כן, על ידי יצירת קשרים ישירים יותר בין מדינות מפותחות למתפתחות, פלטפורמה זו עשויה לטפח שיתוף פעולה, כאשר מדינות מפותחות רוכשות אשראי כדי לעמוד ביעדי האקלים שלהן, בעוד שמדינות מתפתחות נהנות מההשקעות הנלוות בתשתית בת קיימא. המשמעות אם מנגנון זה אכן יוקם הוא שחברות שפועלות להקטנת השפעתם על שינוי אקלים, מקדמות חדשנות ושינויים ויש להן עוד פלטפורמה להיות רווחיות יותר.
עבורנו כמשקיעים פורטפוליו המשלב את הנושאים האלה בתהליך קבלת החלטות ההשקעה מגדיל את ההזדמנויות והעדיפות שלו תגדל. כך שמסתבר שלועידת האקלים יכולה להיות השפעה על הכיס שלנו.
נגה לבציון נדן שותפה מנהלת VALUE² - קרן להשקעות אחראיות