סגור

דעה
למרות הכל - ישראל מתפקדת היטב

ממשלות באות והולכות, הסלמות ביטחוניות הן חלק מחיינו פה וגם יוקר מחיה. אבל בסך הכל – המשק מתפקד טוב והישראלים מרוצים, אם תשאלו את ארגון ה-OECD, שישראל חלק ממנו

איך החיים? שאלה מצוינת ערב יום העצמאות.
עברנו את משבר הקורונה ואנחנו מרגישים גם את המלחמה באוקראינה, אבל איך אנחנו בשגרה (שעוד תחזור)?
תרשו לי לתרום את חלקי לסקרי שביעות הרצון הנפוצים בתקופה זו.
ממשלות שבאות והולכות, הסלמות ביטחוניות, יוקר מחיה, הכל בראש החדשות. אבל בסך הכל – המשק מתפקד טוב והישראלים מרוצים, אם תשאלו את ארגון ה-OECD, שישראל חלק ממנו.
תחת הכותרת How's Life in Israel כתוב באתר שלהם כי ישראל "מתפקדת היטב" לפי מספר מדדים של רווחה חברתית, בהשוואה למדינות אחרות.
2 צפייה בגלריה
חדר כושר במשרדי אנבידיה
חדר כושר במשרדי אנבידיה
ישראל מצטיינת בסביבה הבריאותית
(באדיבות אנבידיה)
אלו תוצאות של סקר שנעשה ב-2020 ויעודכן שוב השנה. הוא מתבסס על מדד שנקרא Better Life Index, הכולל רכיבים חשובים רבים: תנאי דיור וההוצאות עליו, הכנסות ועושר פיננסי, שכר וביטחון תעסוקתי, איכות שירותי קהילה, חינוך ותועלתו, איכות סביבה, מצב בריאותי, מידת שביעות רצון כללית, תחושת ביטחון אישי, תעסוקה לעומת פנאי ומעורבות במשטר הדמוקרטי.
אנחנו עם שמח בסך הכל
לפי המדד, ישראל מצטיינת בסביבה הבריאותית והקהילתית ובמידת שביעות הרצון הכללית. את נטייתנו להיות שמחים ושבעי רצון הראו בעבר גם סקרים שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
למרות שמרוויחים קצת פחות
אומרים כי כסף לא יכול לקנות שמחה (וגם לא אהבה – אם תשאלו את הביטלס), אך הוא משפר בהחלט את רמת החיים; בישראל, ההכנסה הפנויה נטו של משקי הבית נמוכה מזו של ממוצע ארצות ה-OECD.
בסולם מ-1 עד 10 מקבלת ישראל ציון 3.7 בקטגוריה זו, כשבראש הרשימה לוקסמבורג, ארצות הברית ושווייץ, אך תופתעו לגלות כי איטליה, יפן וקוריאה, לדוגמא, מדורגות קצת אחרינו.
ומתאמצים יותר
במונחי תעסוקה, כשני שלישים מגילאי 64-15 מועסקים בשכר, קצת מעל ממוצע ה-OECD, אך מה שבולט כאן יותר זה ש-14% מהמועסקים עובדים הרבה מאוד שעות, כשב-OECD פחות (10% בלבד).
לומדות טוב
מקטרים הרבה על החינוך בארץ. והנה, מסתבר כי בישראל, 88% מגילאי 64-25 השלימו הכשרה על יסודית, גבוה בהרבה מממוצע ארצות OECD, העומד על 79%. היכן ניתן לשפר? התלמיד הממוצע בישראל קיבל ציון 465 במבחני PISA (קריאה, מתמטיקה ומדעים), 23 נקודות פחות מהתלמיד הממוצע ב-OECD. הבנות מקבלות, בממוצע, 5 נקודות יותר מהבנים ואצלנו, הידד לבנות, הפער גבוה בהרבה ועומד על 26 נקודות לזכותן.
וחיים יותר (עם קצת פחות איכות סביבתית)
עוד עולה מהדוח כי אצלנו החיים לא רק שמחים יותר, אלא גם ארוכים יותר: 83 שנים, בממוצע, שנתיים יותר מאשר ב-OECD, בממוצע. נשים חיות, בממוצע, 85 שנים , גברים 81.
אבל...אנחנו מפגרים בתחום זיהום האוויר. אצלנו יש באוויר יותר חלקיקים שעלולים לחדור ולגרום נזק לריאות. גם בתחום איכות המים אנחנו בחיסרון. רק 77% מהאוכלוסייה מרוצים מאיכותם, אל מול 84% ב-OECD, בממוצע.
ויש חברים טובים
יש לכם חברים שאתם יכולים לסמוך עליהם בעת מצוקה? כאן בארץ אתם בחברה טובה. 95% מהישראלים חושבים כך. ב-OECD? גם יפה, 91%, אבל פחות.
לא מתייאשים מהבחירות
האם הבחירות החוזרות ונשנות פגעו ברצוננו לקחת חלק בתהליכים הפוליטיים? כן, אבל בקטנה. 67% מהישראלים רוצים מעורבות, אל מול 69%, בממוצע, במדינות OECD.
מה שכן, המעורבות בשני העשירונים הגבוהים של האוכלוסייה גבוהה בהרבה מזו של שני התחתונים.

2 צפייה בגלריה
מצביעים ב קלפי ב גוש עציון בחירות 2021
מצביעים ב קלפי ב גוש עציון בחירות 2021
67% מהישראלים רוצים מעורבות
(צילום: אלכס קולומויסקי)
ובסך הכל, אצלנו הכל בסדר.
בשורה התחתונה והמעודדת, כשהישראלים התבקשו לדרג את שביעות הרצון הכללית שלהם מהחיים, בסולם בין 0 ל-10, הם נתנו ציון ממוצע של 7.2. ב-OECD הציון עומד על 6.7.
שורה תחתונה
אז מה אתם אומרים? מפתיע? דברים שרואים מכאן לא רואים משם? לא בטוח.
כן, יש עוד מה לשפר, והרבה. יוקר המחיה וה"שכונה" הבעייתית שאנו חיים בה למשל. ולא הכל תלוי בנו. אבל מה? הבסיס טוב. מסתבר שאנחנו עם מרוצה, עם שמח. מסר לא רע בכלל ערב יום העצמאות.
חוזה המדינה, לו היה שוטף את העפר מהעיניים, כעצת רבקה מיכאלי, היה, מן הסתם, די מבסוט מהתוצאות.
רונן מנחם הוא הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.