מסתמן: ייחתם הסדר לסיום המשבר בין רשתות החינוך החרדיות למשרד אוצר
מסתמן: ייחתם הסדר לסיום המשבר בין רשתות החינוך החרדיות למשרד אוצר
ביום שני מסתיים האולטימטום שהציב החשב הכללי יהלי רוטנברג לרשתות, לפיו עליהן לפתור את בעיית אי הסדרים הקשים בניהול הכספים; במסגרת ההסדר החשבת מטעם האוצר תחדל להיות עובדת של הרשתות ותקבל צוות ממשלתי משלה שיוכל לעצור כל הוצאה בזמן אמת, ימונה לרשתות מנהל כספים עצמאי והן ינהלו חשבונות בנק פרטיים ולא ממשלתיים
ארבעה ימים לפני תום האולטימטום שהציב החשב הכללי יהלי רוטנברג במשרד האוצר לרשתות החינוך החרדיות - החינוך העצמאי ובני יוסף - לפיו יוציא את החשבת מטעם משרד האוצר, מסתמן הסכם על ניתוק חלקי ביניהן למדינה.
המתווה אומר שהחשבת מטעם האוצר לא תעבוד ברשתות, והן יצטרכו למנות סמנכ"ל כספים. במקביל הן יפתחו חשבונות בנק פרטיים ולא יפעלו בחשבונות ממשלתיים וגם לא יפעלו יותר על מערכת הכספים הממשלתית מרכב"ה. החשבת תקבל צוות ותקים מערך בקרה ממשלתי שיהיה מוסמך לבדוק כל הוצאה לפני ביצועה ולעצור אותה. עם זאת, עדיין יהיה קשה לבדוק את המשכורות בגלל ההיקף הגדול והזמן הקצר. כן ייתחייבו הרשתות למנות מנהל מערכות מידע, יועץ משפטי פנימי ומנהל רכש, ולהקים מערכות מידע שיאפשרו בקרה. הרשתות יפעלו על פי הוראות חוק חובת המכרזים. במשרד המשפטים ובאוצר סבורים שהסידור הזה יפחית למינימום את אחריות המדינה להוצאות לא חוקיות של הרשתות תוך שהוא מאפשר לראשונה בקרה בזמן אמת מטעם החשבת ועצירת הוצאות לא מורשות.
רוטנברג הודיע בפברואר שאם לא תוקם חשבות מלאה שבה עשרות עובדים בכל אחת משתי הרשתות החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס עד 1 במאי, הוא יוציא את חשבת האוצר מהרשתות ב־1 ביולי. זאת לאחר שבאוצר הגיעו למסקנה שבהיעדר סמכויות, החשבת אינה מונעת אי־סדרים אלא משמשת עלה תאנה להם. הוצאת החשבת היתה מסיימת את המצב שבו המדינה מממנת את כל הוצאות הרשתות ונושאת באחריות להתחייבויות שלהן, וכך היתה מאלצת אותן להסתדר עם תקציב סגור.
על המשא ומתן השפיע מאוד הלחץ שהפעיל יזם האנרגיה הסולארית והאקטיביסט ישראל קרויזר שאף עתר לבג"צ למינוי מנהל ממונה לחינוך העצמאי. בשבועות האחרונים התנהל משא ומתן אינטנסיבי. באוצר שואפים להגיע להסכם חתום ביום ראשון, אבל אומרים שיתכן שהדבר ייקח עוד כמה ימים.
הגברת הבקרה? התוצאה הפוכה
אף שמדובר בחינוך פרטי, חוק יסודות התקציב קובע ששתי הרשתות יקבלו תקצוב שווה למוסדות החינוך הממלכתי. בשנת הלימודים הקודמת למדו ברשת החינוך העצמאי כ־120 אלף תלמידים, וברשת בני יוסף כ־58 אלף. תקציב הרשתות עומד על מעל ל-3.5 מיליארדי שקל (כ-2.3 מיליארד שקל וכ-1.2 מיליארד שקל בהתאמה). בתקציב 2024 נכללו 600 מיליון שקל קואליציוניים לתוספות שכר למורים ברשתות. משנות ה-90 פועל בחינוך העצמאי חשב מטעם החשב הכללי ומ-2003 גם בבני יוסף, וזאת לצורך "הגברת הבקרה", אבל מתברר שהתוצאה הפוכה.
שורת אי סדרים ברשתות החינוך החרדיות נחשפו לאחרונה בעקבות התחקיר של רואה החשבון החוקר עופר אלקלעי שמימן קרויזר ובעקבות עתירת עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון לבג"ץ בשל תוספות השכר למורות החרדיות. באמצע פברואר שלח החשב הכללי יהלי רוטנברג מכתב לשר הממונה על החינוך החרדי חיים ביטון מש"ס ובו האולטימטום לשתי הרשתות להקמת מערכת חשבות כספית מסודרת, ולא - יוציא את חשבת האוצר מהרשתות.
המכתב כולל האשמות לפיהן הרשתות הוציאו בניגוד לחוק כספים בהיקף של עשרות מילוני שקלים. כן הוא קובע שמערך החשבות הדל ברשתות "מגדיל את הסיכון למעילות". רוטנברג כותב ש"לצערנו, סדרי העבודה ברשתות והמנגנונים הקיימים אינם עומדים בסטנדרטים המקצועיים של אגף החשב הכללי ויש הטוענים כי נוכחות החשבת ברשתות אף מכשירה התנהלות כספית בלתי תקינה של הרשתות".
במקביל התפתח עימות בין אגף התקציבים שרצה להוציא את החשבת לבין החשב הכללי שרצה להרחיב את הצוות שלה ואת סמכויותיה. בשבועות האחרונים התנהל משא ומתן אינטנסיבי בין הרשתות, החשב הכללי ומשרד המשפטים, שקבע כללים לפתרון. ההסדר הוא ללא ספק הישג של החשב הכללי שכן הוא מוסיף תקנים, חלקם מאוד יקרים.
"הרשתות מבינות שצריך להחליף דיסקט והמבינות שהחשב הכללי נחוש ולא מתכוון לוותר", אומרים באוצר. "הן הין מאוד קונסטרוקטיביות". עם זאת לא ברור איך יתבצע פיקוח שכל בית ספר מקבל את מספר השעות המגיע לו ולא תתבצע העברת שעות בין בתי הספר. באוצר אומרים שהעצמאות שיקבלו הרשתות בניהול הכספים לצד הגברת הבקרה בזמן אמת תפחית את אחריות המדינה להוצאות למינימום.
לא ברור גם מה משמעות המהלך לגבי עשר התביעות הייצוגיות נגד שתי הרשתות. "יכול להיות שיהיו מקומות שנסרב לקחת אחריות אם אגף התקציבים כבר תיקצב. כל דבר יבחן לגופו של עניין", אומרים באוצר.