סגור

התקציב המיועד למינהלת תקומה - 18.5 מיליארד שקל לחמש שנים

הממשלה צפויה להצביע ביום ראשון על אישור התקציב למינהלת שהוקמה במטרה לשקם את חבל עוטף עזה לאחר מתקפת חמאס; הסכום המיידי שיוקצה לה יעמוד על 3 מיליארד שקל ויעמדו לרשותה 65 תקני כוח אדם

תקציב מינהלת תקומה יעמוד על 18.53 מיליארד שקל והוא מיועד עד שנת 2028 בהתאם לתוכנית החומש שהיא תגיש לאישור הממשלה בעוד ארבעה חודשים. כך עולה מהצעת החלטה שתעלה לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב. המינהלת הוקמה ב-19 באוקטובר והיא פועלת לשיקום ופיתוח חבל עוטף עזה לאחר מתקפת חמאס. שמו ישונה לחבל התקומה.
בטווח הזמן המיידי המינהלת תקבל עתה תקציב של 3 מיליארד שקל, 530 מיליון שקל מהסכום הזה הועברו אליה לפני כשבועיים. בנוסף כדי לאפשר את פעילותה בשנת 2024 היא תקבלה הרשאה להתחייב בסך של עד 5 מיליארד שקל, כלומר היא תוכל לחתום על חוזים בהיקף הכספי הזה.
עוד עולה מההחלטה כי המינהלת בראשות משה אדרי תקבל 65 תקני כוח אדם, ובנוסף 20 משרות של מרכז השליטה "אופק חדש" שיקבל מתוך תקציב תקומה 60 מיליון שקל עד שנת 2028. מדובר בזרוע הביצועית של משרד הביטחון לעוטף עזה ובראשה עומד האלוף במיל רוני נומה.
כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט, הצעת המחליטים שתעלה לאישור הממשלה ביום ראשון היא אבן הדרך הראשון לקראת אישור תוכנית החומש לשיקום העוטף. המסמך משרטט קווים כלליים, אך 30 ימים לאחר אישורו המינהלת תציג תוכניות מופרטות הכוללות יעדים. 60 יום אחר כך יפורטו כלי הפעולה למימוש היעדים וחלוקת התקציב השנתי לכל אחד מהתחומים. התוכנית אסטרטגית החמש שנתית תוצג לממשלה במלואה לאחר 120 ימים. ישתתפו בהכנתה משרדי הממשלה, נציגי הרשויות המקומיות ותושבי החבל.
צעד מרכזי חשוב שאמור לצאת לדרך לאחר אישור המתווה הוא חוק ייעודי לחבל התקומה. תזכיר החוק יופץ 45 ימים לאחר אישור המתווה והוא נועד לעגן את ייחודו של חבל הארץ. הצורך בחקיקה נולד כלקח מטיפול באירועי אסון במדינות אחרות. התברר כי אחד המכשולים לשיקום אזור מוכה אסון הוא בירוקרטיה שמסרבלת הליכים. החוק אמור לאפשר למנהלת לדלג מעל המכשולים. בנוסף, כדי לאפשר לה לאשר במהירות החלטות נכתב במסמך כי ראש הממשלה יהיה זה שחתום על הצעות החלטה שהיא תגבש ואלה יעלו לאישור הממשלה או הקבינט החברתי כלכלי. אמצעי נוסף להאצת הליכים הוא צירוף החשב הכללי וראש אגף תקציבים לצוות המינהלת להסרת חסמים.