סגור
תרופות כדורים 3
ניצול לרעה כמונופול (צילום: PIXABAY)

קנס של 8 מיליון שקל למשווקת תרופה מצילת חיים: "המחיר גבוה ובלתי הוגן"

הממונה על התחרות, מיכל כהן, קבעה כי MBI פארמה, המשווקת הבלעדית של תרופת לידיאנט, מנצלת לרעה את מעמדה כמונופול, וגובה תמורתה מחיר של עשרות אלפי שקלים לחפיסה. כמו כן הוטלו עיצומים על שני נושאי משרה בחברה בגובה של כ-614 אלף שקל כל אחד; MBI: "החלטת הממונה מופרכת מיסודה, נערער עליה"

הממונה על התחרות, מיכל כהן, קבעה בתום שימוע כי חברת MBI פארמה, המשווקת הבלעדית של תרופת לידיאנט מצילת החיים למחלה הגנטית CTX, גובה עליו מחיר גבוה ובלתי הוגן של עשרות אלפי שקלים לחפיסה, המהווה ניצול לרעה של מעמדה כמונופול.
בשל ניצול מעמדה המונופוליסטי לרעה, החליטה הממונה להטיל על MBI קנס בסך של 8 מיליון שקל, וכן עיצומים על שני נושאי משרה ב-MBI בגובה של 614,000 שקל כל אחד. החברה ונושאי המשרה יכולים להגיש ערר על ההחלטה לבית הדין לתחרות.
מחלת CTX היא מחלה גנטית חשוכת מרפא, שבה חולים מאות בודדות של חולים ברחבי העולם, ומתוכם כ-50 בישראל. החולים במחלה נדרשים ליטול תרופה מצילת חיים מדי יום כל חייהם. בעבר נטלו החולים תרופה בשם Xenbilox (קסנבילוקס), אותה שיווקה בישראל בשנת 2017 MBI ומכרה אותה במחיר של כ-8,000 שקל לחפיסה. בסוף שנת 2017 הופסק הייצור של תכשיר הקסנבילוקס ובמקומו ייצרה יצרנית התכשיר את לידיאנט, כאשר לדברי הרשות אין שוני ממשי בין התכשירים.
בשנת 2018 רשמה MBI את תכשיר הלידיאנט כתרופה ייעודית למחלת ה-CTX בישראל, ולכן על פי הרגולציה של משרד הבריאות, פרט לחריגים, לא ניתן לייבא תרופה אחרת לטיפול במחלה.
באותה תקופה, ועד היום, עלה מחיר התרופה במאות אחוזים עד למחיר של כ-48,000 שקל לחפיסה. גם לאחר כניסת התרופה לסל התרופות, נותר מחיר התרופה גבוה ועומד על כ-32,000 שקל לחפיסה. מדובר במחיר גבוה במאות אחוזים לעומת הקסנבילוקס.
התוצאה הישירה של המחיר הגבוה והבלתי הוגן עבור התכשיר, קבעה הממונה, היא פגיעה בתקציב קופות החולים וסל הבריאות. בכך עלול היה הציבור בכללותו להיפגע, ובפרט החולים האחרים, שתרופותיהם וטיפוליהם לא זכו למימון במסגרת סל הבריאות.
זו הפעם הראשונה בה מוטלים עיצומים כספיים בגין הפרת איסור על קביעת מחיר גבוה ובלתי הוגן בישראל. קביעה זו של הממונה מצטרפת לקביעות דומות של רשויות תחרות נגד המחיר שנקבע עבור תכשיר הלידיאנט בהולנד, איטליה וספרד.
"עמדת הממונה על התחרות היא שאכיפה כנגד קביעת מחיר גבוה ובלתי הוגן תישמר למקרים מובהקים ומתאימים בהם המחיר שנקבע דוקר את העין במופרזותו, הפגיעה בציבור היא גבוהה במיוחד", נמסר בהודעת הרשות, שבעבר נמנעה מלפעול לאכיפת העבירה עד אשר בג"ץ הורה לעשות כך.
מחברת MBI נמסר: "החלטת הממונה מופרכת מיסודה, ובכוונתנו לערער עליה לבית הדין לתחרות. הממונה על התחרות הראתה במעשיה כי מערכות היחסים והקשרים של נציגויות בישראל לבין חברות פארמה גלובליות זרות לה, וצר לנו כי בחרה להתעלם מטענות הנציגה הישראלית ובעלי התפקידים בה. הממונה התעלמה מהעובדה שלידיאנט הינה תרופה חדשה ואחרת מקסנבילוקס, וזאת בהתאם לרישום של משרד הבריאות עצמו.
"אף לגבי המחיר, הממונה התעלמה מהעובדה שהתרופה נמכרה במחיר נמוך משמעותית ממחיר הפיקוח שנקבע על ידי משרד הבריאות. בנוסף, מחיר התרופה בסל הבריאות נקבע על פי בקשת ועדת הסל ומשרד הבריאות.
"יש לציין כי מחירה של תרופת לידיאנט בישראל הינו הנמוך ביותר מבין המדינות המערביות. בכל מקרה החולים שנזקקים לתרופה בישראל משלמים רק את עלות ההשתתפות העצמית הקבועה ולא נפגעו בשום צורה. החברה ונושאי המשרה ימשיכו לפעול לטובת החולות והחולים בישראל, כפי שעשו מאז ומעולם".