סגור

הפתרון למשבר העמותות: לא להסתמך רק על תרומות

בעוד חודשיים נציין שנה למתקפת ה-7 באוקטובר 2023. אל המשמעויות הכלכליות הישירות של המלחמה, כמו תוספת לתקציב הביטחון, מתווסף גם משבר תקציבי חמור בקרב עמותות וארגונים חברתיים, בעיקר אלה שפעילותם השוטפת לא נוגעת למלחמה והשלכותיה.
עשרת החודשים האחרונים הדגישו שוב את חשיבותו של מגזר חברתי חזק בעיתות משבר. זו תזכורת נוספת שמגיעה אלינו בטווח זמן יחסית קצר מאז מגפת הקורונה ב-2020, על התפקיד החיוני שממלא המגזר החברתי בוואקום שמותירה המדינה בניהול משברים לאומיים.
בתחילת המלחמה נרשמה עליה חסרת תקדים בהיקף התרומות, אך באופן טבעי, מרביתן הופנו לצרכי המלחמה ולסיוע ישיר למשפחות חטופים, שורדי הטבח, משרתי המילואים, משפחות מפונות, וקהילות נוספות שנפגעו וממשיכות להיפגע מהמלחמה. על רקע המשאבים הרבים שהוקצו למתן מענה לצורך הדחוף במצב החירום, ארגונים שנמצאים בליבת העשייה החברתית בשוטף - אך לא נותנים מענה שקשור ישירות למצב הביטחוני - כמו סיוע לילדים ונוער בסיכון, שיקום שורדות מעגל הזנות, חולי סרטן, ועוד, מתקשים לגייס את האמצעים הדרושים להמשך פעילותם החיונית.
1 צפייה בגלריה
שלומי הר-לב מנכ"ל מידות מקבוצת SFI
שלומי הר-לב מנכ"ל מידות מקבוצת SFI
שלומי הר-לב
(צילום: נעם פיינר)
לפי דו"ח שפורסם על ידי "מנהיגות אזרחית" והאוניברסיטה העברית בירושלים, 21% מהארגונים דיווחו על ירידה בתמיכה ממשלתית בזמן המלחמה, לצד 24% ירידה בתמיכה מפילנתרופיה ישראלית, מה שמשפיע על היכולת שלהן להמשיך לתת מענה לאתגרי ליבה בחברה הישראלית. הקושי בגיוס צף גם במפגשים שקיימנו ב"מידות" עם עמותות שונות שאנחנו מלווים בשגרה ובמהלך המלחמה. כדי להמשיך ולשמור על מגזר חברתי מתפקד, קיים צורך בגיוון מקורות ההכנסה של ארגונים חברתיים ובפיתוח מנגנוני הכנסות עצמאיות שמאפשרים יציבות כלכלית גם בתקופות משבר.
המשברים המרובים בשנים האחרונות לימדו אותנו שהסתמכות על פילנתרופיה לבדה עלולה להוביל לחוסר יציבות בתפקוד. על כן, יצירת הכנסות עצמאיות קריטית לחיזוק האיתנות הפיננסית של עמותות. מנגנון שכזה לא רק מקטין את התלות בתרומות, אלא גם מחזק את היכולת של הארגונים להשפיע לאורך זמן.
במקביל, על עמותות להשקיע מאמצים בחיזוק התרומה המתמשכת למגזר החברתי בפני קהל התומכים שלהן. קמפיינים יעילים, תקשורת פתוחה עם הציבור והרחבת קהל התומכים ביוזמות כמו "עיגול לטובה" ודומותיה, יכולים להניע שינוי תרבותי שיגרום לאנשים ולחברות להכיר את הערך של תמיכה מתמשכת בעמותות גם בתקופות שקטות יותר.
המשבר הנוכחי הוא קריאת השכמה. עלינו לפעול יחד - עמותות, תורמים וגופי ייעוץ - כדי לבנות מגזר חברתי חזק ועמיד יותר. רק כך נוכל להבטיח שהארגונים החברתיים ימשיכו למלא את תפקידם החיוני בחברה הישראלית, גם בעתות משבר.
שלומי הר-לב הוא מנכ"ל מידות מקבוצת SFI, המתמחה בייעוץ למצוינות ניהולית ואפקטיביות במגזר החברתי