הרווח הכלכלי שמחכה למקורבי הליכוד מסגירת רשת ב'
הרווח הכלכלי שמחכה למקורבי הליכוד מסגירת רשת ב'
אם תאגיד השידור ייסגר כפי שמתכנן שר התקשורת, 50 מיליון שקל בפרסום שמקבלת רשת ב' עשויים לעבור לתחנות רדיו אזוריות שבעליהן מקורבים לליכוד
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול את הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי לסגור את תאגיד השידור הציבורי ולמכור את נכסיו העיקריים, אפיק 11 בטלוויזיה ורשת ב' ברדיו. שאר תחנות הרדיו שאותן מפעיל התאגיד צפויות להיסגר ובמידה שלא יימכרו גם הנכסים העיקריים – ערוץ הטלוויזיה בתוך שנתיים מיום החקיקה ורשת ב' בתוך חצי שנה מיום פרסום המכרז למכירתו – ייסגרו גם שניהם. בכל מקרה, מדובר בסגירה של תאגיד השידור הציבורי על 1,000 עובדיו.
החלטת הממשלה התקבלה למרות חוות דעת שיצאה ממשרדה של היועמ"שית גלי בהרב־מיארה, שבה נטען כי "לא ניתן לקדם את הצעת החוק בשל הפגמים התהליכיים המהותיים ביותר הטמונים בה". עוד קבעה היועמ"שית, כי "אף לא ניתן לקבוע כי בעת הזו הצעת החוק עומדת באמות המידה המשפטיות המתחייבות".
בחוות הדעת, שעליה חתומים המשנים ליועמ"שית אביטל סומפולינסקי ומאיר לוין, נטען כי "משמעותה המיידית של ההצעה היא ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית. לא ניתן לקבל החלטה על מחיקה משדה התקשורת של במת ביטוי מרכזית בחופזה, בהצעת חוק פרטית, ללא תשתית מקצועית ובניגוד לאופן שבו פעלה הממשלה בנושא בעבר".
"פגיעה קשה בעובדים"
הצעת החוק במתכונתה הנוכחית הוגשה לוועדת השרים בשבוע שעבר על ידי ח"כ טלי גוטליב מהליכוד והיא זהה להצעה דומה שהגיש בעבר שר התקשורת קרעי, אז כח"כ, שלא קודמה. הגשת הצעת החוק כפרטית ולא כממשלתית מאפשרת עקיפה של דרגי המקצוע והייעוץ המשפטי במשרד התקשורת.
"עולה חשש כבד כי ביסוד ההצעה עומד גם הרצון להפסיק את שידורי התאגיד בשל התכנים המשודרים בו", קובעת חוות הדעת ממשרד היועמ"שית. "מדובר במסר ברור לשוק התקשורת כי ביקורת על השלטון או שידור תכנים שהשלטון אינו מרוצה מהם עלולים להוביל לצעדים נגד גופי התקשורת ולהגבלתם בצעדי בזק ללא עבודת מטה". במקביל לחוות דעת זו אישרה הממשלה אתמול פה אחד חרם מודעות מצד משרדי הממשלה על עיתון "הארץ".
בחוות דעת ששלח תאגיד השידור עצמו לקראת הדיון בהצעת החוק נטען שם כי ההצעה תביא ל"פגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי והיצירה, במגוון הדעות, פגיעה קשה בקהלי יעד הצורכים תכנים שאינם זוכים למענה בערוצים המסחריים, פגיעה כלכלית קשה בכאלף עובדי התאגיד ואלפים רבים אחרים המתפרנסים משוק ההפקות, הטלוויזיה והמוסיקה בישראל".
לצד הפגיעה הקשה בחופש הביטוי עם סגירת התאגיד, להחלטה אותה מוביל קרעי השלכות כלכליות משמעותיות שאמורות להיטיב עם בעלי תחנות רדיו אזוריות המקורבים לליכוד. רשת ב' נחשבת לאחת מתחנות הרדיו המואזנות ביותר בישראל, עם נתח של כ־15% משוק הפרסום ברדיו בישראל, שמוערך בכ־50 מיליון שקל. מכירתה של רשת ב' לאחד מבעלי התחנות האיזוריות המקורבים לליכוד במכרז עשויה לאפשר לו גישה לתדר הפופולרי של הרשת.
לחילופין, סגירתה של הרשת תאפשר את חלוקת הנתח הכספי שלה מפרסומות וחסויות לטובת התחנות המתחרות, כך שהרשתות האיזוריות עשויות ליהנות מהכנסה לא מבוטלת. בהקשר זה, שר התקשורת קרעי הוביל ביולי האחרון את קידומו של חוק להסרת המגבלות על הרדיו האיזורי, כך שהתחנות המקומיות יוכלו לשדר בתדרים ארציים. גם כאן, למרות שיוזם החוק הוא קרעי, הוא הוגש כהצעת חוק פרטית עליה חתומים חברי כנסת אחרים במטרה לעקוף את דרגי המקצוע, שכן מדובר במשאב ציבורי מוגבל. חוק זה נמצא כיום בסטטוס "הכנה בוועדה לקריאה ראשונה" וטרם קודם.
מה הסגיר קרעי בראיון
כדי להבין את התמריץ הכלכלי הטמון במכירת רשת ב' לגורם המקורב לליכוד או סגירתה באופן שייטיב עם המקורבים למפלגת השלטון צריך להבין מיהם המחזיקים המשמעותיים שבו. אחד מהם הוא דוד בן בסט, הבעלים של תחנות הרדיו "רדיוס" ו"רדיו לב המדינה", ובעברו חבר מרכז הליכוד. לבן בסט תוכנית רדיו ב"רדיוס" בשם "הנבחרים" בה הוא מראיין פוליטיקאים. בחודש שעבר הוא ראיין את שר התקשורת קרעי. באותו ריאיון אף יצאו השניים במשותף נגד שידור הפרסומות בערוצי הרדיו של התאגיד, כשקרעי אף מציין כי לעמדתו הכספים האלה אמורים להגיע לבעלי הרדיו הפרטיים ולא לתאגיד הציבורי שנהנה מתקציב ממשלתי.
בעלים נוספים עם זיקה לליכוד הוא צביקה שלום, אחיו של השר לשעבר סילבן שלום, שמחזיק ביחד עם שותפים בכמה תחנות רדיו בהן "רדיו דרום", "רדיו תל אביב" ורשת "גלי ישראל", המזוהה עם הליכוד. "גלי ישראל" היוותה בית לתוכנית רדיו אותה הגיש בעבר יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, ביחד עם זיו מאור, מי שהיה עד לאחרונה מועמדו של שר התקשורת קרעי למנכ"ל משרדו. מינויו של מאור נפסל בוועדה למינוי בכירים לפני כשבועיים. "גלי ישראל" נחשבת לרשת המהדהדת את המסרים שיוצאים מלשכת ראש הממשלה.