בעקבות מכתב הנגיד: החוק שיחייב את הבנקים לשלם ריבית נדחה בשבוע
בעקבות מכתב הנגיד: החוק שיחייב את הבנקים לשלם ריבית נדחה בשבוע
בהוראת נתניהו, הקואליציה החליטה לדחות בשבוע את ההצבעה על הצעת החוק לפיה יחויבו הבנקים לשלם ריבית על העו"ש; זאת בעקבות מכתבו החריף של הנגיד פרופ' אמיר ירון לראש הממשלה, בו התריע על הפגיעה בעצמאות בנק ישראל; יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן מתח ביקורת על הדחייה
הקואליציה החליטה היום (ד') לדחות את ההצבעה על הצעת החוק לפיה יחויבו הבנקים לשלם ריבית מינימלית על יתרות העו"ש. זאת בעקבות מכתבו החריף של הנגיד פרופ' אמיר ירון לראש הממשלה בנימין נתניהו.
במכתב ביקש הנגיד מנתניהו "שיתערב באופן מיידי שההצעה תוסר מסדר היום". הנגיד כתב במכתבו כי עצם הצעת החוק בעייתית כי היא מהווה התערבות בשוק החופשי. בנוסף, הנגיד כתב כי נוסח הצעת החוק הנוכחי מקנה לשר האוצר סמכות לקבוע את הריבית הבנקאית (במשותף עם הנגיד) ובכך נפגעת עצמאותו של בנק ישראל, ופגיעה זו מהווה "חציית קו אדום של ממש", ועשויה להביא להורדת דירוג האשראי של ישראל.
בהודעה שהתפרסמה מטעם יוזם החוק, חבר הכנסת ינון אזולאי נאמר כי ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם ראש הממשלה נתניהו, יו"ר מפלגת ש"ס דרעי, ויו"ר הקואליציה אופיר כץ. בהודעה נכתב כי ההחלטה היא לדחות את הצעת החוק רק בשבוע, בכדי לראות את תגובת המערכת הבנקאית לפגישה שקיים הנגיד עם ראשיה בשבוע שעבר. בפגישה הבהיר הנגיד כי הוא מצפה מהם להציע ריבית על פקדונות העו"ש.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, מתח ביקורת על ההחלטה של נתניהו להיענות ללחץ הנגיד ואמר כי "אם המצב הזה יימשך, שהפקידות הבכירה מתנגדת והממשלה מתקפלת, לא נגיע לשום מקום במאבק על יוקר המחיה. אני מוחה על ההחלטה של נתניהו ודרעי. צריך להעביר את הצעת נחוק בקריאה טרומית ורק אחר כך לקיים משא ומתן עם הבנקים ועם בנק ישראל".
במקביל, צפויים הנגיד ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' להיפגש היום. הפגישה תוכננה מראש ואמורה לעסוק במערכת הבנקאית, אך בפועל צפויה לעסוק בעיקר בצעדים שיביאו לכך כי הבנקים יגלגלו חלק מרווחי הריבית העולה גם ללקוחות. סמוטריץ' עצמו התנגד בוועדת השרים לענייני החקיקה להצעת החוק לריבית מינימלית כי הוא רואה בהצעה זו התערבות בשוק.
אך מאידך, סמוטריץ הוא תומך נלהב של ההצעה להטיל היטל רווחי יתר על הבנקים - על רווחים שיגיעו כתוצאה מפערי הריביות שלהם (הפער בין הריבית שהם מעניקים למפקידים לבין הריבית שהם גובים מהלווים, ש"ט). בשלב זה הוגשו מספר הצעות חוק פרטיות שמקדמות רעיון דומה. הצעת החוק הראשונה הונחה על ידי ח"כ נעמה לזימי שהחתימה גם את יו"ר ועדת הכספים משה גפני. הצעת החוק הועתקה על ידי ח"כ יצחק קרויזר וח"כ אברהם בצלאל. הצעות אלו טרם אושרו בוועדת שרים לענייני חקיקה.