למרות הצהרות הקואליציה: באוצר הקפיאו את התוכנית לסגור את שירות התעסוקה
למרות הצהרות הקואליציה: באוצר הקפיאו את התוכנית לסגור את שירות התעסוקה
הרפורמה לאיחוד כלל הזרועות הממשלתיות העוסקות בהכשרות מקצועיות הוצאה באופן מפתיע מטיוטת חוק ההסדרים - למרות שנחיצותה היתה אחד מהנושאים הראשונים שמפלגות הקואליציה הגיעו עליו להסכמה גורפת. שר האוצר ליברמן תומך, אך ייתכן שהוא מעדיף לדחות את המאבק עם ועד העובדים של שירות התעסוקה ליום שאחרי אישור התקציב
הכאוס ששרר במערך ההכשרות המקצועיות בישראל בתקופת הקורונה היה אחד מהנושאים הראשונים שמפלגות הקואליציה הגיעו עליו להסכמה גורפת. כך, בקווי היסוד של הממשלה הנוכחית נכתב כי "הצדדים מסכימים כי יש לרכז את מאמצי הממשלה בנושא תעסוקה והכשרות מקצועיות במנהלת אחת תחת זרוע העבודה".
רעיון איחוד כל השחקנים העוסקים בהכשרה לגוף אחד, הוא רעיון שמצא חן בעיני שר האוצר אביגדור ליברמן, גם מכיוון נוסף - ביטול הכפילויות בממשלה, מהלך שלדעתו יכול לחסוך מאות מיליונים לקופת המדינה. ליברמן הצהיר שוב ושוב בהופעותיו הפומביות על כך שהוא לא יאפשר כפילויות בממשלה, והוא אפילו סנט בתקשורת על כך שלדעתו הנושא לא קיבל מספיק סיקור.
הכאוס בעולם ההכשרות המקצועיות תואר כך על ידי משרד האוצר: "כיום, קיימות כ-35 תכניות תעסוקה ממשלתיות המופעלות על ידי שירות התעסוקה, זרוע העבודה, משרד הביטחון, משרד החינוך, רשות החדשנות, משרד העליה והקליטה, משרד הבריאות, המוסד לביטוח לאומי, והמשרד לשיוויון חברתי. דבר זה גורם לכפילות בתוך הממשלה ולבזבוז משאבים, לחוסר התמחות, לכך שכל גוף מנפיק נתונים שונים וסותרים. כל זה מביא לשירות מסורבל ובאיכות ירודה".
משרד האוצר גיבש רפורמה שמטרתה להביא להתמזגות זרוע העבודה אל תוך משרד הכלכלה. לשם כך היה צורך להעביר את שני הגופים למשרד אחד, צורך שהביא לעימותים בין שרת הכלכלה אורנה ברביבאי לשר הרווחה מאיר כהן. לבסוף הצדדים התפשרו, וזרוע העבודה עברה למשרד הכלכלה.
אלא שהרפורמה הזו, שכותרתה 'שינוי מבני במדיניות התעסוקה', לא נמצאת בגירסת חוק ההסדרים הנוכחי. לנוכח תמיהת כלכליסט השיבו באוצר כי 'הרפורמה לא בשלה, וצריך לעשות עוד עבודה'. תשובה זו רחוקה מלהיות מספקת שכן הרפורמה בגירסתה הנוכחית כוללת רק החלטת ממשלה להקים ועדת היגוי בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה, שתגבש המלצות לאופן האיחוד בין היחידות.
לכלכליסט נודע, כי באוצר נתקלו בקשיים משמעותיים באשר לתוכניתם לבטל את שירות התעסוקה, ולכן בוחנים שם אפיקי פעולה "רכים" יותר. עד לאחרונה היו באוצר נחרצים בעמדתם לפיה יש לסגור את שירות התעסוקה - זאת משום שאין הצדקה לקיומו וכיום הוא מתנהל בחוסר יעילות. בימים האחרונים, בשל הקושי לפעול "בכח" מול שירות התעסוקה, נושבות באוצר רוחות חדשות המבקשות למצוא פתרונות אמצע. הדברים קשורעם לכוחו של ועד העובדים של השירות, שאיים בעיצומים ובשביתות.
מכל מקום, נכון לעכשיו, אחד הצעדים המרכזיים שהבטיחו לבצע הקואליציה ושר האוצר - ייעול ההכשרות המקצועיות - נראה רחוק בדיוק כמו בממשלה הקודמת.