בלעדימשרד התיירות פועל לצמצם את מענקי הסיוע למלונות
בלעדי
משרד התיירות פועל לצמצם את מענקי הסיוע למלונות
ל"כלכליסט" נודע כי משרדי התיירות והאוצר לא מסכימים על היקף הסיוע למלונות שנפגעו במגפה - שאושר בממשלה לפני כחודשיים - ודווקא באוצר מעוניינים להעניק סיוע גבוה יותר. בנוסף, מתעכבים המענקים למארגני התיירות הנכנסת ולמלונות
לפני חודשיים וחצי יצאה הודעה חגיגית שעליה היו חתומים ראש הממשלה נפתלי בנט, שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ושר התיירות יואל רזבוזוב. ההודעה עסקה בסיוע ממשלתי נוסף לענף התיירות החבול, כשהסיבה לחבילת הסיוע האחרונה היתה התפרצות גל האומיקרון - שהנחיתה מכה נוספת על תעשיית התיירות. חבילת הסיוע, שתוקצבה ב־190 מיליון שקל, אושרה בממשלה בסוף דצמבר, והצטרפה לחבילות הסיוע שאושרו בשנתיים האחרונות בסכום של יותר מחצי מיליארד שקל. למרות הסיוע שאושר בממשלה, הנוהל עדיין לא אושר במשרד התיירות - והתשלומים למלונות מתעכבים. מתוך 450 מיליון שקל שהובטחו למלונות, שולמו רק כ־249 מיליון שקל.
משיחות עם מקורות בתעשיית התיירות, ל"כלכליסט" נודע כי הסיבה לעיכוב נובעת מחוסר יעילות של הדרג המקצועי במשרד התיירות. בנוסף, ל"כלכליסט" הגיע מידע שלפיו במהלך גיבוש הנוהל היה חוסר הסכמה בין משרדי התיירות והאוצר על גובה הסיוע למלונות – כשבאופן לא אופייני, משרד האוצר מעוניין להעניק למלונות שנפגעו סיוע גבוה יותר מאשר משרד התיירות.
שני עקרונות עומדים בלב הנוהל החדש לסיוע למלונות: הראשון, שהמענק יינתן רק למלונות שהכנסותיהם נפגעו ב־40% לפחות, והשני, שההכנסות ייבדקו באופן רשתי, כדי למנוע מצב שבו רשתות כמו ישרוטל או פתאל יקבלו פיצוי על מלונות הפסדיים בזמן שהם מרוויחים על מלונות בים המלח ובאילת.
נקודת המחלוקת בין משרדי האוצר והתיירות בנוגע לנוהל היא על היקף הסיוע למלונות שנפגעו בחציון השני של 2021. המשרדים הסכימו על כך שמלונות שנפגעו ברבעון האחרון של השנה בהיקף של 40% יקבלו סיוע מהמדינה, וכן הסכימו כי מלון שנפגע בכל אחד מהרבעונים השלישי והרביעי ב־40% לפחות - יקבל שיפוי על שני הרבעונים.
המחלוקת היא לגבי מלון שנפגע בחציון ב־40% אבל באחד מהרבעונים נפגע יותר מ־40% ובשני פחות מ־40%. באוצר הציעו לתת למלונות כאלה סיוע על שני רבעונים, ואילו במשרד התיירות מתעקשים לתת פיצוי של רבעון וחצי בלבד.
לדברי מקורות במשרד התיירות, הם עושים זאת כדי ליצור דיפרנציאציה במענק, אך בתעשיית המלונאות טוענים כי הדבר יפגע דווקא במלונות הקטנים. איגוד בתי המלון מבית איגוד לשכות המסחר שלח בשבוע שעבר מכתב לשר האוצר, ובו הלין על התנהלות משרד התיירות, וטען כי "מדובר בפגיעה ישירה במלונות שנפגעו בחציון השני".
מקורות המעורים בפרטי המו"מ טוענים כי במשרד התיירות לא מצליחים ליצור נוהל שיאפשר את העברת הסיוע, וכי במשרד "מערימים קשיים משפטיים בטענה שלא ניתן לבצע בדיקה חציונית לאחר שהתבצעה בדיקה רבעונית. יש יועץ משפטי וחשב ששולטים במשרד, והם מעכבים הכל", אמר אחד המקורות.
אם זה לא מספיק, אז במשרד התיירות מתעכבים גם עם תשלומי הסיוע הקודמים שאושרו. בנובמבר נחשף ב"כלכליסט" כי במשרד לא מצליחים להעביר את 45 מיליון השקלים שהובטחו למארגני התיירות הנכנסת, משום שהממשלה לא מצאה את "הצינור" שדרכו יזרום הכסף. מאז, הסכום תפח ל־60 מיליון שקל - אך הממשלה עדיין לא העבירה שקל אחד.
בנוסף, השר רזבוזוב אמר בחודש שעבר כי "אם נידרש, נוציא מחבילת הסיוע את המלונות שמגזימים במחירים". סביר להניח שרזבוזוב לא יוכל לממש את האיום הזה. כמו כן, לא ברור מדוע הוא מעוניין "להעניש" את מלונות התיירות הנכנסת שנפגעו.
לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת, "עד היום לא הועברו תקציבים שאושרו והובטחו עבור יולי 2021 ואילך. המרחק העצום בין החלטות לביצוע צריך להיחשב כמחדל וכהפרה שלא כדין של החלטות הממשלה".
ממשרד התיירות נמסר כי "בין משרד התיירות לבין אגף התקציבים באוצר, וכן עם התאחדות המלונות, קיימת הסכמה לגבי נוסח נוהל התמיכה במתקנים מלונאים. הנוהל נמצא בשלבי ההכנה שלו ובקרוב יפורסם. על פיו, מלונות שנפגעו בשני הרבעונים האחרונים של 2021 יקבלו את הסיוע עבורם. לגבי נוהלי סיוע קודמים, הבקשות שהתקבלו נבדקות, וכשאלה יימצאו כזכאיות, יקבל כל עסק את שמגיע לו על פי הנוהל. רוב הבקשות כבר שולמו, ואנחנו בשלבי התשלום האחרונים, לפחות של נוהל המלונאים".
ממשרד האוצר נמסר כי "במסגרת החלטות הממשלה נקבע פיצוי לענף התיירות - הכולל תקציב סיוע ייעודי למלונות, למארגני תיירות נכנסת, למורי הדרך וכן סיוע רוחבי לענף. משרד האוצר הקצה את התקציב כנדרש".
מהתאחדות המלונות נמסר: "פועלים למקסימום פיצוי למלונאים, ומבקשים שהנוהל ייצא מיידית".
201 מיליון שקל עדיין לא הועברו למלונות שנפגעו בשל המגפה