סגור
אלי כהן שר החוץ
שר האנרגיה אלי כהן (צילום: יאיר שגיא)

ללא ניסיון בתחום: שר האנרגיה הנכנס אלי כהן ממנה למנכ"ל המשרד את איש אמונו יוסי דיין

לדיין, שכיהן עד עתה כמשנה למנכ"ל משרד החוץ תחת כהן טרם הרוטציה עם השר כ"ץ, אין ניסיון משמעותי בתחום האנרגיה. על שולחנו נושאים חשובים לטיפול, כמו מדיניות יצוא הגז ואבטחת החשמל בחירום. המינוי יעלה להצבעה בממשלה בעוד כשבועיים

שר האנרגיה הנכנס אלי כהן החליט למנות למנכ״ל המשרד את איש אמונו יוסי דיין. עד עתה כיהן דיין כמשנה למנכ"ל משרד החוץ תחת כהן, וכעת הוא עתיד להתמנות לאחד התפקידים החשובים והרגישים במשק. לדיין אין ניסיון משמעותי בענף האנרגיה, והוא ממונה באמצע קדנציה ממשלתית בשל ההסכמות הפוליטיות בממשלה, כשעל שולחנו נושאים גדולים הממתינים לטיפול, כמו הוועדה לבחינת מדיניות ייצוא הגז של ישראל ואבטחת אספקת החשמל בתקופת המלחמה.
מעבר לכך, משרד האנרגיה נדרש לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת בישראל. על פי היעד שהציבה הממשלה, עד 2025 כ-20% מהחשמל שיופק בישראל יידרש להיות מאנרגיות מתחדשות. ישראל כיום לא בכיוון לעמידה ביעד, שכן רק קצת יותר מ-10% מהחשמל מופק מאנרגיה מתחדשת. המינוי של דיין יעלה להצבעה בממשלה בעוד כשבועיים. בינתיים, החלטות שונות הנמצאות על הפרק במשק האנרגיה ייאלצו לחכות עד שהשר החדש ומנכ"ל משרדו ישלימו את עקומת הלמידה בשוק האנרגיה המורכב.
המינוי של דיין מגיע לאחר הרוטציה שביצעו ישראל כ"ץ שנכנס למשרד החוץ ואלי כהן שנכנס למשרד האנרגיה. הרוטציה נקבעה בעת הרכבת הממשלה, ועל אף החשיבות של שני המשרדים בתקופת המלחמה, יצאה לפועל. אמנם מקובל שכאשר שר חדש נכנס למשרד הוא ממנה לתפקיד המנכ"ל איש אמונו. במקרים רבים המנכ"ל גם אינו מגיע מתחום הפעילות של המשרד.
תמונה דומה מתקבלת כאמור גם במשרד החוץ. שם, החליט כ"ץ למנות את מי שכיהן כמנכ"ל משרד האנרגיה בשנה האחרונה, קובי בליטשטיין, למנכ"ל משרד החוץ. בליטשטיין כיהן בעברו כממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר בתקופה שבה כיהן במשרד כ"ץ, לאחר שהסתכסך עם צמרת משרדו והוביל לפרישת המנכ"לית קרן טרנר.
בין המשימות שעליהן מופקד משרד האנרגיה נמנות שיקום תשתיות החשמל והמים בדרום הארץ לאחר המלחמה ואספקת חשמל רציפה בישראל בעת המלחמה. כמו כן, מנכ"ל המשרד יעמוד בראשות ועדה שתקבע את מדיניות יצוא הגז הטבעי מישראל מתגליות חדשות. בימים אלו דנים במשרד האנרגיה גם בהיתר הייצוא ממאגר הגז לווייתן. סוגיית יצוא הגז קריטית לכלכלת ישראל. מכיוון שמחירי היצוא גבוהים מהמחיר המקומי, לחברות יש אינטרס להגדיל את היצוא – מה שיוביל גם להגדלת הכנסות המדינה ממסים על היצוא. מנגד, הרחבת יצוא בצורה משמעותית עלולה להוביל להתייקרות הגז הטבעי בישראל – שכן כעת יצרני החשמל המקומי יידרשו להתחרות במחירים שאותם מציעים בחו"ל.