דעההרפורמה שמסכנת את בריאות בני הנוער
דעה
הרפורמה שמסכנת את בריאות בני הנוער
הרפורמה בחוק רישוי עסקים של שקד וקארה, מבטלת בין היתר קו הגנה קריטי, למניעת מכירת מוצרי עישון לקטינים, עישון בין כתלי העסק והפרה של חוק איסור פרסום
לאחרונה הכריזו שרת הפנים איילת שקד וסגן השר במשרד ראש הממשלה אביר קארה על רפורמה בחוק רישוי עסקים, המורה לבטל באמצעות צו את חובת רישוי העסק למספר סוגי עסקים, ביניהם מספרת בעלי חיים, מכבסה, מרפדיה, אולפן הקלטות אודיו ועוד. לרשימה זו צורפה ההוראה לביטול חובת רישוי עסקים לנקודות לממכר קמעונאי של מוצרי טבק ועישון. צעד זה מותיר את נקודות הקצה למכירת מוצרי טבק ועישון ללא כל מנגנון פיקוח ואכיפה אפקטיבי ומהווה פתח לעידוד מכירתם של מוצרים שהוכחו כממכרים ומזיקים לבריאות, מעמיד בסכנה את בריאות הציבור ועלול לשאוב את בני הנוער והצעירים למעגל העישון.
מינואר 2021 כל עסק שמעוניין למכור מוצרי טבק ועישון מחויב לעמוד במספר תנאים, לרבות איסור מכירת מוצרי טבק ועישון לקטינים, איסור פרסום מוצרי העישון, איסור הצגת המוצרים למכירה, איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בריכוז ניקוטין העולה על 2%, חובת מכירה בחפיסות אחידות בצבע חום וללא לוגו, חובת שילוט המורה על איסור מכירה לקטינים ואיסור עישון בנקודות המכירה. הסנקציות הקבועות בתחום רישוי העסקים שבאמצעותן ניתן להצר את צעדיהם של עסקים מפרים בשורה של דרכים מהוות קו הגנה חשוב מפני הפרתן של הוראות אלה בתחום המאבק בעישון, במיוחד ככל שהדבר נוגע לחשיפתם של בני נוער וצעירים למוצרי עישון. המהלך של שקד וקארה מבטל באופן מעשי קו הגנה חשוב זה שהוא קריטי, בין היתר, למניעת מכירה של מוצרי עישון לקטינים, עישון בין כתלי העסק והפרה של חוק איסור פרסום.
שוק הטבק מתרחב
בעשור האחרון עבר שוק מוצרי הטבק והניקוטין בישראל, כמו במדינות מערביות נוספות, מדומיננטיות של מוצר אחד – הסיגריות בחפיסה, לשוק הולך וצומח, הכולל בנוסף לסיגריות גם טבק לגלגול, טבק לנרגילה, סיגרלות וסיגרים, טבק להרחה וללעיסה, סיגריות טבק בחימום, סיגריות אלקטרוניות וממש לאחרונה, נוספו להיצע הסיגריות האלקטרוניות החד-פעמיות, הנמכרות בכל פיצוצייה בקרן רחוב. התרחבות זו של השוק מורגשת גם במערך שיווק משומן, הכולל פריסה של יותר מ-10,000 נקודות מכירה ברחבי הארץ, בקיוסקים, במינימרקטים, בחנויות מכולת, בחנויות נוחות, ברשתות מזון, במרכזי בידור ובילוי, בחנויות ייעודיות למוצרי טבק ועישון ועוד. כיום, מדובר בשוק המגלגל כ-11.7 מיליארד שקל בשנה בישראל, באמצעות מאות רבות של מותגים, המבוססים כולם על צמח הטבק והחומר הממכר והרעיל בו - הניקוטין. חשוב לדעת כי חברות הטבק עצמן הודו במסמכים הפנימיים שלהן, שאם הן לא יצליחו לשבות את בני הנוער והצעירים ולהפוך אותם למעשנים עד גיל 20, סביר להניח שלא יהפכו למעשנים כלל. למרות כל זאת, מוצרי הטבק והעישון בישראל של 2021 הינם מוצר צריכה לכל דבר ועניין, וכעת מבקשים שקד וקארה לבטל את מנגנון הפיקוח היחיד שעוד קיים ויכול למנוע את הפצתם של המוצרים לקהל חדש של בני נוער, שטרם נלכד ברשת ההתמכרות לניקוטין.
צעד זה עומד בניגוד גמור לרגולציה הנהוגה במדינות רבות בעולם המערבי, שהסדירו מנגנוני רישוי עסקים לממכר מוצרי טבק ועישון. המדינות הללו לא הסתפקו באסדרת רישוי לעסקים אלו, ופועלות באופן אקטיבי לצמצום שוק מוצרי הטבק והעישון עד לאיסור מכירה מוחלט בעתיד, זאת באמצעות צמצום מספר נקודות המכירה למוצרי הטבק והעישון, הרחקת נקודות הממכר ממוסדות חינוך, צמצום סוגי החנויות המורשות למכירת מוצרי טבק ועישון והיקף המוצרים המותרים בהן לשיווק.
אין מקום להקלות
חוק רישוי עסקים כורך במשולב שיקולים עסקיים ובריאותיים, במקרה של עסקים המוכרים מוצרי טבק ועישון. רצונם של שקד וקארה להטיב עם הסוחרים סותר באופן חזיתי את אחריות המדינה לבריאותם של בני הנוער במקרה זה. בשונה מעסקים נותני שירותים לאזרחים, לעסקים המוכרים מוצרי טבק ועישון שאחראים למוות בטרם עת של מחצית מהמשתמשים בהם, ולכניסתם של דור חדש לעולם העישון, אין מקום להקלות כדוגמת הסרת הפיקוח וחובת רישוי העסקים גם אם באופן מוצהר הדבר נעשה לתקופת מעבר בלבד.
על שרת הפנים שקד וסגן השר קארה לחזור בהם מיוזמתם זו. טוב עשה משרד הבריאות כאשר הביע התנגדות לרפורמה - אך אין בכך די. כפי שהוכיח ניסיון העבר, המאבק בעישון דורש קול חד וברור והובלה נחרצת ובלתי מתפשרת. משר הבריאות ניצן הורוביץ להתנגד למהלך של שקד וקארה ולהוביל רפורמה ראויה יותר, הכוללת צעדים אקטיביים לצמצום שוק מוצרי הטבק והעישון בישראל.
שירה כסלו היא מנכ"לית המיזם למיגור העישון