סגור

האסון במירון: חיוכי השר והמפכ"ל הסתיימו בבריחה מאחריות

מתווה ההילולה בהר מירון, שהסתיימה באסון, נתפר ע"י נתניהו ושריו הבכירים למידות של הפוליטיקאים החרדים, במהלך משא ומתן פוליטי שבו נתניהו מנסה לשרוד בתפקיד

ביום חמישי בשעה 23:38 בלילה נראו השר לביטחון פנים אמיר אוחנה ומפכ"ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי עדיין שופעי חיוכים בתמונה שהפיצה המשטרה מחגיגות ל"ג בעומר בהר מירון. זה היה זמן קצר לאחר סיום הדלקת המדורה הראשונה על ההר. הם אפילו הספיקו לפרסם הודעה: "השר וסגל הפיקוד הבכיר של המשטרה ערכו סיור במתחם ההילולה, עמדו מקרוב על היערכות הכוחות הפועלים ושוחחו עם שוטרים וקצינים". אוחנה, שבתאי ומפקד המחוז הצפוני שמעון לביא צוטטו מחלקים דברי ברכה ותודה, והמשטרה כתבה כי היא "ערוכה לקלוט את עשרות אלפי החוגגים הממשיכים להגיע למתחם ההילולה". פחות משעתיים אחר כך החלו הדיווחים הראשוניים על "מספר חוגגים שנפגעו בשל דוחק במקום". זה התפתח במהירות שיא לאסון האזרחי הגדול ביותר שחוותה ישראל: 45 הרוגים וכ־150 פצועים.


כגודל ההתהדרות טרום ההילולה, כך גם ההימלטות מאחריות אחריה. היחיד שקיבל על עצמו אחריות פומבית היה מפקד מחוז צפון, ניצב שמעון לביא, שאמר כי הוא "נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע". בינתיים המשטרה הותירה אותו לבד בחזית. לא מעט ביקורת נשמעה מאז האסון כלפי המשטרה ועוד תישמע, אבל אסור לעצור את האחריות אצלה ולא אצל הקצין שהיה הראשון להתייצב מול המצלמות. תוכניות ההיערכות לקראת האירוע אושרו, כמו תמיד, בדרג של המפכ"ל שבתאי, ולדברי המשטרה הוצגו גם לשר אוחנה, כולל כל הסיכונים. וזה ממשיך למעלה: כל מתווה האירוע נתפר על ידי רה"מ בנימין נתניהו ושריו הבכירים למידות הפוליטיקאים החרדים, במו"מ פוליטי שבו נתניהו מנסה לשרוד בתפקיד וזקוק יותר מתמיד לתמיכתם.
מדובר במחדל ארוך שנים, שאחראים לו גורמים רבים, פוליטיים, שלטוניים, מקצועיים ודתיים. מחדל שהתריע לגביו כמעט כל גורם אפשרי, ממבקר המדינה, דרך ועדות בכנסת ועד עיתונאים חרדים ומתפללים בשטח. האסון האזרחי הגדול בתולדות ישראל מחייב הקמת ועדת חקירה בעלת סמכויות רחבות ויכולת ענישה. אולי בגלל זה, בינתיים כל הגורמים שקשורים לאירוע עברו לדממת אלחוט. או, כפי שצייץ סנ"צ בדימוס נמרוד דניאל ביום שישי: "בעוד שניצב לביא מתנהג כמו מפקד וקצין... התנהלות נדירה וייחודית, האחרים מסתודדים ביניהם וחופרים מנהרות מילוט עם שלטי הכוונה זוהרים אליו. אסור שניצב לביא יהיה 'דדו' של האירוע הזה".

1 צפייה בגלריה
מימין: השר לביטחון פנים אמיר אוחנה והמפכ"ל יעקב שבתאי במירון זמן קצר לפני האסון
מימין: השר לביטחון פנים אמיר אוחנה והמפכ"ל יעקב שבתאי במירון זמן קצר לפני האסון
השר לביטחון פנים אמיר אוחנה והמפכ"ל יעקב שבתאי במירון זמן קצר לפני האסון
(צילום: דוברות המשטרה)

אוחנה הסתפק ביום שישי בבוקר באמירה ש"יהיה צורך בבדיקה עצמאית ובלתי תלויה לכלל ההיבטים הנוגעים לתכנון האירוע, היערכות, אחריות, תשתיות וכדומה". אחד ה"היבטים" שיצטרכו להיבדק הוא החלטה שאוחנה אישר כשסיכם עם שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי על הסרת ההגבלה על כמות המתפללים שיעלו להר.
ב־10 באפריל פרסם דרעי הודעה שבה התגאה כי שוחח עם אוחנה כדי לאפשר לקיים את ההילולה ללא הגבלות באוויר הפתוח. הרקע אז היה החשש מהדבקה המונית בקורונה. "השר דרעי הציג את משנתו לשר אוחנה, שלפיה לא תוגבל כלל הגעת מתפללים להר מירון במהלך ההילולה. השר אוחנה נענה לדרישתו של דרעי", נכתב בהודעה.
עשרה ימים לאחר השיחה הזו בין דרעי לאוחנה סיכם פורום שכלל בין השאר את נתניהו, השרים דרעי ואוחנה, שר הבריאות יולי אדלשטיין, שרת התחבורה מירי רגב, המפכ"ל שבתאי ופרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, את המתווה לאירוע. בין השאר סוכם כי תתאפשר הגעה ללא הגבלה של מתפללים להר, לצד הגבלות של התקהלויות באזורי ההדלקות על פסגת ההר. לסיכום קדמו דיונים בין המשרדים השונים כשברקע לחצים של הפוליטיקאים החרדים. נתניהו אף אמר לח"כים מיהדות התורה שהוא פועל לצמצום ההגבלות.
וכיום? מטעמו של אוחנה נמסר כי "מה שסוכם בין שר הפנים, שר הבריאות והשר לביטחון פנים התייחס להגבלות הקורונה בלבד, על מנת לאפשר את האירוע כפי שהוא מתקיים בכל שנה". מטעמו של דרעי נמסר: "כל השיחות עסקו באפשרות לחגוג בימים של דעיכת נגיף הקורונה. באף אחת מהשיחות לא דובר על היבטי אבטחה טכניים בתנאי השטח".