״התחזקות השקל תאפשר לנו לפעול מוקדם יותר להורדת ריבית״
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון דיבר היום בוועדת הכספים בכנסת והתייחס לאפשרות שהריבית תרד פעם או פעמיים במחצית השנייה של 2025: ״אם האינפלציה לא תרד, לא נמהר להוריד ריבית״. על המלצות ועדת נגל בנוגע לתקציב הביטחון: "אם ההמלצות יתקבלו, נצטרך לעשות התאמות גם בתקציב 2026"
האם יוטלו גזירות גם בתקציב 2026? נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון התריע היום (ג׳) היום ירון בוועדת הכספים כי אם המלצות ועדת נגל בנוגע לתקציב הביטחון יתקבלו במלואן, יהיה צורך לבצע התאמות גם בתקציב לשנת 2026. נזכיר כי הוועדה המליצה להגדיל את תקציב הביטחון בסכום העומד על בין 9 ל-15 מיליארד שקל לשנה. "אם כל המלצות נגל יתקבלו נצטרך לעשות עוד התאמות בתקציב 2026 כדי לקבל יחס חוב תוצר שהוא על תוואי יורד", אמר.
באשר לתקציב המדינה, ציין הנגיד כי מסגרת התקציב שכוללת התאמות של 30 מיליארד שקל היא חיובית וקריטית. "אני כל היום מדבר עם השווקים, ולהפחתת יחס חוב תוצר יש חשיבות גדולה. הממשלה עשתה דבר חשוב, עשו התאמות של 30 מיליארד שקל, וזה חשוב מאד לשווקים. חלק מהירידה בפרמיית הסיכון של ישראל הוא השילוב בשיפור במצב הגיאו פוליטי של ישראל, וההתאמות שהממשלה עשתה במסגרת התקציב", אמר הנגיד.
יחד עם זאת הוא ביקר את הדרך שבה בחרה הממשלה לבצע את ההתאמות: "אפשר היה לעשות הרבה יותר לגבי מנועי צמיחה, וצעדים תומכים צמיחה, ומנגד טיפול בכספים קואליציוניים שלא הולכים לצמיחה. אבל עדיין המסגרת טובה. חשוב שהתקציב יקודם ויעבור ללא שינויים נוספים, בטח לאור העובדה שחלק מההתאמות המקוריות לא הגיעו לקו הסיום".
הנגיד התייחס בסקירה שלו לשוק ההון, וציין כי הוא תומך במעבר לימי המסחר בבורסה לימים שני עד שישי במקום ראשון עד חמישי היום. "אני מאמין ששינוי כזה יביא לכניסה של גופים נוספים לשוק הישראלי, כולנו, בבורסה וברשות ני"ע מגויסים להביא את זה וליישם זאת מבלי לפגוע בשבת".
באשר לריבית והאינפלציה אמר ירון כי האינפלציה שהתמתנה בחודשים האחרונים צפויה לעלות ברבעון הראשון של השנה בשל השפעות עליית המע"מ ומסים נוספים. "אנחנו מעריכים שהאינפלציה תתמתן במחצית השנייה של השנה, ואז נוכל לבצע הורדת ריבית אחת או שתיים", אמר ירון אך התריע כי אינו מתחייב לגבי זה: "גם יו"ר הפד ונשיאת הבנק האירופי המרכזי כריסטין לגארד מדברים בזהירות על הנושא, ועל כך שיש אי ודאות, ושהחלטות יתקבלו בהתאם לנתונים. אצלנו האי ודאות היא בחזקת שלוש לעומתם, ולכן נפעל בהתאם לנתונים בפועל. אם נראה ייסוף גדול של השקל והתרחשויות טובות נוספות נוכל לפעול מוקדם יותר להורדת ריבית. לעומת זאת אם האינפלציה לא תרד, לא נמהר להוריד ריבית", אמר ירון.