סגור
מערכת נטרול רחפנים של חברת די-פנד הישראלית
המערכת של די־פנד. עלות של כ־250–300 אלף דולר ליחידת מערכת (צילום: די-פנד באדיבות ELTA North America)

בלעדי
מערכות נטרול רחפנים נשלחו למלחמה אחרי תקלות בארה"ב

מערכות שמכרה די־פנד הישראלית לארה"ב באמצעות אלתא סבלו מתקלות, ו־15 מהן הוחזרו לדי־פנד. במלחמה הושאלו מערכות דומות למשרד הביטחון אף שמנכ"ל די־פנד הודה: "סיכון אמיתי שהתקלות יחזרו". החברה: "איכות המערכות לא מוטלת בספק"

מערכות לנטרול רחפנים שמכרה בעבר החברה הביטחונית הישראלית די־פנד (D-Fend) למשרד ההגנה האמריקאי (DOD), ושווקו על ידי אלתא צפון אמריקה (ENA), סבלו מתקלות שונות, 15 מהן הוחזרו לדי־פנד, ולפחות שתיים מהן, המשמשות את היחידה הטכנית לתמיכה בלוחמה בטרור (CTTSO), הושבתו לחלוטין (טוטאל לוס).
כך עולה, בין היתר, ממכתב שתוכנו הגיע ל"כלכליסט", ונשלח בסוף חודש אוקטובר מיו"ר ומנכ"ל די־פנד, זוהר הלחמי, לחברת אלתא, חברה־בת של התעשייה האווירית שנמצאת בבעלות ממשלתית. במכתב, שבו מציין הלחמי כי עובדיו פועלים לתקן מערכות מסוג אינפורסאיר (EnforceAir) כדי שיושאלו למשרד הביטחון בישראל "לצורך המאמץ המלחמתי", הוא מוסיף כי "ישנו סיכון אמיתי כי התקלות יחזרו ויישנו". מערכת אינפורסאיר לנטרול רחפנים שייצרה די־פנד ושיווקה ENA בארה"ב, נועדה לשימוש צבאי וביטחוני להגנה מפני מטוסים ללא טייס, והיא מותקנת על כלי רכב.
מדובר, לפי החברות, במערכת עצמאית המזהה ומאתרת רחפנים עוינים, משתלטת עליהם ומנחיתה אותם באזור בטוח המוגדר מראש. פעולות המערכת אמורות להתבצע ללא שיבוש של גלי תקשורת סלולרית, אינטרנט, רדיו ו־GPS. עלות כל יחידת מערכת מוערכת בכ־300-250 אלף דולר.
2 צפייה בגלריה
זוהר הלחמי יו"ר ומנכ"ל חברת של די-פנד
זוהר הלחמי יו"ר ומנכ"ל חברת של די-פנד
יו"ר ומנכ"ל די־פנד זוהר הלחמי
(צילום: די-פנד)
די־פנד נוסדה ב־2017 על ידי זוהר הלחמי, יניב בנבנישתי ואסף מונסה. היא פיתחה מערכות לנטרול רחפנים בתרחישי ביטחון מדינתיים, מהנושאים שזוכים להתעניינות גדולה של גופי צבא וביטחון בשנים האחרונות. בספטמבר 2019 די־פנד גייסה 28 מיליון דולר בסבב שני, שאותו הובילה קלארידג' ישראל, בהשתתפות המשקיעה קרן ורטקס. על פי חברת המחקר IVC, די־פנד גייסה בסך הכל 32 מיליון דולר עד היום. לפי רשם החברות, היא מעסיקה 170 עובדים.
בין המשקיעים הקטנים בדי־פנד, כך עולה בנוסף מעיון ברשם החברות, נמצא אריק בנון, מי ששימש סמנכ"ל מכירות ופיתוח עסקי של חטיבת הסייבר והמודיעין של נייס. כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", בנון היה ממשווקי מערכת הסייבר ההתקפי פגסוס של NSO למדינה זרה ששמה נאסר לפרסום על ידי בית המשפט. בנון גם היה מבעלי המניות של חברת הסייבר הישראלית סנפאי, ש"כלכליסט" חשף בעבר שסיפקה לשב"כ מערכת מעקב אחרי פעילים פוליטיים במלזיה ערב הבחירות הסוערות במדינה ב־2018.
באפריל 2019 חתמו די־פנד ו־ENA, חברה־נכדה של תע"א המשווקת מוצרים ביטחוניים בצפון אמריקה, על הסכם עם ממשלת ארה"ב שבמסגרתו התחייבו לספק מערכות אינפורסאיר לגופים שנמצאים תחת משרד ההגנה האמריקאי (DOD), מלבד ה־CTTSO, ובהם ה־FBI, צבא היבשה ומשטרת הגבולות האמריקאית.
זמן קצר לאחר מכן, כחלק משיתוף הפעולה של שתי החברות הישראליות מול ארה"ב, התחייבה ENA לרכוש מדי־פנד 80 מערכות אינפורסאיר בתמורה ל־20 מיליון דולר.

על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", מאז מכירת המערכות לארה"ב ועד היום עלו תלונות וטענות שונות על תקלות במערכת, שפותחה, בין היתר, לפי צורכי משרד ההגנה האמריקאי. אלה הובילו לסכסוך חריף בין די־פנד ל־ENA על האחריות על התקלות ועלויות התיקונים. לאור המחלוקות, במסגרת הסדר פשרה משנת 2021, ולאחר שדי־פנד הגישה תביעה בארה"ב על סכום של למעלה מ־5 מיליון דולר נגד ENA, אף הוסכם על החזרה של 15 מהמערכות מ־ENA לדי־פנד.
זה לא היה הסוף. תלונות נוספות הגיעו על תקלות במערכות, שנמצאות כיום בין היתר בשימוש היחידה הטכנית לתמיכה בלוחמה בטרור (CTTSO). במייל מיולי 2022 ששלח נציג הכוחות המיוחדים האמריקאיים ג'ייסון בוטין, האינטגרטור של הטמעת המערכות, לאנשי הכוחות המיוחדים וכן לנציגי די־פנד, הוא ביקש לפרט על הבעיות ("issues") "שאנחנו, אנשי קבוצת הכוחות המיוחדים החמישית, מתמודדים בקשר ל־SDR אינפורסאיר".
SDR (Software-defined radio) הוא רכיב של המערכת, שהתגלו בו בעיות, כך לפי המייל, במהלך אימון בטקסס. בהתכתבות פירט בוטין בהרחבה על תקלות שונות שהתגלו באינפורסאיר ואף צירף תמונות.
התקלות והתיקונים במערכות הובילו לסכסוך בין היצרנית של מערכות נטרול הרחפנים די־פנד לבין המשווקת ENA. באוקטובר 2023, כך עולה מהמכתב ששלח הלחמי, יו"ר ומנכ"ל די־פנד, לגדי אילוז, ראש מינהל רכש ולוגיסטיקה באלתא מערכות, הסכסוך עלה מדרגה.
"עובדי די־פנד עושים לילות כימים בשבועיים האחרונים על מנת לתקן ולהכין את מערכת האינפורסאיר השייכות לאלתא, על פי הסכם הפשרה, עבור משרד הביטחון", כתב הלחמי, שדרש 1.3 מיליון דולר מאלתא, לאחר שציין כי "החוב הינו קשור בקשר ישיר למערכות המושאלות (למשרד הביטחון) לצורך המאמץ המלחמתי".
מהמכתב עלה כי הלחמי החליט לקזז כ־600 אלף דולר מכספים שהחברה אמורה לשלם לאלתא עבור "עבודות Rework (חידוש) שדי־פנד ביצעה במערכות ה־EnforceAir שהגיעו לדי־פנד", וכן עבור "טיפול בתקלות שהתגלו בשתי מערכות בבעלות הממשל האמריקאי". הלחמי הוסיף כי "התקלות לא טופלו בצד של ENA, וזאת על אף בקשות חוזרות של די־פנד, וישנו סיכון אמיתי כי התקלות יחזרו ויישנו".
מדי־פנד נמסר: "מדובר בטענות מופרכות וחסרות כל בסיס שמקורן במחלוקת מסחרית בלבד, אשר די־פנד תוכיח בבית המשפט בכתב הגנה ו/או בתביעה. די־פנד הינה החברה המובילה בעולם בתחומה, עם מאות התקנות מוצלחות, בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בשנה. לקוחות החברה, בהם גופי ביטחון וממשלות ברחבי העולם ושדות התעופה הגדולים בעולם, מפגינים שביעות רצון מלאה ומגדילים את השימוש במערכות באופן עקבי. איכות המערכות המסופקות על ידי די־פנד אינה מוטלת בספק ואלתא עצמה ממשיכה לשווק את המערכות של די־פנד ללקוחותיה, לרבות בקשה להצעת מחיר שהעבירה החודש לדי־פנד שתאפשר לה למכור מערכת אינפוסאיר נוספת של די־פנד ללקוחותיה.
״אין כל קשר בין הסכסוך המתואר בכתבה למערכות שבידי כוחות הבטחון בישראל או בכל מדינה אחרת, למעט המערכות אשר סופקו על ידי אלתא צפון אמריקה ללקוחותיה בארה"ב והוזכרו בכתבה. התקלה במערכות הבודדות הללו נגרמה על ידי רכיב אשר פותח על ידי אלתא צפון אמריקה או מי מטעמה, עבור אינטגרציה שאלתא ביצעה בין מערכות די-פנד למערכות אחרות של אלתא ואשר גרם לתקלה".
מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה: "התעשייה האווירית הינה חברה עסקית מובילה הפועלת כל העת לשמירה על ביטחון המדינה תוך שיתוף פעולה הדוק עם בעלי בריתנו ברחבי העולם. החברה מקפידה ותמשיך להקפיד על איכות מוצריה ועל כן פנייתנו לערכאה השיפוטית. העובדות והפרטים יידונו ויתבררו, כנהוג בבית המשפט". ממשרד הביטחון לא התקבלה תגובה.