בדיקהמתן כהנא מפרק את מאגר הג'ובים הגדול של ש"ס
בדיקה
מתן כהנא מפרק את מאגר הג'ובים הגדול של ש"ס
השר לשירותי דת הודיע שיפסיק את כהונתם של כמאה ממונים על מועצות דתיות; בכוונתו להקים “נבחרת ממונים” ולמנות יותר נשים. המטרה המרכזית - חיזוק בסיס הכוח של ימינה
השר לשירותי דת מתן כהנא פתח במהלך לפירוק מאגר המינויים הפוליטיים הגדול ביותר של ש"ס - הממונים על המועצות הדתיות. כהנא הודיע על סיום כהונתם של כ־100 ממונים בסוף פברואר. ההשפעה של המהלך רחבה יותר מהתפקידים עצמם, כשמביאים בחשבון שכל ממונה בתורו משפיע על מינוי עובדי מועצות דתיות רבים. השר גם הודיע על הקמת מאגר מועמדים לתפקיד ממונה, דוגמת “נבחרת הדירקטורים”. אבל למרות זאת, נראה שאחת ממטרותיו היא מינוי מקורבים לימינה ובניית בסיס מקומי למפלגה לקראת הבחירות לרשויות המקומיות ב־2023 ובחירות אפשריות לכנסת.
המועצות הדתיות אחראיות לאספקת שירותי הדת ברמה המקומית. בישראל ישנן 129 מועצות דתיות, שפועלות במקביל לעיריות ומועצות מקומיות. בראשן אמורים לעמוד הרכבים נבחרים וראש מועצה נבחר. עם זאת, ברוב המועצות עומדים בראש “ממונים”. ברקע להליך מינוי הממונים, עומד ההליך האבסורדי והבלתי אפשרי למינוי הרכב מועצה דתית. במסגרת הליך זה השר לשירותי דת ממנה 45% מחברי המועצה, הרשות המקומית עוד 45% ורבני העיר — 10% - ולכל אחד מהם זכות וטו על השני. הדבר יוצר תהליך ממושך מאוד של מינוי, שבמקרים רבים אינו מסתיים כלל. בנוסף, הוא מאפשר למי שאינו מעוניין בהקמת המועצה הדתית מסיבות פוליטיות או אחרות - לטרפד אותה.
ב־2004 הוביל ח"כ עמרי שרון מהליכוד, בנו של ראש הממשלה דאז אריאל שרון, מהלך שקבע שאם לא תוקם מועצה דתית תוך שנה, יוכל השר לשירותי דת למנות במקומה שני ממונים בעלי זכות חתימה, אחד בשכר ואחד ללא שכר. מדובר בעצם בהקמת מעין “ועדות קרואות” ובמנגנון עוקף דמוקרטיה. בפועל, הנוהג שנוצר מאז הוא שבמקרים רבים הממונה בשכר במועצה אחת מכהן גם כממונה לא בשכר במועצה אחרת. דו"ח מבקר המדינה מ־2006 גילה ש־20 מ־56 הממונים שמונו עד אז ב־26 רשויות היו חברי ליכוד רשומים.
מי שהיטיב לנצל את השיטה ומינה ממונים רבים היה השר לשירותי דת בשנים 2009־2013 יעקב מרגי מש"ס. מרגי אומר שהסיכום שלו עם הייעוץ המשפטי היה מינוי פוליטי אחד מחמישה וכי הוצבו תנאי כשירות, ביניהם תואר אקדמי וניסיון מוכח בניהול. ב־2011 כבר היו ביותר מחצי המועצות (67) ממונים. ב־2019 הוחמר המצב כאשר הוחלט בשל מערכות הבחירות החוזרות ונשנות להאריך גם את כהונתם של כל ראשי המועצות המכהנים כממונים. וכך, מאז הבחירות לרשויות המקומיות ועד למינוי השר מתן כהנא מונו רק 16 הרכבי מועצות דתיות וכהנא קיבל 113 מועצות עם ממונים. הוא עצמו מינה עוד 17 הרכבים. כך שבסך הכל נותרו 96 ממונים, שרבים מאוד מהם מקורבי ש"ס.
בהקמת נבחרת ממונים השר כהנא מקשה לכאורה על מינויים פוליטיים, אך עם זאת לא תהיה בעיה למנות מקורבים לימינה. בש”ס זועמים שטיוטת התקנות מכירה בניסיון במגזר הציבורי או הפרטי, אבל לא בעמותות
אחד המחדלים שאפשרו הנצחת השליטה של ש"ס במועצות הדתיות הוא החוק שקובע שממונה יוחלף כאשר מתמנה מועצה דתית. זה יצר מצב שאי אפשר לסיים כהונת ממונים או להחליף ממונה. המצב הזה גם איפשר לשרים לשירותי דת לדורותיהם לא למנות אף אישה לממונה בשכר.
במאי האחרון עתרה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון לבג"ץ, ביחד עם שדולת הנשים, נעמת, מרכז רקמן ועמותת איתך־מעכי, בדרישה לחייב את המשרד לשירותי דת להפסיק את כהונת הממונים הקיימים ולפעול לשוויון מגדרי במינוי ממונים חדשים. עתירת חדו"ש הוגשה באמצעות יו"ר העמותה הרב אורי רגב והסמנכ"ל שגיא אגמון, שהם גם עורכי דין, והיא משמשת כעת ככלי בידי כהנא לקידום הרפורמה שלו.
רפורמה שנוגעת למינהל תקין
שתי הרפורמות האחרות שמקדם כהנא, זו שכבר עברה בתחום ביטול מונופול הכשרות של הרבנות הראשית וזו שבדרך בתחום הגיור, עוסקות במתן שירותי דת “ידידותיים” יותר. הרפורמה בתחום הממונים עוסקת בתחום המינהל התקין והיא הפוגעת ביותר בבסיס הכוח הפוליטי של ש"ס.
לאחרונה פרסם כהנא תזכיר חוק, שקובע שממונים ימונו לקדנציה אחת בלבד (עם אפשרות למינוי במועצה אחרת לקדנציה נוספת). כן פרסם תזכיר תקנות, שקובעות את הדרך והתנאים למינוי של ממונים חדשים, כולל הקמת “נבחרת הממונים”. בנוסף, השר הוציא מכתב שבו הודיע לממונים מכהנים על סיום כהונתם בסוף פברואר הקרוב. סיום כהונתם של כמה ממונים נוספים ידרוש הליך אחר.
בראשות רוב המועצות הדתיות עומדים “ממונים”. הרקע לכך הוא הליך אבסורדי ובלתי אפשרי למינוי הרכב מועצה דתית, שמונע בעצם את הקמתה ומביא בסופו של דבר למינוי של ממונה על ידי השר לשירותי דת
בתשובה שהגישה לאחרונה פרקליטות המדינה לבג"ץ חדו"ש נאמר, ש"מדיניותו המוצהרת של השר לשירותי דת כיום היא שילוב נשים בתפקידי מפתח ניהוליים במועצות הדתיות". המדינה ביקשה מהשופטים לאפשר לכהנא זמן למימוש מדיניות זו. לדברי מנכ"ל המשרד לשירותי דת, מוני מעתוק, התקנות ייחתמו תוך שבועיים־שלושה ואז ייפתח תהליך הקמת נבחרת הממונים. הוא מעריך שהחוק יעבור ברבעון הראשון של 2022. לדבריו, הייעוץ המשפטי של המשרד קבע שאפשר לסיים את כהונת הממונים המכהנים גם בלי העברת החוק.
הסיכוי שכהנא יצליח למנות 92 ממונים חדשים תוך שלושה חודשים נראים קלוש. מעתוק אומר שהוא מקווה שבחלק מהיישובים יוקם הרכב מועצה דתית, אחרי שיבינו שהממונה בכל מקרה יסיים את תפקידו.
עם זאת, השר לשירותי דת לשעבר יעקב מרגי מש"ס מעריך שרוב ראשי הערים יעדיפו לא להסתבך במהלך מעורר מחלקת פוליטית של הקמת מועצה דתית, שנתיים בלבד לפני הבחירות לרשויות המקומיות. לדבריו, "זה תפוח אדמה לוהט". מרגי ציין ש"אין ספק שכל שר חדש רוצה לרענן. זה לגיטימי. ביחוד כשלימינה יש בעיה עם הבייס שלה".
מעתוק אומר ש"נעשה הכל כדי לעמוד בלוח הזמנים". לדבריו, אם יהיה צורך, יהיו הארכות נוספת של כהונת הממונים בחלק מהמקומות.
מקור כוח לאנשי ימינה
בהקמת נבחרת ממונים כהנא מקשה לכאורה על מינויים פוליטיים מטעמו. בפועל צריך לזכור שהרוב המכריע של חברי הנבחרת יהיו דתיים, כלומר לא תהיה בעיה למנות מקורבים לימינה. בנבחרת ייכללו גם כל הממונים המכהנים. בש"ס זועמים במיוחד על כך שטיוטת התקנות מכירה בניסיון במגזר הציבורי או הפרטי, אבל לא במגזר העמותות. הסעיף הזה מיועד כנראה לחסום מנהלי עמותות חרדים. מעתוק אומר שבעקבות ההערות שהוגשו לתזכיר הוא יתוקן. כך שנראה שזה הוכנס כעז, שתוצא מאוחר יותר.
השר כהנא אמר ל"כלכליסט", ש"מתברר שאין הליך להחלפת ממונה ואין אף ממונה אישה. יש ממונים שמכהנים כבר המון שנים והם מאוד מבוגרים. הייעוץ המשפטי אמר לי שאני לא יכול להחליף אחד־אחד־אחד, ואפשר יהיה להצדיק משפטית רק מהלך כולל". לדברי כהנא, הוא פעל למנות כמה שיותר הרכבי מועצות נבחרים, מה שהביא למינוי 17 הרכבים חדשים. "כשנכנסתי לתפקיד אמרתי בפגישה עם הממונים, שכל מי שלא ידאג להיבחר ליו"ר מועצה, התפקיד שלו בסכנה", אמר. עם זאת, לדבריו המתין עם המהלך עד עכשיו כדי לא להרוס לממונים את החגים.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון הרב רגב אומר ש"היה ראוי לבטל כליל את המועצות הדתיות ולהפוך אותן לאגפים ברשויות המקומיות. לדבריו, "כל זמן שזה לא קורה אנחנו מצפים שנשים יזכו לשוויון אמיתי במינויים ולא נסתפק במינויים בודדים. חבל שהיה צורך בעתירה לבג"ץ כדי להניע את המשרד לשירותי דת לפעול ואנחנו מצפים שזה יקרה במהירות".
מלשכת יו"ר ש"ס אריה דרעי לא נמסרה תגובה. מקור בש"ס ציין שרבים מהאנשים שיודחו הם ממילא אנשי היו"ר הקודם אלי ישי, שלא ניתן היה להזיז אותם: "ירשנו הרבה ‘עצמות בגרון’". המקור ציין, ש"כהנא ויתר על האפשרות להפוך את המועצות הדתיות לאגפים ברשויות המקומיות והעדיף לשמר מנגנון מנופח". בינתיים ח"כ משה ארבל מש"ס שלח מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, שבו האשים את כהנא בכך שביצע לאחרונה שני מינויים בלתי תקינים לממונים במועצות הדתיות בשדרות ובעפולה".