סגור
חרדים ישיבה כולל לימוד תורה חדש
חרדים בישיבה. "אתגר מדיניות גורלי לישראל לאור המגמה הדמוגרפית" (אוהד צויגנברג)

ה-OECD ממליץ: ביטול הקצבאות לישיבות והפסקת ההנחות לאברכים במעונות יום

הדו"ח הדוח שנתי של ה-OECD קובע שהשינויים הדמוגרפיים בשוק העבודה עלולים לגרום לירידה דרמטית בצמיחה - מ-4% בממוצע לשנה ל-2.5%. הוא מבקר שוב ושוב את הקצבאות וההנחות לאברכים, המהוות "תמריצים שליליים ליציאה לעבודה". ממליץ גם להתנות תקציבי חינוך בלימודי ליבה

ארגון ה-OECD מבקר בחריפות את מדיניות רוב ממשלות ישראל בנושא שילוב חרדים בשוק העבודה ושילוב תוכנית ליבה בחינוך החרדי.
הדו"ח קובע שההטבות הרבות לאברכים מעכבות את כניסתם לשוק העבודה, וזאת למרות שמדובר באתגר גורלי לעתיד שוק העבודה. בנוסף הוא ממליץ להפסיק את קצבאות האברכים וההנחות לאברכים במעונות היום. כן כן הוא ממליץ להתנות מימון לחינוך החרדי בלימודי ליבה ובפיקוח משמעותי. כך עולה מהדו"ח השנתי של ה-OECD על הכלכלה הישראלית המתפרסם היום.
דו"ח ה-OECD מתמקד בבעיות הקשות שיוצרים התהליכים הדמוגרפיים בישראל לעתיד שוק העבודה הישראלי. המחברים מציינים ש"עלייה גדולה בשיעור תעסוקה אפשרה צמיחה גבוהה בתמ"ג בעשורים האחרונים". אבל נכתב כי "השינויים הדמוגרפיים מעמידים את הישגי העבר בסיכון. חלקן של אוכלוסיות עם תפוקות עבודה נמוכות צפוי לעלות דרמטית בעשורים הקרובים, כאשר הערבים והחרדים צפויים לעלות מ-30% מגילאי העבודה היום, ל-50% מגילאי העבודה ב-2060".


לפי תחזית של משרד האוצר, המצוטטת בדו"ח ה-OECD, אם יימשכו המגמות הקיימות הדבר יוביל לקיפאון בשוק התעסוקה ולצניחה באיכות התעסוקה, ולכן יוריד את העלייה השנתית בתוצר מ-4% בממוצע בשני העשורים האחרונים, ל-2.5% לשנה. עוד נכתב: "לעומת זאת, אם כל פערי התעסוקה ייסגרו עד 2065, תישמר צמיחה שנתית של 3.5% בתוצר".
הדו"ח קובע בין היתר כי "תעסוקת גברים חרדים עלתה רק מעט בין 2010-2020, נותרה נמוכה באופן משמעותי משל קבוצות אחרות ולא השיגה את יעד התעסוקה". עוד נכתב כי "ילדים חרדים חשופים למעט לימודי ליבה, מה שמגביל את המשך ההשכלה והקריירה שלהם. תמריצים שליליים לעבודה מגבילים השתתפות גברים חרדים בכוח העבודה". הארגון מונה חלק מהתמריצים: "תלמידי ישיבה מקבלים קצבה חודשית מהמדינה. ההנחות למשפחות במעונות יום דורשות עבודת נשים אבל לא עבודת גברים, מה שמסייע מאוד לאברכים. תלמידי ישיבה יכולים לקבל דחיית שירות צבאי אבל לא מי שלומדים בחינוך אחר". הארגון קובע ש"זה יוצר תמריץ להימנע לאורך זמן מעבודה או מחינוך שמוביל אליה". התוצאה היא שגברים חרדים לא צוברים הון מקצועי, ניסיון בעבודה וכשהם מנסים לצאת לעבודה התועלת מוגבלת כי הם מאבדים קצבאות רבות".
מחברי הדו"ח מדגישים ששיעור התעסוקה הנמוך של גברים חרדים בישראל "עומד בניגוד למצב במדינות אחרות כמו אנגליה וארצות הברית, שבהן ההשתתפות של גברים חרדים בשוק העבודה וההכנסה שלהם קרובים יותר לשל כלל האוכלוסייה היהודית". הארגון קובע ש"יש לבטל את מלגות האברכים ולהפחית את גיל הפטור משרות צבאי במטרה למשוך יותר גברים חרדים לשוק העבודה ולרכישת מקצוע. יש להתנות הנחות במעונות יום בעבודת שני בני הזוג".
ארגון המדינות המפותחות קובע כי "הכנסת עוד גברים חרדים לכוח העבודה מהווה אתגר מדיניות גורלי לישראל לאור המגמות הדמוגרפיות, המצביעות על עלייה בחלקם של החרדים באוכלוסייה בגיל העבודה מ-10% כיום, ל-30% עד שנת 2060. המטרה דורשת הסרת חסמים ומכשולים למדיניות השתתפות בכוח העבודה וכן לצייד גברים חרדים במיומנויות טובות יותר הרלוונטיות לשוק על ידי שיפור השתתפותם בלימודי הליבה".
הארגון קובע ש"הבעיה העיקרית של החינוך החרדי הוא המחסור בהוראות תוכנית הליבה". לטענתו, "העברת קצבאות מותנות בלימודי ליבה הוא היא מנוף המדיניות הטוב ביותר שיש לממש". הוא מציין כי "בעיקרון רמת המימון גם היום צמודה לכמות תוכנית הליבה. בפועל הפיקוח מוגבל מאוד. צעד בכיוון הנכון היה ייסוד החינוך הממלכתי חרדי. אלא שמאז יסודו ב-2004 המודל לא זכה לחקיקה שתעגן אותו פורמלית מה שמקשה על צירוף בתי ספר".