מעקבמחשש לבעיות תזרימיות: משרד הביטחון העביר למועצות עוטף עזה 70 מיליון שקל
מעקב
מחשש לבעיות תזרימיות: משרד הביטחון העביר למועצות עוטף עזה 70 מיליון שקל
תושבי העוטף נמלטו בימי הלחימה הראשונים למלונות ובתי הארחה על חשבון המועצות. אלא שהתוכנית המאפשרת לישובים מרוחקים להתפנות נכנסה לתוקף רק לאחר כשבוע, כך שנוצר לחץ כלכלי על המועצות ופקק ביורוקרטי מנע את הסיוע. משרד הביטחון הודיע היום כי העביר את הכספים למימון
לאחר שהתעורר חשש לבעיות תזרימיות בשל העלויות הכבדות על קופותיהן, השלים משרד הביטחון היום (ה') העברת מקדמות כספיות בהיקף של כ-70 מיליון שקל לארבע המועצות האזוריות בעוטף עזה (אשכול, שער הנגב, חוף אשקלון, שדות נגב) וכן לעיריית שדרות, למימון פינוי התושבים בטווח של 4-7 ק"מ מגבול עזה, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה.
עם פתיחת מתקפת הפתע על ישראל ב-7.10, ולאור החשש מחדירת מחבלים לכל יישובי העוטף ולא רק לישובים הקרובים לגדר (0 עד 4 ק"מ), החליטו המועצות האזוריות לפנות באופן מידי כמעט את כל תושביהן מהאזור לבית מלון ובתי הארחה מרוחקים. בחלק מהמקומות, בטרם הגיע הצבא והשתלט על הישובים בחזרה, התארגנו תושבים יחד ונמלטו מהאזור בכלי הרכב שלהם דרך השדות ושבילים צדדים אל בתי מלון ובתי הארחה שאליהם הפנו אותם.
רק כשבוע לאחר מכן, הפעילה רשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון את תוכנית "משב רוח" שאפשרה לתושבי העוטף במרחק 4-7 ק"מ להגיע למלונות לצורך שהייה, שנכון להיום תוארך עד להודעה חדשה. אלא שבפועל, כאמור, תושבים מהישובים האלה כבר שהו במלונות. מדובר בעלויות גבוהות של כ-400 אלף שקל ליום, מיליוני שקלים בשבוע, לכל ישוב שרבצו על גבי המועצות.
כך למשל המועצה האזורית אשכול נאלצה לשאת בעצמה בעלויות של 13 ישובים נוספים בתחומה, במרחק 4-7 ק"מ מהגדר, שלגביהם הופעלה תוכנית "משב רוח". מדובר כאמור בישובים שרק לאחר כשבוע לחימה, בהנחיית הצבא, יכלו להתפנות מהישוב לשהייה בבתי מלון ובתי הארחה לתקופה של עד שבוע בסבסוד של 320 שקל לאדם.
מי שהייתה אמורה להעביר את הכספים בגין התוכנית למועצת אשכול הייתה רח"ל, שמצדה הייתה תלויה בכספים שצריך היה להעביר לה האוצר. אלה שפקק ביורוקטי עיכב את החלטת המימון והעברת הכספים והכביד על המועצות. היום כאמור עברו הכספים. כך למשל המועצה האזורית אשכול קיבלה סכום של כ-20 מיליון שקל שאמור לכסות את העלויות מפתיחת המלחמה. ממשרד הביטחון נמסר: "אגף הכספים במשרד הביטחון נמצא בקשר שוטף עם ראשי המועצות וימשיך לסייע להן בהתאם להחלטות הממשלה שיתקבלו בנושא".