ההסתדרות הרפואית: "מתנגדים נחרצות לביטול עילת הסבירות, ננקוט צעדים ארגוניים משמעותיים"
ההסתדרות הרפואית: "מתנגדים נחרצות לביטול עילת הסבירות, ננקוט צעדים ארגוניים משמעותיים"
לפי ההסתדרות הרפואית, ביטול עילת הסבירות "יפגע אנושות במערכת הבריאות - לא מדובר בחשש תיאורטי בלבד"; עוד נמסר כי "ההסתדרות הרפואית קוראת לממשלה להתעשת ולהימנע מהחרפת השסע ומהידרדרות למלחמת אחים"
ההסתדרות הרפואית הישראלית (הר"י) מביעה התנגדות נחרצת לביטול עילת הסבירות ומאיימת לנקוט את כל האמצעים העומדים לרשותה - לרבות צעדים ארגוניים משמעותיים (לרבות שביתה, א"פ). ההחלטה הגיעה אחרי דיון בן שעתיים שערכה היום (חמישי) מזכירות הר"י בישיבה שלא מן המניין. ברקע: אישור החוק לביטול עילת הסבירות בכנסת בקריאה ראשונה, בתחילת השבוע.
בהר"י הסבירו את ההחלטה בכך שביטול עילת הסבירות "יפגע אנושות במערכת הבריאות. לא מדובר בחשש תיאורטי בלבד". עוד נמסר כי "ההסתדרות הרפואית קוראת לממשלה להתעשת ולהימנע מהחרפת השסע ומהידרדרות למלחמת אחים".
"לאחר שבחנו את השלכות חוק ביטול עילת הסבירות במתכונתה הנוכחית על מערכת הבריאות, הוחלט להתנגד לחוק ביטול עילת הסבירות שכן הוא יפגע אנושות במערכת הבריאות. חברי המזכירות הסמיכו את הנהגת הר"י להיאבק בכל האמצעים העומדים לרשותה לרבות צעדים ארגוניים משמעותיים", מסר יו"ר ההסתדרות, פרופ' ציון חגי, בתום הישיבה המיוחדת של הנהגת ההסתדרות.
בכירים בהר"י ששוחחו עם "כלכליסט" הסבירו כי בפועל "הסמיכו את הר"י לקבל החלטות - כולל השבתה - לפי התקדמות החקיקה". המבחן האמיתי יהיה האם אכן הר"י תחליט על שביתה, אם החוק יאושר בקריאה שניה ושלישית.
הר"י משמשת גם כארגון עובדים אך גם כלשכה מקצועית - ומייצגת כ-29 אלף רופאים בישראל (שאר מקצועות הבריאות מיוצגים על ידי ההסתדרות הכללית). למעשה, החלטה של הר"י על השבתה יכולה להיות תקפה הן על בתי החולים והן על הקופות בקהילה.
הקהילה הרפואית בישראל התריעה כמה פעמים על הסכנות הכרוכות בחלק מחוקי ההפיכה המשטרית, לרבות עילת הסבירות. עם זאת, אסור לשכוח כי הסכם השכר מול הרופאים פג תוקף והמו"מ על הסכם חדש טרם התחיל, כך שהממשלה מחזיקה "קלף מיקוח".
מתחילת השבוע מופעל מכבש לחצים על הנהלת הר"י בעיקר אחרי שיו''ר ההסתדרות, ארנון בר דוד התקפל והחליט שלא להכריז על צעדים ארגוניים. אתמול שיגרו מאות רופאים מכתב חריף לפרופ' חגי בו נכתב כי "רופאים חברי ארגון הר"י צופים בתדהמה ובסלידה עמוקה בשתיקת הכבשים של הארגון בשעה שהארץ משנה את פניה. כיו''ר ארגון אתה יודע היטב כי עמדת הרוב המכריע של חבריו היא כי ההפיכה המשטרית שקורמת עור וגידים תזיק לרמת הרפואה בארץ, תפגע בציבור המטופלים, ותאיין את הישיגיה הכבירים של הרפואה הישראלית", ומוסיפים "לא נהיה כאינטלקטואלים של גרמניה של 1933. לא נעבוד במדינה שחבר האומות יוקיע בשל רודנות כפי שכבר אכן קורה. לא נשתוק" וקוראים להכריז על שביתה כללית במערכת הבריאות.
הדברים מקבלים משתנה תוקף אחרי שנשיאי איגוד בריאות הציבור האירופי (EUPHA) ואיגוד בתי הספר לבריאות הציבור האירופי פנו לראש הממשלה, לשר הבריאות וגם לפרופ' חגי והפצירו בהם להקשיב היטב "לטיעונים שהעלו עמיתינו הישראלים שיתמכו על ידי קהילת הבריאות הבינלאומית. אנו קוראים לך לקחת אותם בחשבון באופן מלא בקבלת ההחלטות שלך", נכתב באותו מכתב.
"האיגוד הישראלי תיעד דוגמאות היכן היה צורך להשתמש בבתי המשפט בישראל כדי להבטיח יישום מדיניות מקדמת בריאות. זה אולי לא תמיד מצב נוח לממשלות, אך קיום מנגנון שכזה הוא אמצעי הגנה מהחשובים להבטחת בריאות הציבור וככזה שמבטיח את האוטונומיה והמקצועיות של הרפואה, משהו שאנו בטוחים שאתה מעריך באותו אופן שאנו מעריכים", כתבו האיגודים האירופים לנתניהו חגי. "אנו מודאגים גם מההשלכות של התיקון המוצע מעבר לישראל. במיוחד, ההצעה מהווה דוגמה רעה מאוד למדינות אחרות שבהן שלטון החוק חלש יותר. זה יקל על אותם אנשים וארגונים לתעדף את עצמם ואת האינטרסים שלהם על פני בריאות הציבור תוך יישום מדיניות מזיקה", הם מסכמים.
בתוך כך גם סטודנטים רבים מבתי הספר לרפואה (בן גוריון, בר אילן, תל אביב, ירושלים, אריאל והטכניון) פנו להר"י וכתבו כי "כולנו מלאי בושה בימים שחורים אלה עקב האלימות, ההסתה והפגיעה האנושה בערכי הדמוקרטיה. כשאין דמוקרטיה, אין חינוך רפואי, אין מנהיגות מקצועית ואין רמה סבירה של רפואה. החקיקה המשפטית תשפיע על מערכת הבריאות ועל החינוך הרפואי בישראל. היא תגרום לבריחת מוחות, תבודד את ישראל אקדמית ותאפשר לגורמים פוליטיים להשתלט על החינוך והמחקר הרפואי בישראל". כאשר הם מצטטים הודעה של פרופ׳ קרן אברהם, דקאנית הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, כי דלתות בנושאים אקדמיים ובתחומי מחקר מחו״ל הולכות ונסגרות. הסטודנטים גם דורשים את עצירת החקיקה וקוראים לרופאות ולרופאים "לנקוט בפעולה מיידית. שמשו לנו דוגמא, הבהירו שלא תאפשרו לממשלה לפגוע בשבועת הרופא, בחינוך הרפואי, במחקר ובעתיד מערכת הבריאות. הלחמו איתנו יחד על עתיד המדינה וגם עתיד מערכת הבריאות. זו הדרך היחידה לשמור על מערכת הבריאות בישראל מקצועית, אקדמית וכזו הרואה כל האדם כשווה, ללא אפליה של מין, מגדר, גזע ודת", וקוראים אף הם לשביתה כללית של המערכת.