ניתוחנתניהו התחייב לא להקים תחנה בשומרון ותושבי המרכז יסבלו
ניתוח
נתניהו התחייב לא להקים תחנה בשומרון ותושבי המרכז יסבלו
הממשלה דחתה הצעה להקמת תחנת הכוח ריינדיר אחרי מאבק של תושבי הרשויות בשומרון נגדה • מנגד אושרה הקמתן של שתי תחנות כוח חדשות: דוראד באשקלון וקסם בסמוך לראש העין, חרף הקרבה לבתי מגורים
בזמן שישב באופוזיציה, הצטלם ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראשי רשויות בשומרון והבטיח להם שלא יקים את תחנת הכוח ריינדיר בסמוך להם. כעת, נראה שנתניהו עמד בהבטחתו, עם אישור של שתי תחנות כוח אחרות והחזרת התוכנית להקמת ריינדיר למוסדות התכנון.
התחנה הראשונה שאושרה תוקם בצומת קסם. במקום מכרז תחרותי שייטיב עם הצרכן הישראלי, החלטת הממשלה מובילה לכך שעל כתפיה של מועמדת אחת בלבד עומד הפתרון למחסור הצפוי בחשמל בגוש דן, מה שעלול להתגלגל להתייקרות תעריף החשמל. התחנה השנייה שאושרה (הרחבה של תחנת דוראד באשקלון), תפגע ביכולת להקים מתקני אנרגיה מתחדשת בדרום ובהעברת החשמל למרכז הארץ.
שרי הממשלה דחו התקדמות למכרז להקמת שתי תחנות כוח נוספות: הרחבת תחנת הכוח OPC שבשליטת עידן עופר בחדרה וכאמור, תחנת הכוח ריינדיר, אחרי שבחודשים האחרונים גבר מאבק התושבים והרשויות באזור יהודה ושומרון נגד הקמתה. בין היתר, נטען בהחלטת הממשלה כי הקמת תחנת הכוח ״דורסת לחלוטין את התכנון המקורי להקמת מחלף שנועד לחבר את יישוביי השומרון לעורק התחבורה המרכזי של ישראל (כביש 6) והדרכים המובילות למרכז הארץ״.
ההחלטה להקים תחנות כוח חדשות לוותה במאבקי תושבים בכל רחבי הארץ. אלא שהבטחה שניפק נתניהו לראשי הרשויות בשומרון בתקופה שבה ישב באופוזיציה - רק בשנה שעברה, צובעת את גווני ההחלטה שהתקבלה היום בצבעים פוליטיים. ״זה לא קם עכשיו, זה לא יקום גם אחרי. אתם יכולים להיות בטוחים, זה לא יהיה״, אמר אז נתניהו. כתוצאה מוויתור על תחנת הכוח בשומרון, הועדפה הקמת תחנת כוח קסם, שסמוכה לבתי תושבי ראש העין, תחנה שלהקמתה התנגד בעבר משרד הבריאות.
הבחירה לאשר בממשלה רק שתי תחנות מרוחקות אחת מהשנייה הופכת את תחנת קסם לאפשרות היחידה להקמת תחנה חדשה שתספק חשמל לגוש דן, על אף הצורך הדחוף בהקמת תחנות כוח חדשות במרכז הארץ. החשש מהתערבות פוליטית בבחירת התחנות שיוקמו הובילו את חברת סימנס הגרמנית, בעלת אחזקות בריינדיר, לשלוח בתחילת החודש מכתב לשר האנרגיה ישראל כ"ץ, לשר הפנים משה ארבל ולשר החוץ אלי כהן בו נכתב כי: "אנו סומכים על ההבנה שלכם והכוונה שלכם להבטיח הליך תחרותי בו תינתן הזדמנות שווה לכל המשתתפים". במילים אחרות, בסימנס הגרמנית הביעו חשש מההתערבות הפוליטית של הממשלה בהקמת תחנות הכוח.
החלטת הממשלה לא תוביל רק לייקור עתידי של תעריף החשמל אלא גם לזיהום סביבתי נוסף.
אחד האתגרים המשמעותיים בקידום אנרגיות מתחדשות בישראל הוא העומס על רשת החשמל, שכן מוקד הייצור המרכזי של אנרגיות מתחדשות הוא בדרום ובגולן, בזמן שמוקד הצריכה העיקרי הוא במרכז הארץ.
בכך, הקמה של תחנת כוח חדשה באשקלון (הרחבת תחנת דוראד), שתתחבר לקווי ההולכה הקיימים והעמוסים כבר כך מהדרום למרכז הארץ יבואו בהכרח על חשבון מקום ברשת לאנרגיות מתחדשות.
התחנות שלא אושרו, OPC בחדרה וריינדיר, יחזרו לדיונים בוועדות התכנון, אך הלחץ הפוליטי הקיים שהוביל לאי־אישורן אתמול בממשלה, עלול להוביל לדחייה ארוכה בהקמתן.
כבר לפני כמה שבועות ניסו שר הפנים ושר האנרגיה להעלות את תחנות הכוח להצבעה, אחרי עיכובים משמעותיים באישורם (תחנת ריינדיר ממתינה לאישור כ־4 שנים, ויתר התחנות כשנתיים).
בשל הלחץ הפוליטי, השרים רצו להעלות רק את תחנות קסם ודוראד, ובכך לא לדון כלל בשתי התחנות האחרות. הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה נעמד על הרגליים האחוריות וסירב להעלות להצבעה רק שתי תחנות, כאשר יש ארבע הממתינות לאישור ונמצאות בשלב זהה בהליך התכנון. הפתרון בממשלה היה פשוט - העלאת כל התחנות להצבעה, אך אישור הקמתן של שתיים בלבד.
ההעדפה המגזרית במשק החשמל באה לידי ביטוי אתמול גם באישור הקמת צוות מיוחד לשדרוג תשתיות החשמל ביהודה ושומרון, הנחשבות לבעייתיות במיוחד. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה קובי בליטשטיין וישתתפו בו גם נציגי המינהל האזרחי, משרד האוצר, משרד המשפטים, רשות החשמל ומתאם פעולות הממשלה בשטחים ורח"ל. הצוות יבחן קידום של הקמת מתקני אנרגיה מתחדשת ותחנות כוח גזיות.
ההחלטה המשמעותית השלישית שעברה בממשלה מתייחסת לתחנת רידינג בתל אביב. על פי ההחלטה יוכלו שר האנרגיה ושר האוצר להאריך את הרישיון של חברת החשמל בתחנה, לפני שזה יפוג בשבוע הבא. הארכת הרישיון תאפשר להאריך את משך חיי יחידות ייצור החשמל הקיימות במתחם או הקמה של שתי תחנות כוח בגז טבעי מזהמות במיוחד (פיקריות) במתחם. הרישיון החדש יוכל להיות תקף עד שנת 2032 – השנה בה מתוכננת השלמת חלופת ההולכה הכוללת תחנות השנאה של החשמל שיאפשרו לספק חשמל לגוש דן גם ללא תחנה באזור.
החלטת הממשלה בנושא תחנות הכוח הפכה לתפוח אדמה לוהט, והתגלגלה בין שולחנות השרים בשלוש השנים האחרונות. אחת הסיבות לחוסר הרצון של שרי הממשלה להידרש לנושא היא החשש מהתנגדויות התושבים ופגיעה בכוח האלקטורלי במערכות הבחירות החוזרות ונשנות. בסופו של דבר, אישרה הממשלה את שתי התחנות הנחשבות לבעיתיות ביותר; האחת, דוראד, תוסיף זיהום אוויר לאזור אשקלון בו מרוכזות כיום תשתיות מזהמות רבות ואף תבוא על חשבון היכולת לחבר מתקני אנרגיה מתחדשת לרשת. השניה, קסם, ממוקמת מעל מאגר מים אסטרטגי של ישראל.
בעבר התנגד המשרד להגנת הסביבה להקמת תחנות כוח חדשות בישראל, בשל ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות הנלוות להן. למרות שתחנות כוח מבוססות גז מזהמות פחות מתחנות כוח פחמיות, הן אינן חפות מזיהום. כך למשל, המעבר לגז הוביל להפחתת הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות הגופרית, אך החלק היחסי של המזהמים הנפלטים מתחנות גזיות - בהם מזהמים מסרטנים כבנזן ופורמלדהיד - עולה.
האם יש צורך בתחנות כוח חדשות? נציגת משרד הגנת הסביבה במוסדות התכנון הצביעה בעבר נגד הקמת כל ארבע התחנות, ולפי דו"ח שפרסם בעבר המשרד, תחנות הגז יחמירו את זיהום האוויר בישראל, ובשיקלול עלות הקמתן ועלות הזיהום אליו יובילו, עולה כי זול בהרבה להקים מתקני אנרגיה מתחדשת משולבי אגירה.
לפי עמדת המשרד לפני כשנתיים, העדפת אנרגיה מתחדשת והעלאת כושר הייצור שלה לכדי 40% בסוף העשור, תחסוך למשק מיליארדי שקלים. ״יישום מדיניות ברורה ונחושה להגדלת שיעור האנרגיות המתחדשות והגדלת ההספק של מתקני אגירת אנרגיה, מייתרים את הצורך בתוספת הספק פוסילי נוסף לקראת סוף העשור. גם בהנחה שמרנית מאוד של גידול בצריכת החשמל בשיעור של למעלה מ־3% בשנה, לא יידרש הספק נוסף אם נממש את המכרזים שכבר אושרו לאגירת אנרגיה (באמצעות סוללות) ונממש את המכסה הקיימת של 800 מגוואט אגירה שאובה״.
אלא שישראל לא מבצעת מעבר לאנרגיה מתחדשת ולא עומדת ביעדים הצנועים שהציבה לעצמה, בעוד ששורה ארוכה של החלטות ממשלה בתחום כלל לא מבוצעות, למרות שבכל קדנציה ממשלתית בשנה האחרונה אף הוקמו ועדות ממשלתיות להסרת חסמים וקידום הנושא. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, התנתה את הצבעתה בעד הקמת התחנות בכך שתוקם תחנה אחת לכל היותר, וכך גם תלווה ההחלטה ב"צעדים אופרטיביים" לקידום אנרגיה מתחדשת, לצד הקמת צוות ממשלתי לבחינת קידום אספקת אנרגיה נקייה בגוש דן. דרישותיה לא התקבלו, והיא הצביעה נגד החלטת הממשלה, תוך חילוקי דעות מול שר האנרגיה כ"ץ.
להחלטה לאשר תחנות כוח מזהמות חדשות מצטרפת רפורמה בחוק אוויר נקי, שעברה רק לאחרונה במסגרת חוק ההסדרים. ישראל נחשבת לאחת המדינות בעלות זיהום האוויר הגבוה ב-OECD, ואולם הממשלה אישרה בתמיכת השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, שינוי שיהפוך את המשרד להגנת הסביבה למפקח חלש יותר, ויאפשר לתחנות הכוח לזהם הרבה יותר. כמו כן החברה לניהול מערכת החשמל תוכל לחרוג מהיתר הפליטה שניתן לתחנות הכוח השונות לפי שיקוליה, מבלי שהדבר יחשב עבירה על החוק. המשרד להגנת הסביבה כמעט שמודר באופן מלא מההליך, למרות אחריותו המקצועית בממשלה לנושא.
לאחר האישור בממשלה הודיעה עיריית ראש העין שתמשיך במאבק נגד הקמת תחנת הכוח בקסם, ואף תגיש עתירה לבג"ץ בנושא.