הממשלה תאשר: רידינג תמשיך לזהם, תוקם ועדה מיוחדת לטיפול בחשמל ביו״ש
הממשלה תאשר: רידינג תמשיך לזהם, תוקם ועדה מיוחדת לטיפול בחשמל ביו״ש
בישיבתה ביום ראשון מתכוונת הממשלה להצביע על אישור התוכנית להקמת ארבע תחנות כוח חדשות במרכז הארץ, כשההערכה היא שרק אחת או שתיים יאושרו; במקביל הממשלה עומדת להאריך את הרישיון לחברת החשמל בתחנת רידינג בצפון תל אביב, שאמור לפוג בשבוע הבא; אחת החלופות היא הקמת תחנות כוח מזהמות בגז טבעי
משק החשמל הפסיד בקרב על רדינג: בנוסף להצבעה על אישור התוכניות להקמת ארבע תחנות כוח חדשות במרכז הארץ, החלטה משמעותית נוספת תעלה להצבעת הממשלה ביום ראשון והיא על עתיד תחנת רידינג בתל אביב.
על פי ההחלטה שתעלה וצפויה לקבל אישור, שר האנרגיה ושר האוצר יהיו רשאים להאריך את הרישיון של חברת החשמל בתחנה - רישיון שאמור לפוג בשבוע הבא, שכן זה התאריך בו התחנה היתה אמורה להימכר ליזמים פרטיים במסגרת הרפורמה בחברת החשמל משנת 2018. כעת בממשלה מבקשים להאריך את הרישיון מה שיאפשר לחברת החשמל להתחיל להקים במתחם שתי תחנות כוח בגז טבעי מזהמות במיוחד (פיקריות) או להאריך משך חיי יחידות ייצור החשמל הקיימות בתחנה עד שנת 2032 – השנה בה מתוכננת השלמת חלופת ההולכה הכוללת תחנות השנאה של החשמל שיאפשרו לספק חשמל לגוש דן גם ללא תחנה באזור.
בפועל מדובר בהכרה בהפסד של משק החשמל ליזמי הנדל"ן באזור, שכן תוכניות להקמת מגדלים חדשים באזור תל אביב לא מאפשרות הקמה של תחנות גז טבעי ברידינג לאחר 2032. חלופת ההולכה המתוכננת יקרה משמעותית מהחלופות האחרות ומעלה שאלות של צדק חלוקתי בזיהום – שכן תושבי תל אביב יקבלו חשמל מזהם המופק במעטפת של גוש דן.
במקביל בממשלה יצביעו על הקמת צוות מיוחד בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה קובי בליטשטיין שמטרתה קידום רשת החשמל ביהודה ושומרון – אזור בו הרשת נחשבת לבעייתית וסובלת מהפסקות חשמל רבות. הוועדה תבחן קידום של הקמת מתקני אנרגיה מתחדשת ותחנות כוח גזיות. בוועדה ישתתפו גם נציגי המינהל האזרחי, משרד האוצר, משרד המשפטים, רשות החשמל ומתאם פעולות הממשלה בשטחים ורח"ל.
ביום ראשון צפויה הממשלה אף לדון בהקמת ארבע תחנות הכוח החדשות, לאחר שנים שבהן נמנעו ממשלות לקדם את הנושא בשל התנגדות ראשי ערים ביהודה ושומרון ובמרכז הארץ. על אף שארבע תחנות יעלו להצבעה, גוברת ההערכה שרק אחת או שתיים יאושרו בשלב זה. התחנות שיעלו להצבעה הן קסם, ריינדיר, דוראד ו-opc בחדרה
ברשויות המקומיות השונות מתנגדים להקמה של תחנות כוח חדשות בסמוך לבתי התושבים, ומנסים להפעיל לאחרונה לחץ כבד על חברי הממשלה. גם בממשלה עצמה, עלו בעבר שאלות לגבי נחיצותן של תחנות כוח נוספות, אשר לפעילותן ישנו מחיר סביבתי ובריאותי, גם כאשר הן מונעות בגז. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, העבירה לממשלה עמדה לפיה ככל שהדבר נדרש לצרכי משק החשמל יש לאשר בנקודת הזמן הזו תחנת כוח אחת, ובמקביל להציג "צעדים אופרטיביים" לקידום אנרגיה מתחדשת והקמת צוות ממשלתי לבחינת קידום אספקת אנרגיה נקייה בגוש דן.
בעבר התנגד המשרד להגנת הסביבה להקמת תחנות כוח חדשות ונציגתו בות"ל אף הצביעה נגד קידום התוכניות הנוגעות לכך. לפי עמדת אנשי המקצוע במשרד לפני כשנה וחצי, "יישום מדיניות ברורה ונחושה להגדלת שיעור האנרגיות המתחדשות והגדלת ההספק של מתקני אגירת אנרגיה, מייתרים את הצורך בתוספת הספק פוסילי נוסף לקראת סוף העשור. גם בהנחה שמרנית מאוד של גידול בצריכת החשמל בשיעור של למעלה מ-3% בשנה, לא יידרש הספק נוסף אם נממש את המכרזים שכבר אושרו לאגירת אנרגיה (באמצעות סוללות) ונממש את המכסה הקיימת של 800 מגוואט אגירה שאובה".
לפי דוח שפרסם בעבר המשרד להגנת הסביבה, תחנות הגז יחמירו את זיהום האוויר בישראל, ובשיקלול עלות הקמתן ועלות הזיהום אליו יובילו, עולה כי זול בהרבה להקים מתקני אנרגיה מתחדשת משולבי אגירה. לפי המשרד, העדפת אנרגיה מתחדשת והעלאת כושר הייצור שלה לכדי 40% בסוף העשור, תחסוך למשק מיליארדי שקלים.