משרד הבריאות מתריע מזן מסוכן שזוהה בארה"ב: "אם יגיע לפה, נגיע לסגר"
משרד הבריאות מתריע מזן מסוכן שזוהה בארה"ב: "אם יגיע לפה, נגיע לסגר"
בדיון בוועדת החוקה של הכנסת, הזהיר מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות כי זן של קורונה שהתגלה בארה"ב "דוחף את הדלתא", כדבריו. בכירה במשרד הבריאות הודתה כי התגובה הישראלית הייתה איטית
מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות ד"ר אשר שלמון מזהיר מפני זן מסוכן של קורונה שזוהה בארה"ב ועמיד לדבריו פחות לחיסון. לטענתו, הזן הזה "דוחף בימים אלו את זן הדלתא, ואם הוא יגיע לישראל – נגיע לסגר שאנו מבקשים כל-כך להימנע ממנו". הדברים נאמרו בדיון בוועדת החוקה של הכנסת בהגבלות החדשות שאישרה הממשלה, שייכנסו לתוקף כבר מחרתיים: הגבלת התקהלות באירועים גדולים ופרטיים, וכן הרחבת התו הירוק לכמעט כל ענפי המשק ואת התו הסגול על קניונים ובתי מסחר (חנויות קטנות מוחרגות).
"ככל שהעולם יתחסן יותר יהיו פחות זנים חדשים, והמשחק בזמן ודחיית חדירת הזנים לארץ נועדו בהחלט לאפשר ליותר אנשים להתחסן", הוסיף ד"ר שלמון. "לא כל מה שהכרנו בגל הראשון, השני והשלישי מתרחש גם עכשיו, והמחלה הזו מחייבת אותנו להתמודד כל הזמן".
בחלקו הראשון של הדיון אישרה הוועדה תקנה שלפיה, החל מהלילה בחצות, תיאסר נסיעה לבולגריה, מלבד במקרים חריגים. מנגד הותרה היציאה לחלק מהמדינות שנאסרה הנסיעה אליהן בעבר, והן ארגנטינה, דרום-אפריקה, רוסיה, בלארוס, אוזבקיסטן, קירגיסטן, בריטניה וקפריסין. ההחלטות התקבלו שעות אחדות לאחר כניסתן לתוקף של ההגבלות החדשות בנתב"ג, ולפיהן החוזרים מרוב מדינות העולם נדרשים לבידוד מלא של שבוע.
בדיון הזהירה אילנה גנס, ראש מטה בריאות הציבור במשרד הבריאות, מהזינוק בנתוני התחלואה בימים האחרונים, אם כי הבוקר דווקא נרשמה ירידה קלה במספר החולים שמצבם קשה. "נרשמת עלייה מהירה וחדה בתחלואה ברוב מדינות העולם. כמחצית מהתחלואה שנכנסה לארץ – היא ממדינות שלא הייתה מהן חובת בידוד. המודל הקודם כבר לא היה אפקטיבי".
גנס הודתה כי "זמן התגובה היה יחסית ארוך, כשבועיים, והגבנו באיחור לאחר שהתחלואה כבר הייתה בארץ". לדבריה, "יש לשנות את התפיסה – ויש להרחיב משמעותית את חובת הבידוד, אך לצמצם את המדינות האסורות לנסיעה. המטרה לצמצם את היקף התחלואה, ואנו יודעים על מספר זנים מסוכנים שהחלו להתפתח במספר מדינות בעולם".
בדבריה הבוקר בוועדה ציינה גנס כי בישראל יש כיום שבעה זנים שונים ומסוכנים של הנגיף, מלבד זן הדלתא, וכל הזנים הללו נכנסו לארץ מחו"ל. "המדינות שנאסרה הנסיעה אליהן נבחרו בקפדנות ובזהירות – ואלו רק המדינות שהסיכון בהן הוא גדול במיוחד", אמרה.
ממלא-מקום יו"ר הוועדה, איתן גינזבורג (כחול לבן), הדגיש את החובה לאכוף את חובת-הבידוד של המגיעים ממדינות מסוכנות. הוא קרא למנוע מכאלו את הכניסה לתחבורה הציבורית מנתב"ג, ברכבת או באוטובוס.
גינזבורג קרא גם להימנע מהצורך באישור נוטריוני למסמכים המוגשים לוועדת-החריגים להיתר יציאה למדינות האסורות, אלא להאמין לאזרחים – ואם יתברר שהם שיקרו להעניש בחומרה. אמנון שמואלי, נציג רשות האוכלוסין, השיב לו כי אישור עו"ד נדרש כדי לאמת את המסמכים ולהבטיח את מהימנותם.
ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) מחה על שינוי ההנחיות משבוע לשבוע – בפרט לגבי אירועים מתוכננים מראש כחתונות. עו"ד רועי רוזנטל, נציג ההסתדרות, הדגיש בדיון את השפעת איסור הנסיעות למדינות שונות על עובדים רבים בתחומי התעופה והתיירות. ח"כ סימון דוידסון (יש עתיד) הזהיר מסגירת מועדוני ספורט ובריכות שחיה שיש בהם כלור, וקרא להכלילם ב"תו הסגול".