מאז ההכרזה על הרפורמה המשטרית - נעצרה העלייה בשיעור במועסקים בהייטק
מאז ההכרזה על הרפורמה המשטרית - נעצרה העלייה בשיעור במועסקים בהייטק
לפי סקירת הכלכלן הראשי, העלייה הקבועה בשיעור המועסקים שחלה מ-2018 נעצרה בחודש ינואר 2023, בו הכריזה הממשלה על הרפורמה המשטרית. צניחה בשיעור התעסוקה בקרב המתגוררים בקרבת גבולות המדינה - של 6% בצפון, ושל 12% בדרום, כאשר בו אף נותק הקשר עם רוב המעסיקים
מאז ינואר 2023, החודש בו הכריזה הממשלה על הרפורמה המשטרית, נעצרה העלייה בשיעור המועסקים בענף ההייטק בישראל. כך עולה מסקירה שפירסם היום (א') הכלכלן הראשי באוצר, ד"ר שמואל אברמזון.
לפי הסקירה, מאז 2018 ישנה מגמת צמיחה קבועה בשיעור המועסקים בהייטק, מאז 2018 ועד לראשית 2023 עלה שיעור המועסקים בהייטק מ-8% ל-10%. אך מגמה זו נעצרה כאמור.
לפי החישוב של הכלכלן הראשי, הרי שאם קו המגמה היה נמשך הרי ששיעור המועסקים בהייטק היה עומד על כ-11% מסך המועסקים - עלייה של 33 אלף מועסקים נוספים לעומת המצב כיום. מספר המועסקים בענף נשאר קבוע, אך עצירת הצמיחה שלו היא בניגוד למגמה ארוכת השנים.
הכלכלנים לא מזכירים מה הן הסיבות לעצירת העלייה בשיעור המועסקים בהייטק, אך ניתן לציין את עליית הריבית שהביאה לכך שגיוס ההון בהייטק מורכב יותר בעולם כולו, ואת קידום הרפורמה המשטרית ומלחמת חרבות ברזל שהם אירועים המיוחדים לישראל והשפיעו על תעשיית ההייטק המקומית.
בנוסף. מצביע הכלכלן הראשי, על כך שיש ירידה חדה בשיעור התעסוקה בקרב המתגוררים בקרבת הגבולות, בין אם מדובר ברצועת עזה ובין אם מדובר בקרבה לגבול הצפוני. אלא שאופי הירידה בתעסוקה שונה מאוד בין הצפון ובין הדרום. בצפון יש ירידה של כ-6% בשיעור התעסוקה, אבל מרבית הבלתי מועסקים שמרו על קשר עם המעסיק שלהם. לעומת זאת, בדרום התמונה מדאיגה יותר, כי שיעור הירידה עומד על 12% ושיעור גבוה מהבלתי-מועסקים ניתק קשר עם המעסיק. בנוסף, מציינים הכלכלנים כי ההשפעה הזו מוגבלת לכאלו שסמוכים לגבול (עד 7 ק"מ מעזה, ועד 9 ק"מ מלבנון) כשמסתכלים על אלו הרחוקים יותר, ההשפעה על התעסוקה יורדת כמעט לגמרי.