סגור
עובדות ב מפעל ה טקסטיל של תייסיר חגאזי ב טמרה
פועלות במתפרה. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: גיל נחושתן)

בניגוד לדרישת המעסיקים: שר העבודה מסרב להקפיא את שכר המינימום - יעלה ל-5,880 שקל

השר בן צור החליט כי ההעלאה תהיה ב-5.7%; היא תיכנס לתוקף באפריל; המעסיקים דרשו להקפיא את שכר המינימום בשל המלחמה והמשבר במשק, אך במשרד העבודה המליצו על העדכון בשל השחיקה העקבית במהלך 2023

שר העבודה יואב בן צור החליט להעלות את שכר המינימום ב-5.7% ל-5,880 שקל מאפריל הקרוב. בכך מתעלם השר מפניית יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי להקפיא בשל המלחמה והמשבר במשק את העלייה המתוכננת.
חוק שכר המינימום קובע שהשכר הנמוך ביותר שמותר למעסיק לשלם לעובד יעמוד על 47.5% מהשכר הממוצע במשק. הוא מתעדכן מדי אפריל לפי השכר הממוצע בסוף השנה הקודמת. לפיכך שכר המינימום אמור לעלות ב-308 שקל מ-5,572 ל-5,880 שקל לחודש (לפי שכר ממוצע של 12,379 שקל). זאת לאחר שבשנה שעברה עלה ב-272 שקל.
במסמך שהעביר אגף אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד העבודה לשר נאמר ש"השכר הממוצע עלה במהלך 2023 בכ-5.7%, עלייה משמעותית שמצדיקה התאמה של שכר המינימום. בנוסף האינפלציה עלתה בכ-3.6%, כלומר העובדים שמשתכרים שכר מינימום חוו שחיקה של 3.6% בשכרם. עובדים אלו לרוב, אינם בין העובדים העמידים ביותר במשק, לכן סביר להניח ששחיקה זו הקשתה על רבים מהם לעמוד בהוצאות החודשיות".
אמיתי טען שעדכון שכר המינימום כחוק ייצור נטל משמעותי על המעסיקים. זאת משום שהעלאת השכר הממוצע גוררת גם עלויות מעסיק ולחץ להעלאות שכר של מי שמשתכרים מעט מעל שכר המינימום. באגף אסטרטגיה ענו ש"שההוצאה לחל"ת לא השפיעה באופן משמעותי על השכר הממוצע במשק. השכר הממוצע למשרת שכיר לא רק שלא עלה בחדות בחודש אוקטובר, הוא אף ירד. בנוסף, המשק החל להתאושש ובחודש דצמבר 2023 כמות הנמצאים בחל"ת עמדה על3% מכוח העבודה, ירידה של 3.3 נקודות אחוז מהשיעור המקביל באוקטובר".
באגף מודים ש"יש אתגרים רבים בהעלאת שכר המינימום בתקופת מלחמה. כמו עסקים רבים שחוו מכה קשה והעלאת שכר המינימום תוסיף לקשיים שלהם. כמו גם תקשה על תקציב המדינה בעיקר בתקופה של קיצוצים נרחבים". אבל על רקע השחיקה המשמעותית בשכר המינימום קובעים באגף ש"לא ראינו הצדקה להשאיר את שכר המינימום ברמה שהייתה בשנת 2023. לכן אנו ממליצים לעדכנו".
השר בן צור מסר ש"העלייה הצפויה בשכר המינימום מבורכת אבל היא עדיין רחוקה מהיעד שאליו אנו שואפים להגיע. יוקר המחיה מאמיר לשחקים ואנחנו חייבים להתאים את משכורתם של העובדים אליו. משרד העבודה ימשיך להילחם למען מעמד העובדים".
יו״ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בירך על החלטת השר, ואמר כי "עליית שכר המינימום שובה מאוד ומשפיעה על קרוב למיליון עובדים שנאנקים תחת יוקר המחיה בישראל. בשיחות שלי עם שר האוצר ושר העבודה בשבועות האחרונים הודעתי במפורש שאם רוצים לראות בי שותף למהלכים גדולים אני דורש קודם כל להוריד מכל דיון את נושא דחיית העלאת שכר המינימום ואת מיסוי קרנות ההשתלמות ואכן דעתי התקבלה".