סגור
ביטוח לאומי סניף חדרה
ביטוח לאומי (צילום: אלעד גרשגורן)

ועדת העבודה והרווחה הגבילה את תוקף העלאת דמי הביטוח הלאומי לארבע שנים

העלאת דמי הביטוח הלאומי תכניס לאוצר 5 מיליארד שקל בשנה. זו תאושר כהוראת שעה לשנתיים בלבד, ואישור הוועדה יידרש על מנת להאריכה - לכל היותר פעמיים. הוועדה הקטינה את הסכום שישלמו העובדים והעבירה את העלות למעסיקים

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הגבילה את תוקף העלאת דמי הביטוח הלאומי לארבע שנים (שנתיים עם אפשרות להאריך עוד פעמיים בשנה באישור הוועדה). כן העבירה חלק מעלות ההעלאה מהמעסיקים לעובדים, במקום חצי חצי, 60% המעסיקים ו-40% העובדים. בכך מיתנה במקצת את כמות הגזרות והתשלומים שיונחתו החל מתחילת 2025 על השכבות החלשות.
ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה אישרה היום (א') את חוק העלאת דמי הביטוח הלאומי במסגרת חוק ההסדרים. נוסח ההצעה המקורי קבע כי דמי הביטוח לשכירים ולעצמאים המשולמים בגין שכר של עד 7,522 שקל בחודש (מדרגת התשלום הראשונה) יעלו לצמיתות ב-1.6%, שיתחלקו: 0.8% העובד ו-0.8% המעסיק. עוד כולל התיקון הקפאה של גובה קצבאות הילדים לשנת 2025.
התיקון הוא מהצעדים המכניסים ביותר בתוכנית הכלכלית, כ-5 מיליארד שקל שכולם ישמשו לאוצר כמקור תקציבי ולא יישארו בביטוח הלאומי. ביקורת קשה נמתחה על כך שכל תוספת התשלום ממוקמת במדרגת התשלום הנמוכה של דמי הביטוח הלאומי, כלומר הפגיעה בשכבות החלשות והחזקות זהה (60 שקל לחודש שהם 720 שקל לשנה). ארגוני המעסיקים מתחו ביקורת על הכוונה להעביר את התיקון כחוק קבוע בעוד שהמצב הכלכלי יכול להשתפר מאוד בשנים הבאות.
בעקבות הדיונים שקיימה בשבוע שעבר, היום קבעה הוועדה כי העלייה תאושר כהוראת שעה לשנתיים בלבד. ככל שהממשלה תרצה להאריך את תוקפה בשנה נוספת יידרש אישור של הוועדה, וזה יינתן לכל היותר פעמיים. בהתייחס לשינוי אמר נציג משרד האוצר כי ככל שהתיקון לא יוארך, הממשלה תצטרך להצביע על מקור תקציבי חלופי בשווי 5 מיליארד שקל בשנה.
בנוסף שינתה הוועדה את חלוקת התשלום הנוסף וקבעה שהעובדים יישאו רק ב-40% מהתוספת. כך, כלומר 48 שקל, במקום 60 והמעסיק יישא בכלות הנוספת וישלם 72 שקל. זה יחסוך לעובדים 144 שקל לשנה ואין ספק שלחלשים זה משמעותי יותר. העיוות של תשלום זהה לעובדים חלשים וחזקים לא תוקן.
יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר: "הביטוח הלאומי הוא כלי סוציאלי חשוב של אזרחי ישראל, הוא לא מס הכנסה. לצד ההבנה של מורכבות התקופה וצרכי השעה, עמדנו על כך שאין הצדקה לפגוע באופן קשה וקבוע דווקא בעובדים החלשים. ההצעה שיוצאת תחת ידי הוועדה היא מאוזנת ונכונה יותר".